У ПАРЛАМЕНТІ ВЖЕ З'ЯВИВСЯ НОВИЙ ЗАКОНОПРОЕКТ ПРО ВИБОРИ

П'ятниця, 30 серпня 2002, 14:55
У Верховній Раді зареєстрований проект закону "Про вибори народних депутатів України" у новій редакції, що передбачає впровадження нової системи виборів у парламенті на пропорційній основі із закріпленням кожного депутата за територіальним виборчим округом.

Згідно з інформацією, розміщеною на офіційному веб-сайті парламенту України, законопроект внесений народними депутатами Юлієм Іоффе і Григорієм Дашутіним.

Як говориться у пояснювальній записці до законопроекту, згідно з документом, спочатку партії і блоки складають списки кандидатів у депутати в алфавітному порядку, всі кандидати у депутати закріпляються за конкретними територіальними виборчими округами, результати голосування по кандидатах підсумовуються (незалежно від зайнятого місця) для визначення кількості голосів, набраних партією (блоком).

Черговість кандидатів у депутати у списку партії (блоку) визначається кількістю набраних процентів голосів виборців і затверджується Центрвиборчкомом.

Вибрані депутати, згідно з проектом, "імперативно не закріплюються за територіальними виборчими округами".

Враховуючи те, що не всі політичні партії були згодні з нормою внесення грошової застави для учасників виборів, законопроектом пропонується повернутися до збору підписів на підтримку кандидатів і партій (блоків).

Автори законопроекту вважають, що принцип, закладений в основі даного законопроекту, буде сприяти демократизації виборчого процесу в Україні і відповідати менталітету українського суспільства більшою мірою, ніж діюча система.

Календарний план основних організаційних заходів щодо підготовки і проведення виборів у цьому законопроекті співпадає з термінами, передбаченими чинним законом. З фінансової точки зору, відзначається у пояснювальній записці, реалізація цього законопроекту не вимагає великих бюджетних витрат, в порівнянні з чинним законом, оскільки відпадає необхідність у проведенні повторних і проміжних виборів народних депутатів.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування