Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У влади немає навіть половини Ющенка

П'ятниця, 23 серпня 2002, 12:14
Поки Ющенко проводить півліта на середземноморських курортах Туреччини, Іспанії та Марокко, його рейтинг потроху втрачає свій блиск. За два місяці число людей, які "повністю підтримують" діяльність лідера "Нашої України", скоротилася на 5%.

Падіння показника Ющенка зафіксовано в опитуванні Центру Разумкова, проведеному з 7 по 16 серпня серед 2004 респондентів. "Це скорочення - перший серйозний дзвоник. І за цими 5% стоять і архівні кадри поцілунків з президентом, показані по ТБ, і невідома позиція щодо осінніх акцій. Ющенко йшов на вибори як альтернатива владі, однак у цій якості публічно ми його не побачили. Треба імпульс, який би характеризував його альтернативність", - вважає президент Центру Анатолій Гриценко.

З іншого боку, попри відсутність у інформаційному полі, рейтинг лідера "Нашої України" поки не зазнає суттєвих змін. Він все ще беззаперечний фаворит. Отже, повністю дії лідера "Нашої України" підтримують 25,1% українців, окремі його кроки - 33%.

Далі за Ющенком іде Петро Симоненко, який має показник 13,9% (повністю підтримують) + 22,4% (окремі дії). Третє місце ділять номінальний голова виконавчої влади Анатолій Кінах та перший критик цієї влади Юлія Тимошенко - обидва вони користуються абсолютною підтримкою кожного десятого українця (10,7%). Щоправда, прихильників окремих кроків у прем'єра значно більше - 40,9%, у той час як у лідера БЮТ - 21,8%. За два місяці рейтинги лідера КПУ, БЮТ та прем'єра майже не змінилися.

П'ятий за абсолютною підтримкою - Віктор Медведчук: 9,7% + 29,3%. І, що цікаво, в червні у статусі простого лідера фракції СДПУ(О) він був у більшій пошані, ніж нині в ролі глави адміністрації. Тоді йому повністю довіряли 13,4%, частково - 34,5%. Можливо, винен у тому його непублічний статус.

Цифри Кучми майже не змінилися, він - восьмий (6,4% + 32%), після Мороза і Вітренко. Тобто показник глави держави виявився нижче у порівнянні не тільки з лідерами опозиції, але й з найнаближенішими чиновниками – прем'єром та главою адміністрації. Хоча, за словами Гриценка, попередній господар Банкової Литвин не дозволяв собі випереджати шефа.

Нічого, крім усмішки, не викликають цифри політиків, які або мають президентські амбіції, або розглядаються як кандидати від влади. Кроки Олега Дубини повністю підтримують 3,2%, не знають такого – 44,3%. Георгій Кирпа користується беззастережною підтримкою 4,3%, не знають такого 58,7%. Володимир Радченко - 0,8% і 61,8%. Володимир Семиноженко - 1,5% і 48,1%. Сергій Тігіпко - 2,4% та 29,6%.

На чолі негативного рейтингу Кучма опинився в компанії двох "улюблених" жінок. Отже, найбільше серед українських політиків не підтримуються дії Вітренко - 57,3%. Другий - "гарант" (54,1%). Третя - Тимошенко (52,6%).

Крім довіри-недовіри, Центр Разумкова вивчав президентські рейтинги гравців вищої ліги української політики.

Прізвище Ющенко найчастіше лунає у відповідь на питання "Якби вибори президента України відбувалися наступної неділі, за кого з кандидатів Ви б проголосували?". Щоправда, тут теж є деяке зменшення показників.

 
 
Головний підсумок, який бачить Гриценко у свіжих цифрах – як і раніше, до другого туру президентських виборів не виходить кандидат від влади. "Пара Ющенко-Симоненко тримається вже півтора роки. І якби вибори відбулися зараз, то переконливу перемогу отримав би Ющенко".

Як показує дослідження Центру, Західна Україна вже обрала Ющенка своїм президентом. За нього сьогодні там готові голосувати 53,1%. У центральній частині держави - 27,6%. Слабкі місця – південь і схід, де рейтинг лідера "Нашої України" дорівнює 9,2% та 10,1% відповідно.

Ще один результат – опозиційні кандидати разом набирають у понад три рази більше, ніж пропрезидентські.

Висновки з цією невтішної картини ми маємо побачити в суботу у телезверненні Кучми. Не знайшовши гідну заміну, "гарант" вирішив просто девальвувати повноваження наступного президента України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування