Прорив на зовнішніх ринках Україні поки що не загрожує

П'ятниця, 13 вересня 2002, 18:32
Темпи росту імпорту в Україні як завжди перевищують динаміку експорту. Результат – спад сальдо зовнішньої торгівлі. Така ситуація викликана під впливом двох тенденцій. З одного боку, у зовнішній політиці багатьох країн продовжує домінувати протекціонізм щодо ставлення до свого виробника, що сповільнює зростання експорту. Окрім того, покращення внутрішнього споживання стимулює імпорт. Проте Росія та ЄС поступово відмовляються від торгівельних обмежень щодо України. Тому незначні перспективи росту експорту все ще існують.

З січня до липня 2002 року, за з’ясованими даними Держкомстату, експорт товарів перевищив імпорт на $450,7 млн. За сім місяців сальдо товарної торгівлі погіршилось на $289,1 млн. порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Зокрема, експорт товарів за січень-липень склав $9604,4 млн., збільшились на 2,3% порівняно з січнем-липнем 2001 року. Товарний імпорт склав $9153,7 млн. (виріс на 5,8%).На думку аналітиків, залишається актуальною тенденція, початок якої було покладено ще минулого року: за минулий рік сальдо торгівлі погіршилось до $489,6 млн., тоді як у 2000 році цей показник склав $616,5 млн.

Погіршення зовнішньоторгівельного сальдо, як вважають експерти, викликано двома факторами. По-перше, на динаміці експорту відобразилось погіршення кон'юнктури на міжнародних ринках, котрі викликали хвилю різноманітних обмежень з боку США та інших країн. Йдеться про постачання металопродукції, частка якої у вітчизняному експорті досягла третини. Окрім того, на погіршення сальдо вплинуло скорочення товарообігу з Росією – причому обсяги українського експорту знизились більше, ніж російського.

Враховуючи, що РФ є одним із найбільших торгівельних партнерів України, не дивує помітний вплив торгівельного протистояння на вітчизняний експорт. Крім "торгівельної війни", спад експорту у РФ викликаний введенням росіянами 1 липня минулого року ПДВ на імпорт.

З іншого боку, у спаді торгівельного сальдо "винні" і тенденції імпорту. Хоча для України сплеск попиту на імпортні товари (характерний для перехідних економік) вже позаду, але високий рівень імпорту залишається. Обсяги імпорту продовжують збільшуватись - і це є причина покращення внутрішнього попиту, відзначила у коментарі "Контексту" експерт Української асоціації імпортерів та експортерів Лариса Піляєва. Внутрішній попит, у свою чергу, виріс внаслідок певного зростання грошових прибутків населення.

Інший фактор – певною мірою технічного характеру – вплинув на грошовий обсяг імпорту газу і РФ, не зачепивши його фізичні обсяги, повідомила кореспонденту "Контексту" експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Ольга Піндюк. Справа у тім, що у другому півріччі у РФ на 30% підвищились тарифи на газ, тому імпорт газу у грошовому вимірі виріс. Окрім того, дещо виріс імпорт машинобудівельної продукції.

На жаль, поточні тенденції будуть мати продовження як мінімум до кінця поточного року, відзначають експерти. І хоча не так давно Сполучені Штати скасували мито на безліч різновидів металовиробів, відсутність ринкового статусу не дозволяє Україні повністю користуватися цим рішенням.

У свою чергу, як вже повідомляв "Контекст", у кінці серпня Мінторг США на невідомий час переніс розгляд питання щодо надання Україні статусу країни з ринковою економікою. Поки Україні вдається більш-менш успішно проводити переорієнтацію експорту металу у країни Азії та Африки, але процес це достатньо довгий, та й платоспроможність цих ринків не така велика, вважає Ольга Піндюк. Дещо покращить ситуацію усунення низки торгівельних обмежень з боку Росії, а також Євросоюзу на експорт українського зерна.

У цілому ж основною причиною в'яло зростаючого експорту залишається низький попит на українську продукцію. Тому, як прогнозують експерти МЦПД, ріст експорту 2002 року порівняно з минулим роком навряд чи перевищить 3%. На наступний рік вагомих зрушень у зовнішньоекономічній діяльності також не передбачається, а там вже не за горами і вступ України до Всесвітньої торгівельної організації. У будь-якому випадку, незалежні експерти, не розділяючи надій уряду відносно вступу України до СОТ вже наступного року, вважають його цілковито досяжним у 2004-му.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News