Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мельниченко записував і в сауні, а бити Єльяшкевича мав Суркіс

Четвер, 29 серпня 2002, 11:29
Голова парламентської комісії у справі Гонгадзе Григорій Омельченко привіз із США формальні заяви, яких не вистачало Генеральній прокуратурі для порушення кримінальних справ проти Кучми, Литвина, Кравченка й Деркача. Про це депутат повідомив в інтерв'ю кореспонденту української служби "Німецької хвилі" в Америці Валентину Лабунському.

Попередні голови слідчої комісії - Лавринович та Жир - не передавали до Генеральної прокуратури жодних заяв, повідомляє "Німецька хвиля". Через це генеральний прокурор Святослав Піскун на зустрічі з Омельченком зауважив, що він не має підстав порушувати кримінальні справи проти Кучми та його колишніх підлеглих. Тепер такі заяви Мирослави Гонгадзе та Миколи Мельниченка Піскун матиме, стверджує радіостанція.

З рук Омельченка генпрокурор також має отримати заяву з вимогою порушити кримінальну справу проти Кучми і Деркача за підписом колишнього народного депутата Олександра Єльяшкевича, який зараз звернувся за політичним притулком до США.

З матеріалу "Німецької хвилі" стали відомі подробиці організації замаху на Єльяшкевича. Виконати це доручення Кучми мав Григорій Суркіс – президент Федерації футболу, один із лідерів СДПУ(О). Саме його прізвище лунає на уривку запису Мельниченка, оприлюдненому в липні 2002. Тоді, однак, із розшифровки була прибрана фраза Кучми, де він доручає конкретній особі організувати побиття Єльяшкевича.

"Разом із членами депутатської слідчої комісії, людьми, із якими я працював у США, нам удалося зібрати докази, які однозначно засвідчують про те, що в Україні діє організоване злочинне угруповання, політична банда", - сказав Омельченко "Німецькій хвилі".

Голова парламентської комісії під час відрядження зустрівся також у Вашингтоні з авторитетним експертом аудіозаписів Брюсом Кенігом.

За даними УП, Омельченко звернувся з офіційним запитом про надання новому складу комісії лабораторних звітів останніх трьох експертиз, належним чином оформлених із дотриманням усіх юридичних вимог. Ці експертизи зокрема стосувалися наступних епізодів звукозаписів у кабінеті президента: згоди Кучми на продаж "Кольчуг" до Іраку, наказу Кучми про фізичну розправу над Олександром Єльяшкевичем.

Омельченко також звернувся з проханням до фірми "БЕК ТЕК" додатково провести експертизи інших уривків записів Мельниченка. Голова комісії представив Брюсу Кенігу уповноважених представників для ведення справ у США – Миколу Мельниченка та Олександра Єльяшкевича, які були особисто присутні на цій зустрічі.

З огляду на нещодавні інформації про підготовку замаху на життя Миколи Мельниченка, обговорювалися можливі варіанти подальшого проведення експертиз на той випадок, якщо такий замах завершиться усуненням колишнього майора Держохорони.

Крім прізвища Суркіса, інтерв'ю голови парламентської комісії радіостанції містило ще одну сенсаційну новину. Виявляється, у Мельниченка є записи Кучми не тільки з кабінету, але й… із сауни.

"Я працював із майором Миколою Мельниченком по його аудіозаписах, зроблених у кабінетах президента України, в інших приміщеннях, де бував президент, у тому числі й у сауні. Дуже цікаві записані розмови. На них, як правило, мова йде про підготовку й вчинення злочинів, тяжких, особливо тяжких злочинів, насильницьких злочинів та інших", - сказав Омельченко.

На самому початку касетного скандалу, як відомо, Мельниченко стверджував, що записував Кучму з-під дивана. Однак у нещодавньому інтерв'ю "Українській правді" він уникнув відповіді на питання, яким чином велося прослуховування: "Це таємниця слідства. Нехай Кучма переживає, хвилюється й боїться - це піде тільки на користь", - сказав екс-майор Управління державної охорони.

Про свою поїздку до США Григорій Омельченко розповідатиме на прес-конференції, яка відбудеться 30 серпня в УНІАН. Також, як повідомляє "Німецька хвиля", 3 вересня, на відкритті осінньої сесії Верховної Ради, він планує оприлюднити зібрані докази причетності Кучми та його оточення до скоєння кримінальних злочинів.

Читайте також:

Замах на Єльяшкевича: Кучма давав команду Деркачу

Мельниченко: Кучма вимагав компромат на Ющенка...

До України їдуть нові записи майора Мельниченка

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування