Мельниченко: Кучма вимагав компромат на Ющенка...

Вівторок, 27 серпня 2002, 15:49
Мельниченко прийшов на зустріч у звичайній сірій футболці. У руках не було його традиційної потертої шкіряної валізки. Ніяких перук, наклеєних вусів й інших шпигунських штучок, у яких Мельниченко постав перед кореспондентом The New York Times півтора роки тому. Як завжди – небагатослівний, дивиться прямо в очі, говорить не кваплячись, час від часу вставляючи своє улюблене слівце-паразит "так?".

Ми говорили з Мельниченком в одному з готелів європейської столиці, де останнім часом Микола буває досить часто. Звичайний скромний номер. На столі – стос привезених з України свіжих газет.

Налаштований оптимістично. Активно цікавиться подіями в Україні. "Ну як там, Ющенко, тримається?".

Розмова з ним не розставила всі крапки над і. Ось те, що нам удалося "видряпати" у небагатослівного майора.


- Чому ти не оприлюднюєш усі плівки, що у тебе є?

- Коли я починав цю роботу…

- Коли, до речі?

- У 1812 році. (посміхається)

- А якщо серйозно? Без жартів?

- Без жартів – це таємниця слідства. Я не хочу давати шанс нашій організованій злочинності на чолі з Кучмою, щоб вони мали якісь переваги, щоб вони знали, з якого періоду задокументована їхня злочинна діяльність. Ця відповідь буде дана на суді, коли буде суд. І обов'язково суд повинен бути в Україні.

Коли я починав записувати злочинне угруповання, моєю метою було усунути від влади це злочинне угруповання. На жаль, в Україні дуже мало порядних і чесних людей у владі, тому що неможливо займати державну посаду при Кучмі чесній і порядній людині. Була одна людина, яка намагалася навести порядок в економіці України, – ми усі знаємо, чим закінчилися ці спроби – це Ющенко. Була спроба навести порядок в економіці. Кучма боявся, що існує реальна можливість у Ющенка стати майбутнім президентом. Але одна проблема - в Кучми було мало компромату на Ющенка.

- Чого це раптом ти піариш Ющенка – він тобі гроші заплатив? Або ти хочеш його підставити, щоб Кучма подумав, що ви якось зв'язані. Як ти говориш, щоб дійти до самого верха, треба обов'язково вимазатися. Неможливо, щоб тебе підвищили, якщо на тебе немає компромату. Невже Ющенко такий безгрішний?

- Гріхи в Ющенка є. Але повірте, Ющенко намагався зробити, намагався - вийшло в нього чи ні - краще для держави, повинні вирішувати народ і фахівці. Але те, що він не грабував країну, коли був прем'єр-міністром – це факт.

- А раніше?

- Ну, я не можу відповісти на це питання, тому що розкрию секрет, коли я почав записувати.

- Але ти ж розумієш, що такою відповіддю ти опосередковано даєш зрозуміти, що проти Ющенка теж щось є?

- (Довго думає). Повинно бути слідство. Так? І слідство має підтвердити ту чи іншу версію. За інформацією, що є в мене, Кучма сам давав розпорядження направити матеріали розслідування по банку в Генеральну прокуратуру України.

- Нацбанку?

- Я не пам'ятаю – або Нацбанку або банку "Україна". Але головна мета, що переслідувалася в результаті цього, як сказав у розмові Литвин - це ж компромат, і ми будемо тримати в руках Ющенка. Я не пам'ятаю точної цитати, але зміст був такий.

- Чому ти раптом згадав Ющенка? І не згадуєш Тимошенко, Суркіса, Медведчука? Справа в тому, що в Україні ходить багато легенд про твої контакти, про те, хто за тобою стоїть, на чиї гроші здійснювалося прослуховування і на чиї гроші ти живеш зараз.

- Якщо скласти разом усіх людей, що нібито фінансують мене, то мені б вистачило б цих грошей, щоб виплатити заборгованості по зарплаті в Україні. Я знайомий із версіями. За однією – це Росія, за іншою – Америка, Медведчук, Марчук, потім – Тимошенко, Лазаренко, тепер Ющенко. Версій багато, а правда одна.

- То в чому правда? На які гроші живеш?

- На які гроші живу? Раніше – на гроші Литвиненка Юрія Петровича. Частину грошей мені давали міжнародні організації й фонди допомоги. На ці гроші я живу.

- Ти тут згадав Марчука – його ім'я виринає частіше інших, коли говорять про тих, хто міг бути твоїм дахом. Один із аргументів – на твоїх плівках немає Марчука і немає розмов, що змогли б його скомпрометувати. Як ти можеш це прокоментувати?

- Коментар один – Марчук не давав наказ мені записувати Кучму. Це правда і я готовий пройти будь-який тест – я думаю, Марчук теж згодний пройти будь-який тест, щоб підтвердити мої слова.

- Чи були у вас контакти з Марчуком?

- Знаєте, я дуже відданий своїй дружині. І контактів у нас не було.

- Ти ж розумієш, про що я запитую? Чи спілкувалися ви з Марчуком на професійні теми?

- На професійні теми? Ви знаєте, Марчук не професіонал в області прослуховування, тому з ним як професіоналом я не міг на цю тему спілкуватися або радитися.

- Ну, а як із професіоналом в області спецслужб?

- Я думаю, він гарний професіонал в області спецслужб…

- Краще ніж Деркач?

- Ну, Деркач не професіонал. Деркач - фахівець в області як пограбувати країну, як шантажувати людей, яким чином можна робити гроші на контрабанді. У цьому він фахівець. Якби він був професіоналом, я б ніколи не зміг писати Кучму і виїхати з України. А Деркач займався чисто своїми шкурними питаннями в першу чергу, і в другу задовольняв примхи Кучми, розправляючись із політичними опонентами Кучми.

- А чи немає на цих плівках підтвердження про таку ж діяльність Марчука. Я чому ставлю це питання – при, як мені здається, досить скромній зарплаті секретаря РНБО його часто бачать в одному з найдорожчих ресторанів України.

- Може в адміністрації президента України відбулося підвищення зарплати. Просто ніхто про це не знає, тому що це є державною таємницею України?

- Ти вже знаєш, скільки годин записів у тебе?

- Це таємниця слідства. Якщо я назву кількість годин, автоматично можна буде підрахувати, коли я почав записувати.

- Можеш ти зараз точно сказати, яким чином ти вів прослуховування?

- Найдешевшим способом – диктофоном під диваном Кучми.

- Тільки під диваном?

- Це таємниця слідства. Нехай Кучма переживає, хвилюється й боїться – це піде тільки на користь.

- Особисто в мене не викликає питань автентичність плівки про Кольчуги. Чи є в тебе якась інформація про те, що Кольчуги дійсно були продані Іраку?

- Я б не переключався на дискусію, що нав'язує Кучма – продані, не продані - є сам факт – президент України дає добро на порушення санкцій ООН. Я б ще якось міг зрозуміти дії Кучми, якби ці гроші пішли на ті ж самі шахти або виплату зарплат. Або на закупівлю гасу, щоб льотчики могли літати. Але є факти, які підтверджують, що гроші від контрабанди йшли на інші цілі. На ці гроші купувалися ЗМІ для Андрюши Деркача - той же "Київський телеграф", компанія "Укрнафтапродукт" й інші. Гроші від продажу йшли на особисте збагачення цих людей.

- Як тобі здалося, американці серйозно поставилися до інформації про співробітництво України з Іраком?

- Якби в американців були якісь сумніви, що співробітництва не було, не було б і резолюції Сенату про перевірку Держдепартаментом достовірності цієї інформації. Виходить, у них підтвердження вже є.

- Чи є в тебе плівки про розмови Кучми після зникнення Гонгадзе? Ти для себе усвідомив ситуацію після того, як Гія зник, як він поводився і що говорив?

- Це дуже хворобливе питання й тема, яку уже багато хто піднімав. Я на це відповідаю так - є дві версії - або Кучма відповідає за убивство Гонгадзе, або Мельниченко причетний до убивства Гонгадзе. Іншої версії немає. Я заявляю, що Мельниченко хоче судового процесу і готовий надати докази, що вказують, що Кучма знав про те, що Гонгадзе мертвий. Кучма боявся створення слідчої комісії Верховної Ради 21 вересня, знаючи вже про те, що Гонгадзе мертвий. Я хочу суду. Запитаєте в Кучми, чому він не хоче суду. Але цей суд повинен бути не в Україні, а в третій, незалежній країні, щоб Кучма міг довести, якщо він не причетний до убивства.

- Не дуже давно ти говорив про те, що до тебе зверталося багато політиків і пропонували великі гроші за те, щоб купити плівки. Чи були нові гінці, від кого і які максимальні суми тобі пропонували? Від чого ти відмовився або не відмовився?

- Я б не назвав цих людей політиками – це мерзота, вони і зараз видають себе за борців за демократію, намагаються ввійти в довіру до лідерів опозиції, говорячи про те, що вони готові допомогти в боротьбі за звільнення України від злочинності, а самі ці люди хочуть одного – використати ситуацію у своїх особистих цілях. Тому я з ними на жодні контакти і переговори йти не можу. У мене батьківщина одна і вона не продається.

- Ти не хочеш назвати цих людей, щоб вони не принесли більшої шкоди?

- Я думаю, що якщо ці люди спробують надати нібито інформацію від Мельниченка, то швидше за все ці люди можуть бути зв'язані з Кучмою.

- Які максимальні суми тобі пропонували?

- 15 мільйонів.

- І ти відмовився?

- (Посміхається саркастично). Знаєте, я не відмовився від суми в 6 мільйонів, але за однієї умови – що ця сума буде виплачена кожному учасникові операції. Посередник подумав і сказав, а скільки учасників операції? Я сказав 50 мільйонів. Він розсміявся і сказав, що це несерйозно. Тобто на таких умовах я міг би піти на переговори за однієї умови – убивці повинні відповідати перед законом.

- Зараз досить популярна ідея надати Кучмі гарантії, щоб він тихо пішов на пенсію і нікого не дратував, і до смерті його ніхто не торкає. Тебе влаштовує така ситуація?

- Ні. До мене теж зверталися з таким пропозиціями, і я не хочу називати прізвища цих людей – я можу помилятися в їхніх намірах і хочу дати шанс цим людям, що зверталися з пропозицією до мене дати гарантії Кучмі, щоб я замовк, а він пішов на пенсію. Я не думаю, що я маю моральне право вбивцю прощати. Я буду проклятий за те, що я зробив. Суд повинен установити міру відповідальності кожного за те зло, що він зробив.

До мене надсилали різних людей, у тому числі і нібито від опозиції, що пропонували домовитися з Кучмою, продати записи, щоб забезпечити спокійне майбутнє Кучмі і щоб Литвин зайняв його крісло. З убивцями на переговори йти не можна. Тим більше, залишати їх при владі.

- Не дуже давно "Німецька хвиля" з посиланням на твого адвоката повідомила про загрозу твоєму життю. Дійсно тобі загрожує безпека?

- Дійсно загрожує. Усі знають мого адвоката - це дуже відомий адвокат, і йому надійшла інформація не від рядового агента, а від дуже високопоставленого співробітника американського уряду. Він дуже стурбований, що існує реальна загроза мого фізичного знищення. Це, у першу чергу, пов'язано з послідовною політикою, що я проводжу.

- Ти вже вживаєш якихось заходів безпеки? Сховав родину?

- Найближчим часом уживу заходів, щоб їх убезпечити. Але особисто я не ховаюся. У мене на сьогоднішній день є охоронець – Григорій Омельченко (сміється). Я зараз у Вашингтоні і проводжу відкриті зустрічі. Днями, наприклад, моє питання обговорювалося в Мін'юсті.

- І що там було?

-... Вживають заходів…

- А втім, раніше були часи, коли ви з родиною переїжджали з місця на місце, щоб убезпечити своє життя, життя твоїх близьких. А зараз ти роз'їжджаєш спокійно по Європі – яким чином ти забезпечив свою безпеку?

- Моє убивство нікому нічого не дасть, не завадить судового процесу. Тому що я здійснив наступні кроки. Для суду потрібні наступні речі – оригінали запису, технічні пристрої, на яких провадилися ці записи і мої свідчення. Я офіційно записуючий пристрій, на якому були зроблені записи, передав через своїх адвокатів на збереження. Я дав свідчення, яких буде досить, щоб Кучму притягти до кримінальної відповідальності принаймні у двох судових позовах – це позов Єльяшкевича проти Кучми і родичів Гонгадзе проти Кучми. Ці свідчення я вже дав і вони є доказом у суді. Так що убити мене можна тільки з упертості. Але практично, це мало що може вирішити.

- Чого не вистачає, щоб судовий розгляд почався?

- Я думаю, на це питання повинні відповісти самі позивачі. В Америці - це Мирослава Гонгадзе й Єльяшкевич.

- А сам ти не збираєшся позиватися з Кучмою?

- Я просив знайти мені сміливого адвоката в Україні, який би міг представляти мої інтереси, щоб я міг подати в суд проти Кучми. Принаймні, за декілька висловлювань – за те, що він обвинуватив мене в зраді Батьківщини, і за інші висловлення про те, що мої записи монтовані. Мені потрібний адвокат, якого не могли б замовити, що міг би працювати. Поки, на превеликий жаль, такого адвоката не знайшов.

Я б також хотів опротестувати порушення проти мене кримінальної справи про перевищення службових повноважень і розголошення державної таємниці. Я розголосив тільки інформацію, що стосується убивства Георгія Гонгадзе і переслідування опонентів.

- Зараз новий Генпрокурор пообіцяв якомога швидше розкрити справу Гонгадзе. Раніше вони стверджували, що не можуть зустрітися з тобою на території США, оскільки не існує договору про правову допомогу. Чи не було спроб із боку Генпрокуратури в тебе довідатися правду?

- (Сміється.) Ви розумієте, у чому тут найбільша проблема для Кучми? На сьогоднішній день мої свідчення не є для прокуратури України офіційними. Це просто піар. І для того, щоб мої слова були прийняті в будь-якій кримінальній справі як доказ, за яким можна вести розслідування, потрібно, щоб я дав офіційні свідчення. Щоб мене попередили відповідно до карно-процесуального кодексу про мої права й обов'язки. Після цього мої свідчення набирають силу і слідчий, що веде дану справу, повинен або їх довести або спростувати.

Цього боїться Кучма і тому Генпрокуратура докладає всіх зусиль, щоб мої свідчення не були оформлені відповідно до юрисдикції. А можливість допитати мене на території США є. Є такий договір, що дозволяє це зробити, там передбачається можливість допиту мене на території США.

Юлю Тимошенко в Україні допитували?

- Так…

- Хто допитував?

- Фебеерівці приїжджали...

- Якщо вони можуть допитати її в Україні, виходить, і українські слідчі можуть допитати українського громадянина в США. Далі. Обиход приїжджав до Америки у справі Лазаренка і провадив там що, якщо не слідчі дії? Якщо він приїжджав не як прокурор і слідчий, що веде кримінальну справу, значить потрібно, щоб він повернув гроші за поїздку, тому що вони були використані не за призначенням. А ті докази, що Обиход привіз із Америки, повинні бути вилучені з кримінальної справи проти Лазаренка, тому що вони не мають ніякої сили. Так?

- Логічно…

То чому все ж таки ти не оприлюднюєш усі плівки? Чому вони з'являлися вибірково, хаотично?


- Моя мета - усунути організовану злочинність на чолі з Кучмою. Але, на превеликий жаль, дуже багато людей у кабінеті Кучми просто були змушені догоджати Кучмі, порушуючи закони. Я не хочу, щоб ця інформація виходила. Я думаю, що в глибині душі вони чесні й порядні люди, які просто в той або інший період часу виявили малодушність. Я думаю їм треба дати шанс, щоб вони зрозуміли, що можна жити й працювати й заробляти гроші в Україні і не обов'язково порушувати закони.

Але усі повинні розуміти – ні Мельниченко й ніхто інший не вирішували і не будуть вирішувати, які записи оприлюднювати. Це повинен вирішувати при новій чесній владі якийсь орган, наприклад, антикорупційний комітет, що буде приймати рішення і визначати міру відповідальності кожної людини за ті чи інші правопорушення.

Ніхто не збирається нічого приховувати. Якщо до кого приходять люди і говорять ми можемо дати чи не дати ось ці плівочки про вас, не вірте їм. Ні, вся інформація буде надана.

Читайте ще про майора Мельниченка та його плівки:

Історія майора Мельниченка

Вибране з плівок Мельниченка


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
Усі новини...