Напередодні

Неділя, 15 вересня 2002, 18:45
Поки Київ готується до проведення акцій громадянської непокори "на вищому рівні", регіони не залишаються осторонь. Хвилі заборон, попереджень, провокацій прокотилися по країні. Наскільки успішною виявилася тактика місцевої влади стане зрозуміло вже дуже незабаром.

Спадкоємці бен Ладена живуть у Житомирі

УП уже писала про дивну історію, що трапилася в суботу вранці, неподалік від маленького містечка Коростишева, розташованого в 100 км від Києва. О п'ятій ранку місцеві даішники спробували зупинити "Опель-Омега-Караван", що мчав на швидкості 143 км/год. Водій на пропозицію стражів доріг не відповів, за що і поплатився, вилетівши в кювет на 104 км траси Київ-Чоп. Коли Державтоінспекція наздогнала автомобіль-порушник, той був уже порожній.

Замість людей, у салоні машини була виявлена пропагандистська література (у вигляді газети "Вечірні вісті" і листівок з портретом Юлії Тимошенко й символами УНА-УНСО), а також п'ять ящиків із пляшками із запальною сумішшю. За 15 метрів (!!!) від автомобіля даішники знайшли ще сім таких ящиків. Цікаво, хто-небудь задавав собі питання, з чого б це пасажири або водій, потрапивши в аварію, відразу в темпі узялися витягати цю тару з автомобіля?

Однак, на цьому історія не закінчилася. Як повідомляє Центр суспільних зв'язків МВС, у руки міліціонерів потрапив мобільний телефон, що невідомі зловмисники залишили в салоні Опеля. "Розшифрувавши запису", що знаходилися в пам'яті мобілки, міліція встановила номер телефону, що належить мешканці Житомира.

Співробітники правоохоронних органів виявили, що ця пані нещодавно здала свій будинок в оренду невідомим особам. Одержавши санкцію на обшук і прибувши за адресою, міліціонери встановили, що... будинок замінований, а на вхідних дверях змінені замки. Далі – гірше: усе-таки проникнувши усередину, вони знайшли 5 автоматів Калашникова з патронами, вибухове радіокерований пристрій, близько 3 кг вибухівки, пляшки із запалювальною сумішшю і кілька пачок із мисливськими сірниками. Як обіцяє міліція, продовження буде...

Справедливості заради, слід зазначити, що ніхто прямо не обвинувачує опозицію в тому, що все це "багатство" належить їй, ні. Втім іноді досить натяку, чи не так?

До УП прийшов лист від людини, що проїздила в суботу повз місце події. За її словами, ситуація виглядала трохи дивно: Опель був у кюветі, але чомусь під кутом 90 градусів до дороги. "Чи не спектакль це?", - питає читач.

СПУ уже встигла попередити, що це ДТП – явний сигнал того, що якісь сили готують криваві провокації, присвячені до подій 16 вересня. Вони повинні дискредитувати і організаторів, і учасників виступів, залякати населення можливими сплесками екстремізму і тероризму (щоб максимально зменшити кількість учасників), а також обґрунтувати використання спеціальних адміністративно-режимних заходів, що можуть зірвати акції опозиції.

Зі своєї сторони, "Батьківщина" також виступила із заявою про те, що спецслужби України готують провокації для дискредитації акції 16 вересня. Тимошенківці повідомляють, що в регіонах формуються групи людей, у першу чергу, із молоді, що зараз перебираються в Київ, і по дорозі видають себе за прихильників опозиції. При цьому вони закликають до погромів, етнічних чисток і національної нетерпимості. За інформацією "Батьківщини", влада оплачує послуги провокаторів: 40 гривень на добу, а при вході в Київ тариф підніметься до 100 гривень.

Коли мовне питання стає на сторону опозиції

Донецька обласна організація Соціалістичної партії України 16 числа, у 15-30 планує організувати маніфестацію на центральній вулиці Артема поблизу будинку облдержадміністрації, про що вчасно повідомила місцеву владу. Як повідомляє прес-служба партії, Міський голова "прокинувся" тільки в суботу ввечері і звернувся в місцевий суд із проханням заборонити даний захід (під заборону потрапили також аналогічні акції БЮТ і КПУ).

Соціалісти одержали повістку пізно ввечері в суботу, із якої довідалися, що суд відбудеться в неділю в 11-00. У суд прибули представники Соціалістичної партії України і Комуністичної партії України.

Перша проблема, з якою зіштовхнувся головуючий на процесі Мусієнко, стало питання про мову ведення суду. Комуністи наполягають на своєму праві ведення суду на рідній для них російській мові, а представник СПУ Юрій Луценко заявив: "Я може, і радий би допомогти комуністам, але за законом народний депутат зобов'язаний на офіційних заходах користуватися винятково державною мовою". Представник КПУ у відповідь зажадав надати їм перекладача.

Суддя Мусієнко висловив бажання перекладати їм особисто, на що адвокат комуністів сказав, що відповідно до закону, суддя не має на це права. Суд оголосив перерву до 13-00: певно, для пошуку перекладача (якого знайти в Донецьку в неділю вкрай важко).

Наступними лініями оборони СПУ і КПУ намічається: нерозгляд питань у неділю, у зв'язку з прямою забороною Конституції на примуси працювати у вихідні дні без понаднормової плати, неознайомлення сторін з позовом міського голови, неготовність прийняти й вивчити заяву міського голови, зроблену на не державній мові та інше.

Після перерви суд зібрався знову і прийняв рішення перервати роботу до понеділка (початок засідання о 9-30) у зв'язку з неможливістю надати текст заяви міського голови і необхідних для процесу документів.

Соціалісти і бютівці в зоні особливої уваги – Харків

Ряд активістів Соцпартії в Харківській області, зокрема секретар Змієвського райкому Володимир Паланчук, були викликані в правоохоронні органи, що цікавилися участю харківських соціалістів в акції у Києві, а також цілями акції, її фінансуванням і т.д. Про це повідомив кореспондентові "УП" секретар обкому СПУ Андрій Войцеховський.

У той же час, за його словами, подібні виклики мали місце тільки в сільській місцевості і не торкнулися Харківської міської організації СПУ. Войцеховський також повідомив, що на відміну від соціалістів, "активісти блоку Тимошенко викликалися поголовно, після чого деякі відмовилися їхати в Київ". Різне ставлення до двох сил, що беруть участь в акції він пояснює двома обставинами.

По-перше, у блоці Тимошенко люди більш заможні, "яким є за що притиснути, а соціалістам що втрачати, крім своїх ланцюгів". По-друге, нібито з електронної адреси блоку Тимошенко був розісланий як лист, що закликає до радикальних дій (сам Войцеховський вважає даний лист фальшивкою й провокацією).

За словами секретаря обкому СПУ організатори акції "Повстань, Україна!" у Харкові розраховують на участь 10 тисяч чоловік у випадку гарної погоди. Передбачається, що до опозиційної трійки примкнуть УНР, "Реформи й порядок", ЛДПУ. У той же час обласна організація НРУ вже заявила про свою неучасть.

У Дніпропетровську на вулиці вийдуть 5 тисяч

У Дніпропетровську в акції 16 вересня можуть взяти участь до 5 тисяч чоловік, передає агентство "Інтерфакс-Україна". Мітинг пройде в стін облдержадміністрації й у центральному парку Глоби. Однак, Кіровський суд міста задовольнив позов про обмеження мітингів опозиції біля будинків облдержадміністрації й у парку Глоби і визначив місцем проведення масових заходів площу біля кінотеатру.

Дніпропетровські опозиціонери вирішили 16 вересня вручити главі обласної держадміністрації Миколі Швецю заяву з вимогами негайної відставки президента Леоніда Кучми, самого губернатора й припинення "переслідування опонентів діючого режиму".

***
В інших регіонах України справи йдуть у такий спосіб. У Чернівцях губернатор області звернувся до місцевих жителів із проханням дати "зважену оцінку" спробам "деструктивних політичних об'єднань" зробити державний переворот.

В Одесі слідчі правоохоронних органів застерігають студентів від участі в акціях протесту, повідомляє УНІАН. За інформацією "Батьківщини" у Черкасах міліція вилучає листівки, що закликають до участі в акціях 16 вересня. "Безпрецедентний тиск" відчувають на собі львівські комуністи, соціалісти і тимошенківці.

На Форумі "За демократичний розвиток в Україні" народний депутат Володимир Стретович повідомив, що напередодні 16 вересня автотранспорт за розпорядженням МВС у Києві допускається "вибірково". Тим, кого не пустили в Київ, він рекомендує звертатися до суду, передає прес-служба блоку "Наша Україна".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування