Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Заява Кучми перевернула політичне життя з ніг на голову, вважає Томенко

Четвер, 29 серпня 2002, 17:16
Якщо президент України Леонід Кучма остаточно взяв за основу своєї діяльності програмні цілі і передвиборчу платформу української опозиції, це принципово змінює дискусію про структуру парламентської більшості України.

Таку думку висловив директор Інституту політики, голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Микола Томенко.

За його словами, задекларована парламентська більшість на основі блоку "За єдину Україну" автоматично стає антипрезидентською за своєю суттю, оскільки програми політичних партій, які об'єдналися у цей блок, передвиборча програма блоку і парламентські документи, які обстоюють відповідні політики, базувались на ідеї зміцнення інституту президентства, подальшому утвердженні президентсько-парламентської республіки та перетворенні її на президентську республіку.

На переконання Томенка, після того, як президент взяв за основу протилежні за своїми ідеями принципи організації політичної влади, висловлювані "Нашою Україною", СПУ, КПУ та Блоком Юлії Тимошенко, його попередні союзники автоматично перейшли в опозиціонери.

Президент за логікою речей, вважає Томенко, з іншими чотирма політичними фракціями ("Наша Україна", БЮТ, СПУ та КПУ) мав би домовлятися про створення парламентської більшості та коаліційного уряду на її основі.

Він припустив, що, в принципі, "Єдина Україна" може знову стати пропрезидентською політичною силою, якщо у найкоротший термін проведе з'їзди політичних партій, в ході яких буде змінено програму їх діяльності, а форум блоку "Єдина Україна" повністю або стратегічно оновить свій курс і передвиборчу платформу. За таких умов еволюція "Єдиної України" відповідатиме еволюції поглядів президента, сказав він.

На думку Томенка, до цього заяви депутатських груп і фракцій, представлених у Верховній Раді, про те, що вони підтримують ідеї президента та водночас готові сформувати парламентську більшість ідеологічно чи програмно, є некоректними.

UNIAN

Читайте також:

Собі в наступники Кучма обрав… англійську королеву

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування