Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенку не шкода лоба та грабель

П'ятниця, 30 серпня 2002, 00:15
У влади залишилося ще 17 днів, щоб злякатися Ющенка. "Не будіть у мені звєря", - надсилав сигнал в напряму Банкової лідер "Нашої України" у четвер. Ющенко вирішив надати Кучмі ще один шанс стати демократом, припинити тиск на депутатів, дозволити "Нашій Україні" сформувати парламентську більшість і віддати крісло прем'єр-міністра.

Від четвергової прес-конференції чекали нарешті чіткої позиції Ющенка щодо осінньої акції протесту. З журналістського горизонту він зник на початку липня. Тому згоду знімати Кучму замість лідера "Нашої України" дав Безсмертний. Й саме тому за час відсутності Ющенка в Україні його імідж трансформувався до затятого антикучміста, хоча сам Віктор Андрійович таким і не збирався бути. Перед відпусткою він вийшов від Кучми в доброму гуморі, а, повернувшись до України, із здивуванням знайшов своє прізвище у складі антипрезидентської четвірки.

У багатьох моментах позиція Ющенка скидається на патову. Він хоче стати прем'єром, а указ підписує Кучма. З доброї волі "гарант" на це не піде, але Ющенко не хоче вуличних протестів, а відтак – навіть відмовляється продемонструвати перед Кучмою свою силу.

Ющенко ненавидить Медведчука, і у нього часом болить серце за Шандру, Жванію, Мартиненка, Омельченка-молодшого… Але він не хоче бути скрипкою в чиємусь оркестрі. Тим більше, якщо це опозиційний ансамбль, а приму грає колишня соратниця екс-прем'єра. Тим більше, що іноді Ющенко підозрює: влада спеціально стравлює його на одному полі з Тимошенко.

Крім того, Ющенко дуже гуманний. Він любить давати людям шанс покаятися та виправитися. Як у рекламі відомого телеканалу, він готовий щодня відкривати світ по-новому. Думаючи, що так само робитимуть інші.

Він усе ще обережний. На питання про те, що буде в нього на транспаранті, якщо він усе ж зважиться боротися на вулиці, Ющенко сказав абсолютно пусто: "Ми вийдемо з гаслами, які забезпечуватимуть реалізацію нашої стратегії".

І, насправді, Ющенко не проти обмежитися малою перемогою і трансформувати гасло з "України без Кучми" до "Кучма без Медведчука". Зараз, за словами лідера "Нашої України", оточення президента відіграє найбільшу роль за 11 років. А "сили, які програли, не можуть представляти владу", упевнений він.

Отже, участь в акціях протесту є для Ющенка останньою межею. На 15 вересня призначено Форум демократичних сил, і приблизно тоді й має прояснитися питання присутності Ющенка на барикадах. На думку лідера "Нашої України", збори політичних партій – крок правильний з усіх точок зору.

По-перше, ініціатором виступу опозиції тоді стає не Тимошенко, а Ющенко. Тому-то й зараз він каже, що не має жодних зобов'язань ні перед ким – ні четвіркою, ні перед владою.

По-друге, після форуму Ющенко в більш стійкій позиції – мовляв, мене народ покликав у бій, це не примха ображеного, за мною стоять маси.

По-третє, це дозволяє розширити список учасників акції. А для Ющенка немає більш бажаної справи, ніж "консолідувати". Крім того, сам лідер "Нашої України" не проти влаштувати тест київському меру Омельченку, який то з президентом, то з націонал-демократами. Ситуація проясниться, коли стане відомо, чи братиме "Єдність" участь у форумі.

По-четверте, форум може відтягнути участь Ющенка в акціях протесту. А, враховуючи, що СПУ, КПУ та БЮТ відступати не збираються, лідер "Нашої України" поспостерігає за поведінкою влади: будуть провокації-сутички чи ні. Причини для підозр у Ющенка є більш ніж серйозні. Він, наприклад, знає, що всій міліції наказано до 1 вересня повернутися з відпусток. Крім того, чув, що до провокацій під час акцій готуються представники спецслужби іноземної держави.

По-п'яте, публічність форуму напевно перешкодить помірному крилу "Нашої України" виступати з пропрезидентських позицій. До того часу вже буде чітко видно, що з вимог Ющенка виконано владою. А перед тисячним натовпом делегатів набагато складніше, ніж на політраді, закликати до співпраці з Банковою, "дати їй ще один шанс". Форум, по суті, повинен зломити позиції двох впливових фігур "Нашої України" – Порошенка і Костенка.

І, нарешті, ще один гарний аргумент на користь Форуму. Враховуючи його віддаленість у часі, Ющенко виторгував у власного опозиційного образу два тижні невизначеності.

Однак рано чи пізно лідеру "Нашої України" доведеться робити і говорити щось конкретне. От буде смішно, якщо перед виходом на мітинг Ющенку зателефонують із приймальні Кучми та запросять до чергової бесіди з обіцянкою дослухатися. Цікаво, як він вчинить?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування