Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В організатора акції "Незалежна Україна без політв'язнів" у трусах "несподівано" знайшли пістолет

П'ятниця, 30 серпня 2002, 19:27
Помічник депутата Андрія Шкіля та водночас голова Полтавської організації УНА-УНСО Сергій Кузовко мав звичку розгулювати по Полтаві з пістолетом, розміри якого майже не поступалися модернізованому "калашеві". Зброю він хвацько запихав за пояс, і в такому вигляді дефілював навіть серед білого дня. Принаймні так стверджує начальник місцевого УБОЗу Олександр Плужник, "орли" якого і взяли Кузовка. Плужник вважає цю версію цілком правдоподібною: "Що тут дивного, я теж ношу зброю під пахвою".

Лідера полтавських унсовців затримали 22 серпня, свідком чого став випадковий перехожий – отець Олександр (Дедюха). Того ранку він проходив повз парк і побачив, як шестеро молодиків у цивільному скрутили молодого хлопця. Ось власне, розповідь самого панотця: "Він побачив мене і закричав: "Отче, допоможіть! Це провокація! Мені підкинули зброю". На що невідомі зреагували досить своєрідно: "втопили" голову Сергія в землю, а священика "нагородили" запотиличником. Однак той наполягав припинити насильство. "Ти священик, а ми міліція, - ткнув в очі якимось папірцем крайній молодик, а тоді двоє мене схопили й потягли до машини з приватними номерами. Я не встиг розгледіти посвідчення і тому опирався, тим паче, що невідомі шипіли, що втоплять мене в річці. Пізніше в суді моє бажання вижити розцінили як порушення громадського порядку й оштрафували на 51 грн. До суду, я провів аж сім годин у відділку, де мене тримали в наручниках, а майор погрожував сексуальною розправою, якщо я не підпишу всіх папірців. Окрім цього, час від часу мені було чути, як кричить Сергій. Тому я все підписав: і те, що лаявся нецензурними словами, і те, що мені не завдавали фізичних і моральних страждань".

Що ж до долі Сергія, то ніхто нічого не міг з'ясувати протягом тижня - до нього не допускали адвоката. Однак те, що оборонець побачив через сім днів, його вразило. Сергія били на допитах упродовж трьох днів, аби той свідчив проти себе самого. 23-річний хлопець відмовлявся й продовжував стверджувати, що пістолет йому підкинули.

Притягнути винних за катування до відповідальності майже неможливо. Адже силовики реалізували давно перевірену схему: санкцію на арешт Кузовка Полтавський суд дав у день його затримання, тобто 22 серпня, і тоді ж Сергія мали перевести в СІЗО. Однак туди він офіційно потрапив лише ввечері 24 числа. Три дні "випали" з документів, а отже за фізичний стан Кузовка ніхто не відповідав, хоча протягом цього часу УБОЗівці часу не гаяли. Це свого роду перестраховка: а раптом підозрюваний помре під час допиту, як це сталося з Юрієм Мозолою, котрого працівники СБУ катували, бо вважали серійним убивцею, яким пізніше виявився Онопрієнко.

Показово, що голова УБОЗу, Олександр Плужник, напередодні категорично заперечив кореспонденту ПіКу факт катування. Також він відкинув політичний підтекст арешту, натомність чомусь розказав багато цікавого, що в принципі мусило б становити таємницю слідства. За його версією, УБОЗівці розслідували діяльність такого собі МП "Вьюга", на якому Сергій працював слюсарем. Плужник навіть звинуватив єдине в Україні підприємство, яке виробляє зброю самозахисту з гумовими і газовими кулями, у нелегальщині, зокрема, у виробництві зразків, котрі стріляють бойовими патронами. До речі, МП "Вьюга" відома в Полтаві своїми прибутками і незалежністю від чиновників, а також особою директора Андрія Кондратюка, який дозволяє собі публічну критику силовиків, місцевої і столичної влади. Пан Плужник заявив, що Сергій саме і є ниточкою, за яку правоохоронці хочуть викрити цей нелегальний бізнес… але при цьому УБОЗівець додав, що більше нікого не заарештовуватимуть.

Брат Сергія Олександр, не відкидаючи версії із заводом, переконаний, що цим арештом хочуть налякати занадто незалежне керівництво, дістати яке – руки закороткі, з іншого боку – він наголошує на опозиційній діяльності помічника Шкіля, лідера полтавських унсовців. За словами Олександра, останнім часом за братом демонстративно стежили, погрожували; він навіть був змушений переховуватись. "Сергій вважав, що це пов'язано з підготовкою до 24 серпня, на яку було заплановано проведення акції на центральному майдані Полтави під гаслом "Незалежна Україна без політв'язнів". Окрім того, він організовував людей на вересневі "тури" до Києва".

До речі, із політичних мотивів Кузовка затримували вже двічі - у Києві й у Полтаві. Одного разу суд виніс попередження, іншого - його виправдали повністю. Тепер у Сергія ситуація набагато гірша: такі справи, зазвичай, протягом двох тижнів завершуються суворим вироком.

P.S. Схожа історія трапилася з головою Васильківської організації УНР Леонідом Ковальчуком, який відсидів півтора року за підкинутий під час виборів місцевого мера пістолет, - аж доки Верховний Суд визнав, що докази в цій справі не трималися купи.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування