Ющенко думає, що Кучма не встигне позбавити повноважень наступного президента

Четвер, 29 серпня 2002, 15:43
Лідер "Нашої України" Віктор Ющенко має сумніви щодо того, що парламент зможе провести реформування системи влади, ініційоване Леонідом Кучмою, до президентських виборів.

"Зміни Конституції ухвалюються протягом двох сесій Верховної Ради, для цього необхідно півтора роки. Скажіть, який парламент за рік до президентських виборів буде братися за такі речі?", - сказав Ющенко на прес-конференції у четвер.

Він зазначив, що "сьогодні відкрити дискусію, яка модель краще для України – це водити козу для тих політичних сил, які хочуть виграти час". Ющенко не виключає, що заяви про зміну політичної моделі робляться для того, аби "адміністративно створена більшість, яка вже одного разу призначила керівництво парламенту, могла сколотити більшість і призначити уряд, а потім і президента".

Лідер "Нашої України" вважає, що такий сценарій вигідний певним політичним силам. "За цими речами стоять колосальні інтереси, кланові, родинні, власні", – додав він.

Водночас Ющенко вважає, що обидві системи – і парламентсько-президентська, і президентсько-парламентська – "є ефективними". Однак для першої необхідна усталена демократія та розвинута політична система, чого в Україні немає.

"Коли 51% виборців не вірить у чесність наступних виборів, і половина вважають, що Україна не стала незалежною, я коментувати про усталену демократію не буду. Коли в Україні 135 партій, і не було політичної більшості в парламенті, то говорити про розвиток політичної системи ризиковано".

Водночас Ющенко зазначив, що парламентсько-президентська модель "більш демократична". На його погляд, у президентсько-парламентській є небезпека отримати "патологічні наслідки", хоча для перехідного періоду вона "виграє більше".

Лідер "Нашої України" повідомив, що переходити до пропорційної системи виборів можна без прив'язки до політичної системи.

Ющенко також висловив здивування, чому зараз пропонуються такі реформи, коли ще минулого року неодноразово накладалося вето на закон про вибори до Верховної Ради за партійними списками.

Він повідомив, що з початком політичного сезону "Наша Україна" виступить з ініціативами у відповідь на пропозиції президента.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування