Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

День Незалежності: У Києві – без танків, в Донецьку – із закликами до союзу з Москвою

Субота, 24 серпня 2002, 18:17
Святкування Дня Незалежності в Україні почалося з військового параду, який пройшов на центральній вулиці Києва – Хрещатику. На трибуні, розташованій перед монументом Незалежності України, перебували керівники держави - президент Леонід Кучма, голова Верховної Ради Володимир Литвин, прем'єр-міністр Анатолій Кінах. У числі присутніх був глава Ради Федерації Федеральних зборів Росії Сергій Міронов, інші посадові особи та гості.

У цьому році участь військової техніки в параді не була передбачена. За традицією, парад військ відкрили наймолодші його учасники – вихованці Київського військового ліцея імені Івана Богуна. Завершили парад військові музиканти.

Оркестр виконав велику музичну композицію, яка тривала понад 20 хвилин. Присутній на параді посол США в Україні Карлос Паскуаль зізнався журналістам, що музика справила на нього найбільше враження під час параду. "Для мене це захоплюючий момент - бачити, що українці мають можливість святкувати свою свободу і незалежність", - сказав він.

На його думку, громадяни України "з кожним роком все більше і більше розуміють, що це - їх країна, і їх доля - залежить тільки від них".

Військовий парад, який пройшов у Києві з нагоди 11 річниці проголошення незалежності, продемонстрував "людяність" Збройних сил України, заявив директор Центру інформації і документація НАТО в Україні Мішель Дюре. "І без військової техніки було очевидно, що українські військові є професіоналами. Це було видно по тому, як вони пройшли стройовим маршем. Я знаю, що це таке, оскільки раніше також був військовим і брав участь у параді в День незалежності Бельгії".

Після параду в рамках державних заходів щодо святкування 11-ої річниці незалежності Кучма відкрив виставку "Історія України в образотворчому мистецтві" в Національному художньому музеї України.

Кучма й інші учасники церемонії відкриття ознайомилися з експозицією, яка представляє понад 100 робіт. Серед них портрети українських художників 18-19 ст. Василя Тропініна, Капітона Павлова, Олександра Станкевича, Василя Боровиковського, Дмитра Левицького, а також жанрові сценки з життя козаків Миколи Пимоненка і Сергія Васильковського. "Родзинка" експозиції – кілька гравюр Тараса Шевченка і автопортрет великого Кобзаря.

Кучма також ознайомився з макетами майбутньої нової будівлі Національного художнього музея України, будівництво якого ведеться на вулиці Інститутській.

У суботу президент також вручив державні нагороди діячам культури і різних сфер народного господарства країни. Церемонія пройшла в Маріїнському палаці.

Орден держави і звання Героя України отримали генеральний директор державного підприємства "Південмаш" Юрій Алекєєв, генеральний директор АТ "Турбоатом" Анатолій Бугаєць, генеральний конструктор державного підприємства "Запорізьке машинобудівне конструкторське бюро "Прогрес" Федір Муравченко.

У Харкові святкування 11-ої річниці незалежності України проходило спокійно. За оцінками міліції, близько 100 осіб взяли участь в акціях, організованих опозиційними силами - Народним Рухом і Компартією.

НРУ організував концерт на головній площі міста - площі Свободи. Неподалеку обком Компартії виставив агітаційний пост із плакатами і друкованою продукцією.

Комуністи проводили збір підписів під зверненням до Верховної Ради, Верховного і Конституційного судів, в якому вимагали від депутатів почати процедуру імпічменту президента. Зокрема, вони вбачають порушення президентом Конституції в факті підписання Земельного кодексу України.

У Сумах напередодні Дня Незалежності України відкрили нову тролейбусну лінію, що з'єднала центр міста з вулицею Черепіна на околиці.

З нагоди Дня Незалежності України в Одесі пройшли мітинги національно-демократичних, лівих організацій і представників блоку "Єдина Україна". Щоб уникнути інцидентів, ці акції були розведені у часі і просторі.

Найчисленішою була акція, організована партіями, що входять до блоку "За єдину Україну!". За даними міліції, півторатисячна колона демонстрантів пройшла від Думської площі через все місто до пам'ятника Тарасу Шевченку.

Близько 50 осіб, в основному громадян похилого віку, провели в Луганську в суботу мітинг під червоними прапорами і антипрезидентськими гаслами. Організатором мітингу виступила обласна організація КПУ.

Мітингуючі вимагали відставки президента України Леоніда Кучми через те, що він не забезпечив "захист соціалістичних цінностей для незахищених категорій населення".

У Дніпропетровську на годину пізніше запланованого через неузгодженість із владою пройшов мітинг націонал-демократичних сил біля пам'ятника Шевченку. Представники Блоку Юлії Тимошенко, блоку "Наша Україна", Соцпартії, Українського Народного Руху, Партії громадського контролю поклали квіти до монумента і провели мітинг. У ньому брало участь близько 100 осіб.

Стільки ж було і на покладенні квітів до пам'ятника Шевченку за участю керівників області і міста.

Також у суботу в Дніпропетровську міліція затримала трьох молодих людей - членів дніпропетровської обласної організації Ленінського комсомолу України, які поширювали листівки із зображенням герба країни з прималованним черепом. Їх дії підпадають під статтю 338 Кримінального кодексу України – "наруга над державними символами".

За даними міліції, близько 500 осіб в суботу в Донецьку взяли участь в акції, організованій Компартією і Всеукраїнським союзом робітників. У резолюції мітингу містяться вимоги відставки президента України Леоніда Кучми, підвищення пенсій, заборони на продаж землі, прийняття закону про вибори на пропорційній основі і недопущення закриття шахт.

У виступах учасників відчувалися проросійські настрої. Зокрема, оплески викликали слова про "столицю нашої Батьківщини Москву".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування