Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

До 2004 року Кучма у відставку йти не збирається - Задорожний

Вівторок, 27 серпня 2002, 18:22
Першочерговим завданням реалізації задач, поставлених у посланні президента України Леоніда Кучми до народу з нагоди Дня Незалежності, постійний представник глави держави у парламенті Олександр Задорожний вважає створення робочої групи з проведення політичної реформи у країні.

Коментуючи у вівторок на прохання агентства "Інтерфакс-Україна" звернення президента, Задорожний підкреслив, що питання полягає у тому, чи буде ця робоча група сформована як консультативний орган при президенті України, до якої ввійдуть представники всіх політичних сил, чи буде сформована конституційна комісія, повноваження і функції якої будуть закріплені відповідною постановою Верховної Ради.

Постійний представник зазначив, що для внесення змін до Конституції України, які запропоновані Кучмою, необхідно як мінімум дві сесії Верховної Ради. Існує наступний механізм внесення змін до Основного закону, нагадав Задорожний: розробляється проект закону про внесення змін до Конституції, який вноситься на розгляд парламенту, після чого приймається постанова Верховної Ради про направлення цього законопроекту до Конституційного суду для з'ясування його відповідності основному закону.

У залежності від того, коли законопроект буде повернений до парламенту, починається процедура розгляду його у Верховній Раді, згідно з якою комітет з питань правової політики розглядає законопроект, дає свій висновок і направляє документ до сесійної зали.

Парламент на першій сесії затверджує цей законопроект (затвердження проходить більшістю від конституційного складу Верховної Ради - 226). Остаточне затвердження законопроекту більшістю голосів (2/3 від конституційного складу парламенту - 300) повинно відбутися на наступній сесії Верховної Ради.

До того ж, відзначив Задорожний, у парламенту поки немає досвіду внесення змін до Конституції.

Говорячи про політичну реформу, запропоновану Кучмою, Задорожний виділив три аспекти: створення коаліційного уряду і законодавчих умов для його формування, адміністративно-територіальна реформа і реформа виборчої системи.

При цьому він зазначив, що адміністративно-територіальна реформа меншою мірою, а реформування виборчого законодавства взагалі не пов'язане з реформуванням Конституції.

"Реформа політичної системи, пов'язана з необхідністю реформування, передусім, Конституції - це питання досить складні і складні за часом", - додав він, нагадавши, що сьогодні уряд формує президент, він же призначає і звільняє міністрів, а також призначає прем'єр-міністра України після узгодження з Верховною Радою.

"Очевидно, мова йде про інший механізм, який буде вимагати змін до статті 106 Конституції України", - відзначив Задорожний. У питанні про створення коаліційного уряду, за його словами, мова йде про формування парламентської більшості, що формує відповідно до домовленостей у самій Верховній Раді Кабінет Міністрів, який і буде репрезентувати цю більшість.

За його словами, на сьогоднішній день існують 3 законопроекти, що стосуються формування коаліційного уряду.

Відповідаючи на питання агентства про можливість проведення дострокових виборів у зв'язку із запропонованим президентом реформуванням виборчого законодавства, Задорожний зазначив, що звернення глави держави не мало на увазі проведення дострокових виборів. "Дострокових виборів не буде", - підкреслив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:22
відеоЦієї ночі вибухи лунали у Бєлгородській та Курській областях
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
Усі новини...
Реклама: