Григорій Омельченко готує в США позови проти Кучми

Четвер, 22 серпня 2002, 11:47
Голова слідчої комісії Верховної Ради України Григорій Омельченко зустрівся у Вашингтоні з представниками міністерства юстиції Сполучених Штатів. Подробиці переговорів наразі невідомі.

Омельченко, який очолює комісію з розслідування обставин убивств журналістів Гонгадзе, Александрова і замаху на життя екс-депутата Єльяшкевича, перебуває в Америці в службовому відрядженні і пробуде в США до 27 серпня.

Мета його відрядження - оформити необхідні документи для порушення кримінальної справи проти президента України Леоніда Кучми. Для цього Омельченко вже зустрівся з колишнім офіцером Державної служби охорони Миколою Мельниченком та колишнім народним депутатом України Олександром Єльяшкевичем. Обидва написали заяви на ім'я Генерального прокурора України Святослава Піскуна з вимогою порушити кримінальну справу проти президента Кучми.

Доказів того, що український лідер скоїв цілу низку кримінальних злочинів, вважає Григорій Омельченко, стільки, що "слідству залишається лише передати справу до суду". Це насамперед записи в кабінеті Кучми, зроблені майором Мельниченком. На одному з них чітко чути нібито розмову президента з колишнім головою Служби безпеки України Леонідом Деркачем, під час якої Кучма наказує побити депутата Єльяшкевича.

Сам Єльяшкевич в українське правосуддя не вірить, а тому прибув до США й попросив політичного притулку для того, щоб розпочати судовий процес проти президента Кучми на теренах Америки.

Як тільки Служба імміграції й натуралізації надасть йому політичний притулок, він відразу матиме право передати справу до американського суду. Коштів, аби платити за послуги адвокатам, у Олександра Єльяшкевича немає. Але оскільки справа безпрецедентна, представляти його інтереси в суді зголосилися безкоштовно відразу кілька іменитих нью-йоркських адвокатів.

У свою чергу Григорій Омельченко планує на відкритті осінньої сесії українського парламенту доповісти про результати роботи комісії, але ще до цього оприлюднити звернення до глав держав і урядів країн світу з проханням бойкотувати Леоніда Кучму, як "президента-злочинця".

Омельченко поспішає, бо володіє інформацією, що колишній глава адміністрації президента, а нині спікер Верховної Ради Володимир Литвин планує внести до порядку денного пропозицію змінити керівника тимчасової парламентської слідчої комісії.

Німецька хвиля

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування