ЮЩЕНКО ПІДПИСАВ ДОГОВІР ПРО СТВОРЕННЯ КОАЛІЦІЇ З ПРОПРЕЗИДЕНТСЬКИМИ ФРАКЦІЯМИ

Неділя, 15 вересня 2002, 13:40
Представники п'яти парламентських фракцій підписали заяву про створення коаліції демократичних сил у Верховній Раді. Про це в перерві роботи Форуму повідомили народні депутати Сергій Тігіпко та Юрій Костенко. За їх словами, підписання відбулося перед початком Форуму.

Під документом стоять підписи лідерів "Нашої України" Віктора Ющенка, фракції ПППУ-ТУ Сергія Тігіпка, "Аграрників України" Катерини Ващук, депутатської групи "Демократичні ініціативи" Степана Гавриша, одного з лідерів НДП Анатолія Толстоухова. Разом склад перелічених фракцій складає 202 народних депутати.

За словами Костенка, зараз тривають переговори з фракцією "Регіони України" про приєднання до коаліції. В такому випадку це об'єднання матиме парламентську більшість.

Як стало відомо УП, у проекті заяви також залишилося місце для підпису керівників груп "Народовладдя" Богдана Губського та "Народного вибору" Миколи Гапочки.

Коментуючи текст угоди, Юрій Костенко зазначив, що цей документ може стати кроком для стоврення парламентської більшості та коаліційного уряду. Водночас він зауважив, що в договорі не йде мова про розподіл посад, а лише йдеться про принципи проведення політичних, економічних та соціальних реформ.

Костенко повідомив, що фракція "Нашої України" та неназвані ним деякі інші учасники коаліції пропонуватимуть на посаду прем'єра кандидатуру Віктора Ющенка. Відповідаючи на питання, чи можливо, що коаліція розпадеться у випадку, якщо Ющенко не буде підтриманий, лідер УНР сказав: "Усе можливо".

Костенко також наголосив, що пропонує кандидатуру прем'єра президент. За його словами, "немає гарантій, що він підтримає кандидатуру лідера "Нашої України".

У випадку, якщо влада проігнорує ініціативу фракції Ющенка, це означатиме "відмову від діалогу", сказав Костенко. "Тоді ми діятимемо, як опозиційна сила. Ми звертатимемся до виборців, якщо до 29 вересня "Наша Україна" не прийде до влади".

Лідер "Трудової України" Сергій Тігіпко повідомив журналістів, що нова більшість, крім формування "разом з президентом коаліційного уряду", має також переглянути склад керівництва Верховної Ради. За його словами, опозиції слід залишити лише три комітети: з питань бюджету, регламенту та свободи слова.

Костенко також зазначив, що коаліція має право претендувати на висунення своїх представників на посади губернаторів.

"Українська правда"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News