Представники посольства США будуть на антикучмівському мітингу 16 вересня

Середа, 11 вересня 2002, 18:50
Близько 10 представників посольства США в Україні будуть спостерігати за акцією громадянської непокори в Києві 16 вересня, заявив посол США в Україні Карлос Паскуаль на прес-конференції у Києві в середу.

"Це саме спостерігачі, а не учасники. Будуть присутні дипломати, що виконують свої функції відповідно до Женевської конвенції", - відзначив він.

За словами Паскуаля, інші посольства іноземних держав у Києві, швидше за все, також направлять своїх представників для спостереження за акцією, "щоб сформувати об'єктивну думку".

Для об'єктивного інформування Вашингтона про події у Києві необхідно "мати власне уявлення, а не спиратися на суперечливі повідомлення", сказав дипломат. При цьому посол відзначив, що США не має ніякого відношення до фінансування акції протесту.

За його словами, головним питанням, що хвилює міжнародну громадськість, є необхідність дотримання свободи слова й свободи зібрань у ході подібних акцій. "Це фундаментальні права людини, і ми сподіваємося, що 17 вересня, оглядаючись назад, кожний в Україні незалежно від політичних переконань зможе сказати, що ці два принципи були дотримані відповідно до норм міжнародного права", - відзначив посол.

Відповідаючи на питання журналістів, Паскуаль підкреслив, що українське суспільство повинне бути відкритим суспільством, що прискорить євроінтеграцію України. При цьому, за його словами, особливу наснагу у нього викликає зростаюча кількість громадських організацій в Україні.

Посол відзначив, що США переорієнтували свою фінансову допомогу Україні таким чином, щоб вона направлялася неурядовим організаціям, сприяла розвиткові малого й середнього бізнесу. "Розвиток цих груп може створити велику стабільність в Україні", - переконаний Паскуаль.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування