Кучма та Піскун серйозно взялися за Тимошенко

Четвер, 22 серпня 2002, 13:01
Генпрокурор України Святослав Піскун направив до Верховної Ради подання на притягнення до кримінальної відповідальності Юлії Тимошенко. У документі прокуратура просить депутатів дати згоду на арешт лідера фракції БЮТ.

Такі звістку Піскун "роздав" у четвер на своїй прес-конференції. Якщо вірити генпрокурору, подання було направлене напередодні, у середу, 21 серпня. Це вже друге подання до парламенту про позбавлення Тимошенко недоторканності, зроблене протягом літа 2002 року.

Почувши таке, спікеру Верховної Ради Володимиру Литвину нічого не залишалося, як підтвердити, що подання Генпрокуратури вже навіть надійшло до парламенту, акурат у середу, після обіду. Литвин зізнався, що документ "об'ємний", і зараз лежить на спікерському столі.

За словами Святослава Піскуна, подання до парламенту – завершення першої частини кримінальної справи проти Юлії Тимошенко. Головний прокурор країни сказав, що подання було зроблено після того, як його відомство отримало цілісну картину дій Тимошенко. Ця картина дбайливо складена з "документів Генпрокуратури, податкової адміністрації й американських слідчих".

Разом з тим Піскун сказав, що такі активні дії у "справі Тимошенко" були заплановані з перших днів його вступу на посаду генпрокурора, і подання не пов'язано з осінніми акціями опозиції.

Взагалі ж ставлення Піскуна до опозиції досить неоднозначне: "Український народ дуже мудрий і його мудрість виплакана віками. Я не думаю, що український народ зробить щось таке, що підірве його авторитет мудрого і чесного народу".

Піскун повідомив, що у випадку згоди Верховної Ради, Тимошенко будуть пред'явлені обвинувачення за такими пунктами:

- розкрадання й заволодіння державними коштами в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем. За словами Піскуна, у результаті цієї операції державі були завдані збитки у розмірі 2, 271 мільярдів грн.;

- дача хабарів Павлові Лазаренку у розмірі 162 млн. доларів;

- організація заволодіння посадовими особами корпорації "Єдині Енергетичні Системи України" державними коштами за рахунок безпідставного відшкодування ПДВ у розмірі 14 млн. гривень на користь корпорації "ЄЕСУ". За словами Піскуна було зроблено імітацію банківського розрахунку за експортну операцію із застосуванням офшорних банків. Піскун також повідомив, що у серпні Генпрокуратура порушила кримінальну справу проти працівників Дніпропетровської податкової адміністрації, які відшкодували ЄЕСУ ці кошти;

- Тимошенко також інкримінується використання для покриття особистих витрат кредитної картки компанії "Сомоллі Інтерпрайзез Лімітед". За словами Піскуна, Тимошенко витратила 908 тисяч доларів, однак не задекларувала це як доходи і не сплатила податків на суму близько 677 тисяч гривень;

- ще один пункт - зловживання службовим становищем у 1999-2001 роках під час роботи віце-прем'єром. За словами Піскуна, Тимошенко зобов'язала енергогенеруючі компанії укласти контракт на закупівлю вугілля у Польщі на суму 25 млн. доларів "за ціною вищою, ніж енергетичне вугілля, яке видобувається в Україні".

- дача хабарів на суму 14 тисяч доларів посадовим особам міністерства оборони Російської Федерації, які зависили на 100 млн. доларів ціну на продукцію, що поставлялася корпорацією "ЄЕСУ".

Піскун проінформував присутніх, що дії Юлії Тимошенко розслідуються в одній кримінальній справі з діями Павла Лазаренка, Олександра Тимошенка (її чоловіка), Геннадія Тимошенка (тестя Юлії Володимирівни) та інших посадових осіб корпорації "ЄЕСУ".

Продовжуючи тему родичів, Піскун повідомив, що Верховний суд Туреччини прийняв рішення про екстрадицію родичів та колишніх колег Тимошенко. Зараз у Туреччині працює група з Генпрокуратури, яка проводить допити та слідчі дії щодо цих громадян України, після чого має відбутися їх екстрадиція.

Маленька ложка меду у цій бочці дьогтю - Піскун "поки не знає, чи буде Генпрокуратура робити подання про арешт Тимошенко до суду", бо на сьогодні "гострої необхідності затримання немає". Тільки у випадку, якщо лідер БЮТ порушуватиме підписку про невиїзд та впливатиме на слідство і свідків, Генпрокуратура домагатиметься її арешту.

Лідер БЮТ, яка прилетіла напередодні з Лондона, оперативно зібрала прес-конференцію - через годину після закінчення брифінгу Піскуна. Вона сказала, що збирається оскаржити подання у суді, а також звернеться до депутатів, щоб ініціювати у Конституційному суді розгляд питання про неконституційність цього документа.

За словами Тимошенко, проблема полягає в тому, що згоду на арешт громадянина України може дати тільки суд, а на арешт депутата – Верховна Рада. За її словами, є протиріччя, хто першим має дати санкцію в цьому випадку.

Лідер БЮТ також оприлюднила текст свого відкритого листа до президента Кучми, в якому закликала його піти у відставку. "Я ніколи не зверталася до вас із жодним проханням, ані як урядовець, ані як депутат, ані як просто людина. Але сьогодні час мого прохання настав. Будь ласка, підіть добровільно з посади глави держави! Зробіть бодай один у своєму житті гідний вчинок", - йдеться у відкритому листі Тимошенко до Кучми.

Вона зазначає, що навіть готова стати захисником Кучми у випадку його відставки: "Я зроблю все, щоб ваш пенсійний спокій і благополуччя не були порушені".

Як повідомила Тимошенко на прес-конференції, подання Генпрокуратури є свідченням тиску на неї у зв'язку із запланованими на осінь акціями протесту. Наведені у поданні Генпрокуратури дані є лише "господарською діяльністю підприємства", переконує Тимошенко.

Тимошенко назвала "агонією влади" один із пунктів подання, де йдеться про те, що вона зловживала службовим становищем під час роботи віце-прем'єром у питанні закупівлі вугілля у Польщі. "Наш уряд був перший й останній, який провів відкритий тендер на закупівлю вугілля. І ціни були на 35% нижчі, ніж закупалися попередніми урядами". За словами Тимошенко, тендер проводився у присутності працівників Кабміну та галузевих міністерств. Вона вважає, що цим пунктом Генпрокуратура намагається скомпрометувати її діяльність в уряді.

За інформацією лідера блоку, "ініціатором і генератором" її переслідування є особисто президент Кучма. "Він це робить щиро й самостійно. Я нещодавно отримала файл із роздруківками записів майора Мельниченка, які стосуються мене особисто і всі розмови Кучми з Кравченком, Деркачем та Потебеньком починалися й закінчувалися вимогами терміново арештувати або відкрити кримінальну справу проти мене".


Таким чином, історія з порушенням Піскуном нових кримінальних справ проти Тимошенко набула логічного розвитку. 2 серпня Піскун проінформував громадськість, що проти Тимошенко порушено кримінальну справу за ч.3 ст. 27, ч.4 ст. 28, ч.2 ст. 29, ст. 30, ч.5 ст. 191 КК України - організація, привласнення коштів в особливо великих розмірах від реалізації природного газу, ч.2 ст. 336 КК - службова фальсифікація, ч.3 ст. 27 і ч. ст. 366 КК - організація службової фальсифікації, ч.2 ст. 364 КК - зловживання владою або службовим становищем.

Розслідування "тимошенківських" кримінальних справ було доручене головному слідчому управління Генеральної прокуратури України.

Тоді Тимошенко також пояснювала порушення кримінальної справи реакцією президента Кучми та його оточення на проголошені наміри провести у вересні акції громадянської непокори. Акції, які обіцяли розпочати 16 вересня, вже на носі.

Але Тимошенко не звикати до генпрокурорських "страшилок". Як вже зазначалося, це вже друге подання Генпрокуратури за літо. На початку червня цього року виконувач обов'язків Генерального прокурора Микола Обиход вніс до парламенту України подання про дачу згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Тимошенко.

Тоді документ не розглядався й був повернений, оскільки згідно з українським законодавством, таке подання мав право вносити тільки генеральний прокурор - його посада на початку червня була вакантною після обрання Михайла Потебенька депутатом парламенту.

Після обрання у березні 2002 року до парламенту Тимошенко поки що користується депутатською недоторканністю.

Прокоментувати правовий аспект подання Святослава Піскуна до Верховної Ради щодо позбавлення Тимошенко депутатської недоторканності "Українська Правда" попросила адвоката Андрія Федура.

"У ЗМІ пройшли повідомлення про те, що днями до парламенту звернувся Генеральний прокурор України Святослав Піскун, який просить Верховну Раду дати згоду на притягнення до кримінальної відповідальності та арешт народного депутата України.

Але за діючим чинним законодавством Верховна Рада ні за яких обставин не може дати прокурору згоду на арешт народного депутата. Це випливає з того, що за чинним законодавством у прокурора взагалі немає права когось арештовувати, незалежно чи це депутат, чи просто громадянин, чи іноземець. Права на арешт у прокурора немає.

Тому Верховна Рада не може ні за яких обставин прийняти постану про дачу згоди Генпрокурору на арешт народного депутата, тому що у Генпрокурора немає права на арешт.

Згода дається тільки тому, хто має право арештовувати. Право на арешт людини за чинним законодавством України має тільки суд, і подання щодо арешту може внести тільки голова Верховного суду. Тому постанова Верховної Ради щодо згоди на арешт нардепа може бути надана тільки голові Верховного Суду".

"У мене таке враження, що генпрокурор застряг у "спіралях часу", бо вже з півтора року будь-який прокурор не має права на арешт", - сказав Андрій Федур.



Читайте також:

Піскун взявся за Тимошенко. Її звинувачують навіть в "ухилянні від призову за мобілізацією"

Ретельний

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...