Україна хоче маєтки в Європі та африканську нерухомість

Середа, 21 серпня 2002, 14:05
Україна хоче отримати власність колишнього СРСР, яка перебуває на території Великобританії, Данії та Австрії. Про це стало відомо російській газеті "Ведомости" з джерела в Кабінеті міністрів України.

У вівторок за підсумками першого раунду переговорів Україна та Росія вирішили, кому дістануться будівлі в семи країнах, і в цьому списку є Великобританія, Данія й Австрія. У той же час учасники переговорів категорично відмовляються офіційно називати узгоджений перелік, оскільки поки не уточнено деталі. Загалом Україна претендує на об'єкти колишнього СРСР у 36 країнах.

За словами представника прес-служби МЗС України Сергія Довбешка, колишні російські об'єкти будуть використовуватися для розміщення дипломатичних, консульських і торгових представництв України.

Тим часом представник російського Мінмайна нагадав, що раніше Україна особливо активно наполягала на передачі в її власність об'єктів нерухомості колишнього СРСР у країнах Африки.

Близьке до уряду джерело "Ведомостей" говорить, що якраз у країнах Африки, зокрема в Малі, Конго і Заїрі, є безліч занедбаних адміністративних будівель, які перебували раніше у власності СРСР. "Так вийшло через нестабільну політичну ситуацію в цих країнах і через скорочення їх торгового обороту з Росією", - пояснює співрозмовник "Ведомостей". Здавати їх в оренду, за його словами, неможливо через те, що африканський ринок нерухомості своєрідний, та й самі будівлі без експлуатації і садівників швидко стають непридатними.

За даними російського Мінмайна, сьогодні на обліку Росії стоїть 3645 об'єктів нерухомого майна, розташованих на території 120 держав. Площа приміщень складає близько 1,7 млн кв. м, земельних дільниць - 601,2 млн кв. м. Балансова вартість зарубіжного надбання Росії оцінюється в $2,7 млрд, а частка участі - в $1,18 млрд.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування