Ядерні боєголовки в Україні загубитися не могли – експерт

Четвер, 12 вересня 2002, 18:40
Втрата ядерних боєголовок в Україні не мала місце, оскільки 8 травня 1992 року спеціальні державні комісії на рівні експертів Міноборони України і Російської Федерації проводили ретельні звірки вивезених ядерних боєголовок з обліковими даними і не виявили "забуті" на території України боєголовки.

Так УП прокоментував заяву Петра Симоненка про те, що в Україні загубилися ядерні боєголовки експерт, що побажав залишитися неназваним.

Фахівець, який довгий час працював над експлуатацією боєголовок і мав відношення безпосередньо до планування графіка вивозу і контролю за вивозом з території України ядерних боєголовок в 1992 році, зазначив, що система експлуатації обліку і контролю за ядерними боєприпасами (ЯБП), здійснювалася з дотриманням спеціально розроблених найсуворіших вимог ядерної безпеки".

"Ці заходи обліку, контролю за ЯБП були на порядок вищими, ніж облік і контроль за боєприпасами зі звичайними вибуховими речовинами", - відзначив експерт. - "Не можна було допустити випадкову втрату незначних елементарних складових частин до ядерних боєприпасів, не говорячи вже про одиничний випадок утрати боєголовки".

Як відзначив експерт, "всі дії з ядерними боєголовками багато разів перевірялися і перевірялися як представниками МО України так і представниками МО РФ". Крім того, "на кожному підприємстві по виробництву ядерних боєголовок існує ще найсуворіша система контролю, обліку і доповідей по команді для прийняття відповідних контрзаходів".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування