Борони нас, Боже, від такої любові...

Субота, 14 вересня 2002, 00:00
Міліція полюбила свій народ. І навіть в опозиції бачить не ворогів Кучми, а своїх співвітчизників. І хоча поки органи не планують вживати заходів проти учасників акції, ніхто з керівників правоохоронців не може взяти на себе відповідальність і заявити – міліція бити людей не буде.

У суботу в державному агентстві "Укрінформ" перед пресою з'явилися відразу три начальники – голова СБУ Володимир Радченко, генпрокурор Святослав Піскун і міністр внутрішніх справ Юрій Смирнов.

Коли журналісти нагадали останньому про побиття учасників похоронної процесії патріарха Володимира на Софіївській площі у 1995 році, пан Смирнов, не моргнувши оком, сказав: "Я такого не пам'ятаю". А шкода. Історія може повторитися. А крайнім потім завжди можна назвати товариша Смирнова, Іванова чи Сидорова...

Поки міліція заявляє, що "не буде заважати опозиції пересуватися", не буде зупиняти автобуси. "Доступ до Києва буде відкритий. Ніякої перешкоди формуванню й просуванню колон і ходу на Європейську площу і по подальшому просуванню не буде", - переконує Смирнов.

Однак відразу попередив, що в Києві є так звані зони, що охороняються, - адміністрація президента, Верховна Рада й Кабінет міністрів. "Я б хотів попередити, що такі режимні зони існують, і я не хотів би говорити з організаторами акцій адміністративно-кримінальною мовою. Вони – грамотні люди і самі знають закони".

Смирнов перерахував те, що може розцінюватися як порушення закону – "блокування транспортних шляхів, порушення встановлених правил роботи адміністративних установ". Все це передбачає відповідальність.

Є ще одне "але". По-перше, він попередив, що спокійно спостерігати за подіями міліція буде доти, "поки з боку опозиції не буде допущено грубе порушення закону". "У цьому випадку закон передбачає активні дії міліції аж до застосування спеціальних засобів захисту". І вимовив тираду, яку можна розуміти так – ми б не хотіли, щоб 9 березня повторилося...

По-друге, Смирнов сам нагадав про рішення суду, що заборонив акції. "Бог із ними, якщо вони самі вирішили порушувати закон. Міліція буде розцінювати дії опозиції, виходячи з адміністративного й кримінального права". Чи можна це розуміти так, що міліція буде фіксувати всіх тих, хто порушує закон – тобто мирно, незважаючи на рішення суду, збирається на площі?

Головний міліціонер, до речі, не відповів на запитання, скільки міліціонерів будуть охороняти спокій учасників акції. "Співробітників міліції буде стільки, скільки цього потребуватиме ситуація. Міліції на кожному куті не буде. Озброюватися ми не будемо, але коли треба, ми стріляємо... в карних злочинців".

Смирнов розвеселив журналістів, коли відповідав на запитання про те, чи готують у МВС камери для порушників закону під час акцій. "Камер ми не готуємо, вони в нас є. (сміх, пауза)... І потрібні вони для кримінальних елементів".

"Зараз ми відзначаємо досить активні дії опозиції. Вони підбирають козаків, міцних людей для поїздки в Київ", говорить міністр. В якості підтвердження він розповів про затриманий на Житомирській трасі автомобіль, що намагався втекти від співробітників ДАІ і на швидкості 140 км врізався в дерево. У цьому автомобілі було виявлено 5 ящиків із запальною сумішшю - пляшки, наповнені сумішшю, що має характерний запах вогненебезпечної речовини, із прив'язаними до пляшок мисливськими сірниками.

Міліціонери ретельно обшукали територію поряд і на відстані 15 метрів знайшли ще 7 ящиків із запальною сумішшю. "Таких пляшок було виявлено 120. І це тільки одна машина. А скільки таких машин їде - невідомо", - говорить міністр. Якщо вірити Смирнову, у машині були виявлені агітаційна література і листівки з підписом лідера Блоку Юлії Тимошенко.

При цьому Смирнов не зміг відповісти на запитання про те, чому ці пляшки не вибухнули після зіткнення. "Це ми ще маємо з'ясувати". Також міністр не дав відповіді на питання про те, хто був за кермом і кому належить машина. Також не зрозуміло, чи мала машина якесь відношення до опозиції.

Після цього міністр перейшов на радикалів – УНА-УНСО, а потім плавно – на психічно хворих, які щорічно вчиняють величезну кількість самоспалень, вбивств й інших злочинів, а потім і на кримінальників. Щоправда, цього разу він не стверджував, що в рядах учасників акції будуть суцільні психи й рецидивісти...

Про активізацію опозиції говорив і глава СБУ Володимир Радченко. "Є достатньо підстав, щоб хвилюватися за розвиток подій 16 вересня, починаючи від листівок і заявок, якими передбачається пікетування не тільки адміністративних установ, але й вокзалів, і мостів. В Інтернеті поширюється інформація про методи вуличної боротьби. У мене є досить заяв громадян, з'явилися публікації, де є заклик підніматися на барикади. Врешті-решт у нас є оперативна інформація", - заявив Радченко.

Дії проти опозиції

А тим часом прокуратура розслідує кримінальну справу за статтею 344 Кримінального кодексу - "перешкоджання діяльності посадових осіб". Під словами "посадова особа" слід розуміти президента. Опозиція своїми заявами не дає йому спати та працювати.

Кримінальну справу порушили 11 вересня, і за чотири дні слідство встигло допитати більше тисячі осіб (!), тобто приблизно по 250 чоловік на день. При цьому Піскун запевнив, що прокуратура "допитує активістів дуже чемно, толерантно, люди добровільно приходять до правоохоронних органів".

З'ясувалося, що приводом для відкриття справи стали слова Юлії Тимошенко на мітингу в Житомирі.

"Вона закликала відсторонити президента від влади, відзначивши, що життя буде паралізовано в Україні, поки президент не подасть у відставку. Ніхто не має права змушувати президента щось робити силою. Причин для відставки може бути тільки три – добровільні заяви, смерть і імпічмент. Всі інші методи – незаконні", - сказав Піскун.

У самій статті 344 ідеться про таке: Втручання в діяльність державного діяча: 1. Незаконний вплив у будь-якій формі на Президента України, Голову Верховної Ради України, народного депутата України, Прем'єр-міністра України, члена Кабінету Міністрів України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини або його представника, Голову Рахункової палати або члена Рахункової палати, Голову або члена Центральної виборчої комісії, Голову Національного банку України, члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Голову Антимонопольного комітету України, Голову Фонду державного майна України, Голову Державного комітету телебачення і радіомовлення України з метою перешкодити виконанню ними службових обов'язків або добитися прийняття незаконних рішень – карається позбавленням волі на строк до трьох років.

У цій же низці боротьби з опозицією – затримання помічника Олександра Турчинова під час "спланованого процесуального заходу", санкціонованого судом і пов'язаного з розслідуванням конкретної кримінальної справи. "Мова йде про сотні тисяч незаконно конвертованих доларів США, що ця людина носила до офісу партії "Батьківщина", - заявив Піскун і водночас назвав обвинувачуваного "злочинцем".

І це була не остання обмовка Піскуна. Пізніше, розповідаючи про плівки Мельниченка, прокурор став розповідати, що вони не можуть просто так, на підставі плівок, звинувачувати президента – тому, що прокуратура завжди повинна стояти на боці обвинувачуваного. "Чому ж ви не додержуєтеся цього принципу в справі проти Тимошенко?". "Ну це ж зовсім інша справа!", - відповів Піскун (сміх у залі).

Читайте також:

Генпрокуратура зриває акцію 16 вересня?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування