Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Файненшл Таймс" не може зрозуміти таємницю майбутнього України та ЄС

Середа, 21 серпня 2002, 12:19
Україна може скористатися з розширення ЄС і прагнення Росії до співпраці, однак питання, чи готовий Київ до необхідних для цього змін. Ці проблеми розглядає британська "Файненшл Таймс", яка у номері за середу вміщує в розділі "Коментарі та аналітика" статтю "Україна дивиться на Захід". Авторами матеріалу є редактор "ФТ" по Східній Європі Stefan Wagstyl та київський кореспондент Том Ворнер.

За повідомленням Бі-Бі-Сі, газета підкреслює, що події після 11 вересня створили нові можливості для України. Глобальний союз проти тероризму звів докупи Росію, США й ЄС і скоротив розрив між Заходом і Сходом.

За таких умов для Києва балансування між Москвою і Заходом стало набагато легшим. Однак для газети неясно, чи готова Україна на економічні і політичні реформи, необхідні для зближення з Заходом.

Президент Кучма заявив, що хоче розпочати переговори про вступ до НАТО і ЄС, однак він наштовхується на складності.

Переважно за його керівництва країна перейшла від однопартійної системи до авторитарної демократії, в якій верховенствує президент в оточенні корупціонерів.

Однак ЄС не може ігнорувати того факту, що невдовзі його кордони вийдуть до України, і не хоче зводити нову залізну завісу.

"Файненшл Таймс" пише, що Україна, на щастя, демонструє певний прогрес. По-перше, йдеться про новий союз із Заходом і Росією і спрощення прийняття зовнішньо-політичних рішень, що може подолати традиційні дебати про національну ідентичність.

Традиційно Західна Україна поглядала на Захід, східна - на Росію, тепер ці розбіжності зникають. По-друге, поліпшення в економіці України зможуть полегшити життя.

Після падіння на 60 відсотків у 90 роках, економічне зростання різко підвищилося впродовж двох останніх років, завдяки екпорту промислових товарів, гарним врожаям і збільшенню купівельної спроможності. Хоча українці, середній прибуток яких становить дві з половиною тисячі доларів на рік - одні з найбідніших в Європі.

Газета пише, що зараз усю увагу зосереджено на наступних президентських виборах 2004 року і зазначає, що вірогідно, Леонід Кучма може обрати собі наступника, як це зробив Борис Єльцин, але на роль президента може успішно претендувати і один із противників пана Кучми - прозахідний екс-прем'єр Віктор Ющенко.

Але прозахідний консенсус може легко порушитися. Українські посадовці кажуть, що прогрес стане легшим, якщо ЄС оголосить про майбутній вступ України, однак лідери союзу не готові так задалеко розширяти кордони ЄС, що зі свого боку розлючує українців.

"Файненш Таймс" зазначає, що Україна і Захід не раз розчаровували одне одного раніше і можуть знову це зробити, але можливості для справжнього політичного і економічного прогресу ніколи ще не були кращими.

Читайте також оригінал статті:

Ukraine looks west


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування