Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Наша Україна" готує нову зброю проти Кучми

П'ятниця, 30 серпня 2002, 19:57
"Наша Україна" має намір вимагати дострокових виборів президента через всеукраїнський референдум. Рішення фракції з цього питання ще не прийнято, однак всередині блоку Ющенка вже спалахнув міні-скандал.

Все почалося з того, як напередодні Олег Рибачук, лідер "Разом" – групи підтримки Ющенка в "Нашій Україні" – заявив, що має намір ініціювати на політраді блоку обговорення питання референдуму. В п'ятницю вранці член "Разом" Євген Червоненко виступив із протестом – за його словами, рішення групи про референдум не було.

Прояснити ситуацію "Українська правда" спробувала у ще одного члена "Разом" депутата Олександра Морозова. Схоже, ідея з референдумом виявилася просто цілеспрямовано або ж несвідомо запущеним витоком про плани "Нашої України". Блок Ющенка чекають чергові дебати – тому що референдум по суті пропонує дострокове відсторонення Кучми від влади.


 
 
- Поясніть, яка взагалі позиція групи "Разом" щодо референдуму? Ви його ініціюєте чи ні, як розуміти ці взаємовиключаючі заяви?

- Ми говоримо про референдум як про одну з тем, яку хотіли б винести на обговорення Форуму демократичних сил, який відбудеться 15 вересня як реакція на заяву президента, спроба обговорити те, що відбувається в країні після його пропозиції про кардинальні зміни в політичній системі.

На наш погляд, питання референдуму логічне: треба взагалі-то запитати у народу, чи хоче він змін до Конституції. І якщо він відповідає позитивно, що такі зміни бажані, то постає питання: якщо зміни будуть внесені до 2004 року, то чи мають право цей президент і цей парламент залишатися в такому ж складі?

На наш погляд, в перехідних положеннях змін Конституції повинні бути відображені два моменти – дострокові вибори президента і дострокові вибори парламенту на пропорційній основі.

- І все-таки, чи є якесь рішення?

- Деякі депутати групи "Разом" обговорювали ідею референдуму. Ми не могли обговорити це всім складом групи, оскільки багато хто ще не доїхав до Києва. Завтра (у суботу - УП) на групі це питання має бути розглянуте. І, оскільки ми знаємо думку більшості депутатів, то ці ідеї підтримуються.

Щодо дискусії, було прийняте рішення по референдуму чи ні, то проблема в технічних моментах, пов'язаних із тим, на якому бланку було надруковане вчорашнє повідомлення. Єдиною претензією депутатів була певна неетичність, але не більше того.

- Як ви прогнозуєте, якщо "Разом" підтримає цю ідею, як себе поведе "Наша Україна"? Адже у фракції різні оцінки нинішньої влади?

- Якщо чесно, група "Разом" схожа на всю фракцію, у нас також різні люди, не тільки бізнесмени: Стретович - глава партії, Павленко також, Жулинський - заступник, Єхануров явно до бізнесу не має відношення.

У нас в групі різні відтінки відношення до ініціативи референдуму, природно, що й у фракції може бути так само. Але, я думаю, якщо нормально буде пояснена ця позиція, то вона буде сприйнята.

Проте, треба відзначити наступне: Форум демократичних сил не можна провести як розширений з'їзд блоку "Наша Україна", це може відштовхнути велику кількість політичних сил. Форум не можна перетворювати в профанацію за типом "Злагоди". Треба, щоб зібралися ті, хто без тиску з боку АП може оцінити, що станеться в країні у зв'язку із заявою президента. Ми не можемо удавати, що президент не виступав із жодними ініціативами.

- Ця тема не може викликати розколу фракції?

- Я сподіваюся, що це буде обговорене на фракції і буде відповідне рішення "Нашої України". Поки ж ця ініціатива в повному вигляді ще не обговорювалася навіть на групі "Разом".

- Ця ідея з референдумом виглядає як противага народним виступам опозиції. І таким чином "Наша Україна" намагається перевести протест в інше, більш толерантне русло. Тобто анонсована участь "Нашої України" в акціях стає неактуальною?

- Як показують останні соціологічні дослідження, готових вийти на вулицю не так багато, як розраховують блок Тимошенко, СПУ й КПУ. На наш погляд, викликаючи людей на вулицю, треба розуміти, що всі можливості для мирних переговорів уже вичерпані. На думку нашого лідера Віктора Ющенка, такі можливості є ще. Їх треба спробувати як мінімум вичерпати – для того, щоб уже спокійно закликати людей до активних дій.

Вихід "Нашої України" на вулиці буде пов'язаний з діями влади, наскільки влада адекватно прореагує на наші пропозиції. Але слід розуміти, що референдум – це не оголошення війни президенту.

- В будь-якому випадку, досвід минулого року показує, що без його доброї волі референдум приречений на невдачу. Ви вважаєте, можливо, що Кучма піде на такий крок?

- Якщо Форум підтримає референдум, тоді для всіх демократичних сил стане очевидним, наскільки президент щирий. Для нас, мені здається, цей момент буде ключовим. Відмова від референдуму буде серйозним знаком.

- Якщо президент скаже "ні", чи може це підштовхнути "Нашу Україну" до вуличних акцій протесту?

- Ну, разом із невиконанням інших умов, про які говорив Ющенко в листі президенту. Якщо вони будуть виконуватися, то питання референдуму може і не підійматися.

- Але ж це можна вважати своєрідною формою шантажу? З одного боку, ви говорите, що референдум назрів, але з іншого – якщо більшість буде створювати "Наша Україна", і Ющенко стане прем'єром, референдум можна не проводити. Хоч референдум стосується зовсім іншого…

- Це питання політичної тактики, спроби сторін знайти компроміс. Якщо його можна досягнути на ранньому етапі, то до питання референдуму може і не дійти. Хоч я знаю точно, що на форумі це питання буде підійматися цілим рядом політичних сил. І неправильно говорити, що це ініціатива групи "Разом".

 
 
P.S. У п'ятницю вдень прес-служба Червоненка розіслала ще один прес-реліз під заголовком: "Від імені депутатської групи "Разом" знову говорять неправду", - вважає Євген Червоненко

Як заявляє Євген Червоненко, сьогодні зранку група "Разом" зібралась на засідання не в повному складі. Там відбулася гостра дискусія з приводу заяви, яку оприлюднив 29.08 керівник депутатської групи Олег Рибачук від імені групи. 30.08 після засідання підтвердив у ЗМІ те, що більшість депутатів групи підтримують ідею референдуму.

За словами Червоненка, в п'ятницю депутатам була роздана саме ця заява від імені групи "Разом", датована вчорашнім числом. Заяву ніхто не підписав і засідання групи перенесли на суботу, 31 серпня. Більшість присутніх висловила категоричну думку про неможливість заяв від імені групи "Разом" без попереднього повідомлення, обговорення та голосування.

"Я не був "бараном", коли мене погрозами заганяли в "ЄдУ" під час спікеріади, і я не буду "бараном" у своїй депутатській групі, задовольняючи чиїсь забаганки у створенні власного політичного іміджу. За слова та вчинки треба вміти відповідати. У тому числі і в політиці, яку я так не люблю, особливо, коли її перетворюють у політиканство", - заявив Червоненко.

У суботу на засіданні групи "Разом" Червоненко наполягатиме на голосуванні питання, самовільно висунутого й озвученого Рибачуком. Оскільки, за його словами, це дуже важливо та відповідально.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування