Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кожен восьмий українець готовий вийти на вулицю 16 вересня?

П'ятниця, 13 вересня 2002, 13:24
Скільки чоловік буде брати участь в акції "Повстань, Україно!"? Точну відповідь ми одержимо 16 вересня, а поки доводиться задовольнятися прогнозами. Організатори акції обіцяють тільки в одному Києві вивести понад 200 тисяч. У п'ятницю свій прогноз на це питання представляли соціологи з Інституту соціальних досліджень і Центру "Соціальний моніторинг".

За їхніми припущеннями, у містах України в акціях протесту опозиції можуть взяти участь до 1 мільйона 200 тисяч чоловік.

Під час телефонного опитування, проведеного з 9 по 11 вересня в сімох містах України (Вінниця, Сімферополь, Дніпропетровськ, Донецьк, Київ, Львів і Одеса), респондентам задавалося всього три питання: чи знають вони про акцію опозиції, що готується, чи будуть вони приймати в них участь і чи підтримують вони основну вимогу цієї акції – відставку президента Леоніда Кучму.

Як з'ясувалося, незважаючи на замовчування ініціатив опозиції в центральних ЗМІ, 29% жителів регіональних центрів дуже добре знають про акцію "Повстань, Україна!", ще третина – щось про це чули, інші ж - нічого.

Ствердно на питання про можливу участь у ній відповіли 13% опитаних. Кожний п'ятий вагався з відповіддю на це питання, дві треті сказали "ні". Утім, незважаючи на таку кількість "відмовників", основне гасло акції цілком підтримують 22% опитаних і стільки ж відповіли, що скоріше його підтримують. Іншими словами, не хоче бачити Кучму в кріслі президента країни майже половина населення України...

Категорично не підтримують вимоги про відставку гаранта – 14% респондентів. Кожен п'ятий, відповідаючи на питання, відзначив, що скоріше не підтримує. Не змогли відповісти 22%.

Чи вийдуть заявлені 13% на вулиці міст України? На думку Ольги Балакірєвої, директора "Соціального моніторингу", навряд чи. Причин цього декілька. По-перше, далеко не усі, хто заявляє про те, що вони щось збираються робити, насправді здійснять свої наміри. По-друге, деякі респонденти, що довідалися про майбутні акції протесту, тільки від опитувачів, відразу заявляли про свою готовність вийти на вулиці – але чи вийдуть вони насправді?

Тому, за словами Михайла Міщенка (завідувач відділом політичного прогнозування УІСД), швидше за все, до акції "Повстань, Україно!" приєднаються тільки ті, хто добре проінформований про плани опозиціонерів.

Таким чином, прогноз соціологів: на вулиці вийдуть 5-6% (що загалом і складає ті самі 1,2 мільйони). Причому тут мова йде про міське населення, тому що телефонне опитування не охоплювало сільську глибинку. Утім, як визнають дослідники суспільної думки, у вибірку не були включені і городяни, позбавлені телефонного зв'язку. А у великих містах це, як правило, студенти, які мешкають у гуртожитках, котрі якраз і здатні на прояв активної політичної позиції.

У регіональному зрізі ситуація виглядає так: найкраще про акцію, що готується, знають у Донецьку – 10% опитаних готові взяти участь у ній, 46% добре інформовані про майбутні події. У Львові готових вийти на вулиці ще більше – 12%. Однак, на думку соціологів, з погляду соціально-демографічних показників, це будуть зовсім різні люди. На сході країни до акцій протесту буде приєднуватися "електорат" лівих сил, на заході – правих.

Найменше обізнані про "Повстань, Україно!" у Криму – у Сімферополі добре знають про події 16 вересня тільки 9%, і тільки 1% із них готовий взяти в них участь. Нічого не знають про акції майже 60% населення міста.

Кияни ж інформовані про акцію - понад 70% принаймні щось про неї чули. Однак готовність вийти на вулиці рідного міста висловили тільки 2%. У перерахуванні на абсолютні цифри – це тільки (або цілих?) 40 тисяч.

З погляду віку, найкраще про майбутні акції знають старші люди. Майже 40% із тих, кому за 50, дуже добре знають про акції, а 17% готові прийняти в них участь. А от прихильників ідеї відправити Леоніда Кучму у відставку найбільше у віковій категорії 29-49 років – 44% опитаних або цілком, або "скоріше" підтримують цю вимогу.

Як завжди підтвердилася тенденція: чоловіки, як і раніше, більш соціально активні, ніж жінки: хоч щось знають про неї майже 70% чоловіків і тільки 57% жінок. 48% проти 41% підтримують основну вимогу – прибрати Кучму. 15% (проти 11%) готові брати участь у вуличних акціях опозиції.

Чи досить буде такої кількості мітингуючих, щоб змінити ситуацію в країні? Соціологи не зважуються дати однозначну відповідь - з одного боку в мінусах в опозиції відсутність єдиного лідера і політичної сили, готової взяти на себе відповідальність за прийдешні зміни і майбутнє, говорить Ольга Балакірєва. З іншого боку, за словами Михайла Міщенка, для успіху акцій опозиції досить, якщо в акції "Повстань, Україно!" візьме певна кількість активних учасників, і при цьому основні вимоги опозиції будуть користуватися пасивною підтримкою населення. А в чому-чому, а в умінні пасивно підтримувати українці, здається, собаку з'їли.

<і>Телефонне соціологічне опитування проходило з 9 по 11 вересня, у сімох містах України. Усього опитано 1207 респондентів у віці від 16 років і більше. Рівень досяжності – 70%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:22
відеоЦієї ночі вибухи лунали у Бєлгородській та Курській областях
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
Усі новини...
Реклама: