Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма і антикучмісти грають наввипередки

Субота, 24 серпня 2002, 00:00
У п'ятницю ввечері шість чоловіків і одна жінка близько двох годин обговорювали план осінніх виступів опозиції. Вони засідали в конфіденційному, захищеному (на їх думку) від прослуховування офісі. За підсумками переговорів не було підписано жодного документу, окрім спільного прес-релізу. Однак ця зустріч була унікальною своїм складом – вперше лідери "четвірки" віч-на-віч узгоджували план відсторонення президента Кучми від влади.

Говорити про стратегічні результати переговорів опозиції поки зарано. Однак тактичним успіхом можна вважати участь у ній засмаглого лідера "Нашої України" – Віктор Ющенко тільки в п'ятницю повернувся до країни. Попри скептичні прогнози, від антипрезидентського виступу найрейтинговіший політик не відхрещувався і миритися з Кучмою не пропонував. Натомість він так і не поставив підпис під липневою заявою чотирьох, завізованою Безсмертним.

Сторони домовилися зібратися ще раз після того, як політрада "Нашої України" визначиться щодо участі в осінній акції. Інші три лідери такі рішення своїх політичних органів вже мають. Ющенківці мають зібратися найближчими днями – з тим, щоб четвірка вже на початку тижня провела анонсовану прес-конференцію про початок маршу на Банкову.

Один із учасників переговорів знайшов позитивний знак у тому, що Ющенко підписав прес-реліз. Тим самим він непрямо дав свою згоду. У повідомленні для преси, зокрема, ідеться, що "на зустрічі обговорювалися деталі проведення всеукраїнської акції протесту, окремі проекти документів, питання про необхідність проведення конституційної реформи, а також відставки президента України та дострокових президентських виборів". Тож, зазначив співрозмовник "Української правди", якби Ющенко не поділяв ці погляди, то хіба він брав би участь в обговоренні?

Позиція Ющенка була "нормальною" та "послідовною", вважає Олександр Турчинов, який також був присутній на переговорах (а крім лідерів, разом із "четвіркою" засідали Йосип Вінський та Роман Безсмертний). "Я сподіваюся, що політрада "Нашої України" підтримає позицію лідера", - зазначив соратник Тимошенко.

Про рішучість у проведенні наступу говорять і деякі деталі. За словами джерела УП, "четвірка" встигла пройти всі заплановані питання; учасникам переговорів роздали плани заходів у рамках підготовки акції. Також обговорювалося питання про те, що лідери опозицій – Мороз, Симоненко, Тимошенко й Ющенко – мають разом поїхати в агітаційний тур Україною.

Тим часом у суботу перехопити ініціативу у антипрезидентських сил має намір сам Кучма. Його звернення до народу з нагоди Дня незалежності міститиме радикальну пропозицію – перетворити Україну на парламентсько-президентську республіку. Саме це написано на прапорах трьох із чотирьох опозиціонерів – проти передачі повноти влади Верховній Раді виступає лише Тимошенко. І саме це тепер вигідно Кучмі, який досі не знайшов гідного конкурента Ющенку.

Керівник головного управління інформполітики адміністрації президента Сергій Васильєв відмовився розкривати суть послання Кучми. Єдине, що він сказав: "Виступ буде справді для багатьох несподіваним". За його словами, у п'ятницю заява президента вже була записана. Історичне зізнання демонструватимуть на всіх національних і дециметрових каналах о 21-00.

Однак опозицію плани "гаранта" забрати козир чомусь не дуже турбують. У плані акції все ще стоїть рішення вивести 250 тисяч на вулиці (щoправда, як виявилося, не тільки в Києві, а сумарно по всій Україні).

"Кучма намагається зняти гостроту у суспільстві. Ці всі заяви про парламентсько-президентську республіку – лише слова", - зазначив УП один із лідерів Соцпартії Йосип Вінський. "Він намагається заздалегідь частково задовольнити наші вимоги, - прокоментував Турчинов. - Однак нас не влаштовує спроба просто обговорити чи навіть провести конституційну реформу. Відставка Кучми – ось головна вимога акції. І ця заява йому не допоможе".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування