Генпрокуратура зриває акцію 16 вересня?

Субота, 14 вересня 2002, 13:44
Генпрокуратура блискавично відреагувала на прохання голови адміністрації президента Віктора Медведчука захистити гаранта Конституції від психологічного тиску з боку опозиціонерів. У суботу вранці "Батьківщина" та Соцпартія повідомили про те, що по всій Україні почалися масові виклики активістів цих політичних сил до правоохоронних органів і їхні допити. Як повідомляє прес-служба СПУ, йдеться про кримінальну справу № 49-1054 за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.344 УКК: за фактом впливу на діяльність президента.

Стаття ця неймовірно проста за змістом:

Стаття 344. Втручання у діяльність державного діяча

1. Незаконний вплив у будь-якій формі на Президента України, Голову Верховної Ради України, народного депутата України, Прем'єр-міністра України, члена Кабінету Міністрів України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини або його представника, Голову Рахункової палати або члена Рахункової палати, Голову або члена Центральної виборчої комісії, Голову Національного банку України, члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Голову Антимонопольного комітету України, Голову Фонду державного майна України, Голову Державного комітету з телебачення і радіомовлення України з метою перешкодити виконанню ними службових обов'язків або добитися прийняття незаконних рішень – карається позбавленням волі на строк до трьох років
.

Так, зокрема, вже в п'ятницю, 13 вересня, понад 700 активістів партії Юлії Тимошенко в різних регіонах України одержали повістки з викликом у прокуратуру і міліцію. "Фактично у всіх регіонах відбуваються масові затримки й арешти організаторів акції "Повстань, Україно!", говориться в повідомленні "Батьківщини". Загрожуючи порушенням кримінальних справ, активістів змушують відмовлятися від участі в акції.

Крім того, за інформацією партії, співробітники регіональних правоохоронних органів дезінформують місцевих жителів, повідомляючи їм, що "київський суд заборонив проведення будь-яких акцій 16 вересня".

Вранці 14 вересня був заблокований офіс партії "Батьківщина" у Донецьку. Джерело в донецькій прокуратурі повідомило кореспондентові агентства "Інтерфакс-Україна", що дійсно зранку в суботу представників "Батьківщини" допитують як свідків "за окремим дорученням генпрокурора". Суть доручення джерело назвати відмовилося.

У ніч з 13 на 14 вересня в Києві невідомі затримали групу студентів. Молоді люди агітували громадян взяти участь в акції. Як повідомляє "Батьківщина", що з ними відбулося, поки не відомо. Невідома й доля затриманого в п'ятницю помічника Олександра Турчинова Руслана Лук'янчука. "Як вдалося довідатися народним депутатам увечері 13 вересня, його піддають тортурам і б'ють, змушуючи дати свідчення, які б скомпрометували протестні акції", говориться в повідомлення прес-служби партії.

СПУ потрапила під руку Генпрокуратури також в п'ятницю, 14 вересня. У всіх райкомах Соцпартії за дорученням відомства Святослава Піскуна слідчі місцевих органів прокуратури почали допитувати активістів партії щодо підготовки акцій "Повстань, Україно!".

Основні питання, які ставлять представники прокуратури: хто організовує акції протесту "Повстань, Україно!", хто її фінансує, як вирішується питання транспорту, харчування тощо. За інформацією з регіональних штабів СПУ, допити пройшли практично у всіх областях України.

Так, наприклад, починаючи з ранку 13 вересня 2002 року і до пізньої ночі тривали виклики на багаточасові допити в органи Івано-Франківської обласної прокуратури керівників обласного, міського та районних комітетів СПУ.

Представники обласного ДАІ заборонили місцевим підприємствам-власникам транспортних засобів проводити перевезення пасажирів протягом 14-17 вересня за межи області.

13 вересня о 21.30 до квартири першого секретаря Львівського обласного комітету СПУ прийшли представники обласного УВС з метою дізнатися, скільки львівських соціалістів виїхало на акцію до Києва, хто їх фінансував, тощо. На прохання показати хоч якісь документи, які дають міліціонерам право на слідчі дії, останні заявили, що на це є вказівка з Києва та обласної прокуратури Львова.

14 вересня зранку працівники обласного УВС з`явилися на квартиру керівника Миколаївського обласного комітету СПУ з метою провести допит з приводу участі миколаївських соціалістів 16 вересня в акції "Повстань, Україно!".

14 вересня на допит до слідчого управління Херсонського УВС був викликаний перший секретар Херсонського обкому СПУ. Перелік питань, які йому задавали слідчі, не відрізнявся від вище наведених.

З 13 по 14 вересня на допити до обласних, міських та районних органів УВС та прокуратури були викликані: керівники райкомів СПУ у Закарпатській, Запорізькій, Кіровоградській, Київській областях, Донецьку.

За словами прес-служби СПУ, ці виклики є "порушенням норм діючого законодавства посадовими особами МВС та прокуратури", вони "фіксуються та передаються в центральний штаб СПУ".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News