ХІД АКЦІЇ "ПОВСТАНЬ, УКРАЇНО!"

Понеділок, 16 вересня 2002, 00:00
0:59. До наметового містечка під'їхало два автобуси "Беркута"

0:35. "ТРІЙКА" ПОСИЛЮВАТИМЕ ТИСК НА ВЛАДУ

Трійка лідерів опозиційних сил на зустрічі в понеділок призначила на 24 вересня наступну масштабну акцію протесту. Як повідомив УП один з лідерів СПУ, Йосип Вінський, опозиційні сили планують провести "Всеукраїнські збори з вимогою відставки президента" біля приміщення Верховної Ради. За його словами, мітингуючі "вимагатимуть від депутатів початку процедури імпічменту та призначення дострокових виборів президента".

Він також повідомив , що у вівторок, 17 вересня лідери опозиції планують зустрітися з головою Верховної Ради Володимиром Литвином та силовими міністрами. О 13 годині трійка збирається провести прес-конференцію в УНІАНІ.

Крім цього, за словами представниками соціалістів, опозиція планує звернутися до керівництва українського радіо з вимогою надання ефіру. Також на 17 годину вівторка заплановано проведення мітингу. Вінський повідомив, що опозиція продовжуватиме встановлення наметів. В той же час, з інших джерел УП стало відомо, що наметове містечко працівники спецпідрозділів мають знести з 4 до 6 ранку.

21:53. НАМЕТИ ЗАБЛОКУВАЛИ ШІСТЬ ВУЛИЦЬ У КИЄВІ

О 21 годині почалася зустріч Олександра Мороза, Петра Симоненка та Юлії Тимошенко щодо подальшого розвитку акції опозиції. Лідер БЮТ повідомила журналістам, що проведе ніч у наметовому таборі. Вона також сказала, що у вівторок планується встановлення нових наметів.

Тим часом навколо адміністративних будівель у Києві збільшується число наметів. Так, на Лютеранській число наметів досягло 77. Вони перегородили в'їзд не тільки на вулицю Банкову, але й на Круглоуніверситетську та Шовковичну. Намети зайняли весь відрізок Лютеранської від Банкової до Шовковичної.

Соціалісти встановили 42 намети на Шовковичній, заблокувавши рух на відрізках вулиць Грушевського, Шовковичній, Садовій, Інститутській.

Комуністи встановили 13 наметів на розі Банкової та Інститутської, а також біля будинку Нацбанку.

Міліція не заважала встановленню наметів.

 
 
21:07
Депутати будуть ночувати під адміністрацією президента


Юлія Тимошенко, Віктор Терен, Олександр Турчинов, Михайло Павловський, Андрій Шкіль, Олег Білорус мають намір залишитися на ніч у наметовому містечку, установленому біля адміністрації президента на вулиці Лютеранській.

З боку Лютеранської встановлено 52 намети. Усього опозиція установила більше 120 наметів і продовжує ставити нові, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Намети розміщені на проїзній частині також у районах біля адміністрації президента на вулицях - Грушевського (напроти Верховної Ради), Інститутській і Шовковичній.

Рух транспорту перекритий, автомобілі, що під'їжджають, змушені розвертатися.

Готуються ночувати також депутати-соціалісти Станіслав Ніколаєнко і Валентина Семенюк. Можливо, ночувати в наметах залишаться депутати лідери Соцпартії й Компартії Олександр Мороз і Петро Симоненко.

Міліції у районі наметів дуже мало, у той же час у дворах знаходяться автобуси з представниками правоохоронних органів.

Лідери опозиції збираються дочекатися в наметовому містечку приїзду Леоніда Кучми із Зальцбурга і вручити йому вимоги опозиції.

20:15
Опозиція продовжує встановлювати намети


Соціалістична партія України планує встановити у центральній частині міста приблизно 100 наметів. Про це "Українській правді" повідомив народний депутат, член СПУ Олександр Барановський.

Соціалісти вже встановили 36 наметів вздовж вулиці Шовковичної, таким чином рух по вулиці заблокований. СПУ також встановила намети на розі вулиць Грушевського і Шовковичної, перекривши проїзд на рівні будинку Верховної Ради. Як повідомили народні депутати, які присутні при спорудженні наметів, вони мають намір провести ніч у наметовому містечку з тим, щоб запобігти провокаціям із боку влади.

Намети, які встановлює опозиція, абсолютно однакові. Місце їх виробництва кореспонденту УП встановити не вдалося. Мешканцям наметового табору також роздають матраци й ковдри. Станом на 20:20 блок Тимошенко розмістив більше 70 наметів уздовж вулиці Лютеранської, заблокувавши проїзд на вулицю Круглоуніверситетську.

Встановлення наметів продовжується...

19:40
Центр Києва заблокований для руху транспорту


У Києві повністю заблокований рух транспорту на вулицях Інститутській, починаючи від Банкової, Шовковичної, Грушевського у районі Верховної Ради, і Лютеранської. Учасники акції "Повстань, Україно!" встановили тут декілька десятків наметів.

Наметові містечка встановлені у декількох місцях в районі адміністрації президента, на сусідніх вулицях.

Приблизно 20 наметів встановили представники Компартії на вул. Інститутській. Раніше лідер КПУ Петро Симоненко заявив, що наметів буде 40.

Приблизно 10 наметів зібрали представники Соцпартії, встановивши їх на вулицях Шовковичній і Грушевського. Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" один із лідерів СПУ Йосип Вінський, соціалісти збираються встановити тут 100 наметів.

У цей час 52 намети встановлені по вул. Лютеранській, починаючи від Банкової, перед в'їздом в адміністрацію президента до Круглоуніверситетської. Їх встановлюють представники Блоку Юлії Тимошенко і Незалежної профспілки гірників України.

Правоохоронні органи поки не роблять ніяких дій. Рух на вулицях нижче наметів не перекритий. Машини під'їжджають до наметів, розвертаються і їдуть у зворотний бік. Через сильний дощ, частина учасників акції залишила район адміністрації президента. Перед міліцейським кордоном, встановленим перед самою будівлею, залишилося чоловік 200-300.

19:30
НА БАНКОВІЙ БІЛЬШЕ 60 НАМЕТІВ


На розі вулиць Банкової й Лютеранської і вздовж вулиці Лютеранській опозиція розбила приблизно 65 наметів. Намети зайняли весь під'їзд до Банкової, яким користується президент. Вони заблокували ворота в огорожі, через які заїжджають автомобілі до входу в АП.

Намети, які розбиває опозиція, - військові, типу "шатро", 3 на 3 метри. На намети кріпляться написи "власність народного депутата".

Незважаючи на сильну зливу, мітинг продовжується, опозиція ховається у намети і під парасольки. Час від часу натовп скандує "Кучму - геть!"

Як повідомила в мегафон Юлія Тимошенко, у неї відбулася зустріч із главою адміністрації президента Віктором Медведчуком. За словами Тимошенко, у ході переговорів Медведчук сказав, що "вночі силовики знесуть намети". У зв'язку з чим Тимошенко повідомила, що вона разом з іншими депутатами всю ніч буде знаходитися у наметовому містечку.

"Медведчук повідомив, що Кучма завтра повертається у другій половині дня. Він буде вимушений пройти через наш табір", - сказала Тимошенко. Лідер БЮТ сказала, що буде вимагати від президента підписання заяви про відставку.

Тимошенко також повідомила, що з іншого боку Банкової також продовжується мітинг опозиції на чолі з Петром Симоненком і Олександром Морозом. Вони планують зустрітися найближчим часом.

19:00
ВНОЧІ ТИМОШЕНКО ОСОБИСТО БУДЕ ЧЕРГУВАТИ У НАМЕТОВОМУ МІСТЕЧКУ


Глава адміністрації президента Віктор Медведчук заявляє, що розміщення наметів опозиції перед АП є порушенням законів і Конституції. В інтерв'ю журналістам після переговорів із депутатами, на вулиці під проливним дощем він повідомив, що пропонував опозиціонерам "виконувати закон і Конституцію".

"Всі повинні виконувати Конституцію й закони. Реалізовуючи права одних, не можна порушувати права інших", сказав він. Він не дав відповіді на питання, чи збираються власті знімати намети опозиції вночі. "Все буде відбуватися в рамках закону", - сказав Медведчук, давши зрозуміти, що така дія влади можлива за рішенням суду.

Як заявила в інтерв'ю журналістам Юлія Тимошенко, якщо влада зніме намети вночі, це буде явною провокацією. За її словами, у наметовому містечку навпроти АП вночі будуть чергувати всі депутати і вона особисто.

Як повідомив журналістам Тарас Чорновіл - зустріч пройшла "абсолютно формально". Медведчук пообіцяв зв'язатися з президентом, який у даний час знаходиться у Зальцбурзі.

Медведчук повідомив, що сам президент буде ухвалювати рішення. Кучма повертається в Україну у вівторок увечері.

18:50
МЕДВЕДЧУК ВИЙШОВ ДО МІТИНГУЮЧИХ


З адміністрації президента під зливу вийшов її голова Віктор Медведчук і веде переговори з групою депутатів.

За словами народного депутата Володимира Яворівського, всередині фойє президентської адміністрації стоять кілька сотень спеціально екіпірованих працівників правоохоронних органів.

Через кілька хвилин після того, як депутати відійшли від адміністрації президента, із приміщення АП на вул. Банкову вибігли близько 100 міліціонерів у спецекіпіруванні - у касках, з дубинками та щитами. Вишикувавшись перед АП, вони постояли кілька хвилин, а потім повернулися у фойє АП, повідомляє UNIAN.


18:20
НАМЕТИ ПОСТАВЛЕНІ НА ПРОЇЖДЖІЙ ЧАСТИНІ ВУЛ.ГРУШЕВСЬКОГО


Напроти Національного Банку поставлено 8 наметів, в яких може поміститися по 10 чоловік. Загалом на ділянці вулиці Шовковичної - від Інститутської до Верховної Ради - зараз стоїть 10 наметів.

Намети на каркасах ставлять прямо на асфальті, ставлять їх молоді люди, у робах "Спілки молодих соціалістів". Вулиця Грушевського в районі 4 під'їзду Верховної Ради обнесена блакитною мотузкою.

Присутні тримають рожево-бордові транспаранти з написами "Кучму - Геть!"

18:03
МІЛІЦІЯ Б'Є ЛЮДЕЙ


За свідченнями очевидців, міліція заганяє людей (молодих людей) у підвал будівлі по вул. Толстого, 43. Поруч з будинком знаходиться міліцейський автомобіль із номерами 0738 КИ. Ті, кого заганяють, як говорять очевидці, плакали й просили їх не бити.

18:10
Ще одна шеренга міліціонерів із кийками


З рогу Банкової, що виходить до Кругоуніверситетської додатково вишикувалася шеренга міліціонерів з кийками. У результаті журналісти та депутати опинилися між групами міліціонерів.

Юлія Тимошенко та інші депутати намагаються втихомирити натовп, у центрі якого уже встановлюється намет.

18:08
Тимошенко: у наметах чергуватимуть 10 тисяч чоловік


Юлія Тимошенко в інтерв'ю журналістам заявила, що акція носитиме мирний характер, "проривів" не буде. За її словами, учасники акції мають намір розбити намети, в яких цілодобово чергуватимуть 10 тисяч чоловік.

Відразу після мітингу на Європейській площі лідер "Наший України" відбув на засідання Ради блоку, де будуть підводитися підсумки цієї акції. Про це Ющенко повідомив журналістам. Учасники акції від блоку "Наша Україна" після мітингу організовано почали залишати місце події, повідомляє Інтерфакс-Україна

17:57
ТИМОШЕНКО І КОМАНДА ПРОРИВАЮТЬСЯ В АДМІНІСТРАЦІЮ КУМЧИ


На Банковій учасники демонстрації символічно розкручували гайки забору, що відокремлює адміністрацію президента від народу.

Юлія Тимошенко, Володимир Філенко, Володимир Яворівський, Андрій Шкіль, Тарас Чорновіл, Степан Хмара та ще пара депутатів ідуть прямо до входу до адміністрації президента. Там відсутній президентський штандарт, оскільки Кучма знаходиться за кордоном.

Центральний вхід в АП перекрила шеренга омонівців, цілком екіпірованих залізними щитами.

Колона комуністів пройшла до перехрестя вулиці Інститутській та Банковій, та зупинилася. Лідер партії Петро Симоненко дає доручення учасникам акції, разом з ним також народні депутати Станіслав Гуренко та Адам Мартинюк.

Серед учасників представники Черкаської області, які тримають чимало червоних прапорів. По вулиці Шоковичній та Інститутській у шахматному порядку поставлені намети.

Вулиця Банкова перегороджена на рівні парламентських комісій, де стоять міліціонери з камерами. Велика кількість міліціонерів скупчилася у дворі будинку №16 по вулиці Інститутській.

17:38
Перший кордон пройденo


Колона "Нашої України", "Батьківщини" пройшла перший кордон по Банковій, вище адміністрації президента, і зараз групується на перехресті Банкової, Лютеранської та Круглоуніверситетської.

Демонстранти почали ставити намети на п'ятачку перед Банковою, розі Лютеранської. Юлія Тимошенко та кілька народних депутатів пройшли кордон і підійшли ближче до адміністрації президента. Учасники почали встановлювати намети перед адміністрацією президента на вулиці Банковій.

Як заявив член Блоку Юлії Тимошенко Олександр Турчинов, представники учасників акції в наметах збираються дочекатися президента України, щоб особисто вручити йому звернення, прийняте на мітингу на Європейській площі у Києві з вимогою його добровільної відставки.

Перший намет вже встановили посеред вулиці на перехресті Банкової і Лютеранської. Встановлювали особисто Турчинов, Тимошенко, Яворівський.

За словами Турчинова, до колони наближається автобус, який везе додаткові намети. Він закликав учасників акції не заважати руху автобуса.

Сюди ж приїхав мікроавтобус із колонками. Скандуються гасла: "Кучма-геть" тощо.

17:19
УЧАСНИКИ АКЦІЇ ПІДІЙШЛИ ДО БАНКОВОЇ


Колона, яка рухалася по вул.Інститутській, підійшла на ріг Банкової, з метою пікетування будівлі адміністрації.

А тим часом, біля будівлі адміністрації президента міліціонерів в формі не більше 20, основна маса, люди у штатському, з раціями, з камерами та блокнотами. По Шовковичній у всіх дворах великі скупчення міліції, також загони спеціального призначення у повному обмундируванні зміцнюють вулицю Лютеранську зі сторони Шовковичної, біля адміністрації президента.

16:55
МІТИНГУЮЧІ ВИРУШИЛИ НА БАНКОВУ


Колона комуністів піднімається по вулиці Грушевського у бік Кабінету міністрів і адміністрації президента. Знаючи про це, ДАІ не перекриває вулицю. У результаті, у районі Кабміну зібралася велика кількість машин та автобусів з пасажирами, яким доводиться самостійно розвертатися.

На думку групи журналістів, що спостерігають за розвитком ситуації, ДАІ спеціально створює проблеми.

Тим часом, колона правих партій, на чолі з Юлією Тимошенко, рухається по вулиці Інститутській у напрямі вул Банкової, натовп скандує "Кучму – геть!", рух по вулиці заблоковано.

16:50
ОПОЗИЦІЯ ЗАКЛИКАЛА СВІТОВИХ ПОЛІТИКІВ НЕ СПІЛКУВАТИСЯ З КУЧМОЮ


Юлія Тимошенко, Петро Симоненко, Олександр Мороз і Віктор Ющенко підписали звернення учасників акції "Повстань, Україно!" до глав держав і урядів, а також послів іноземних держав, акредитованих в Україні, із закликом надати підтримку праву українського народу на боротьбу за демократію.

Текст звертання зачитав на мітингу у понеділок у Києві народний депутат України Олег Білорус. У зверненні говориться про те, що "режим Кучми є викликом всій світовій спільноті".

Підписанти також закликали відмовитися від подвійних стандартів у політиці стосовно України. Вони закликали глав держав не запрошувати Леоніда Кучму на самміти й офіційні зустрічі, а також відстежувати внутрішньополітичну ситуацію у країні, направляючи до України спостерігачів.

Учасники всеукраїнських народних зборів "Повстань, Україно!" прийняли звернення до представників правоохоронних структур і закликали їх "бути разом із ними".

Текст звертання зачитав Матвієнко, лідер партії "Собор". "Вам доручена брудна справа - будь-якою ціною захистити президента від народу. Сьогодні вас зробили ударною силою проти чесних людей. Ви не маєте права боятися цієї кримінальної влади. Силові структури - не безсловесна сокира, а відповідальні вартові країни, народу й Конституції. Будьте з нами, захистіть себе й нас зараз, хоч би раз", - зачитав звертання Матвієнко.

"Сьогодні нас стало не троє, а четверо, адже сьогодні народився могутній звитяжний блок, і у цьому наша перспектива", - підкреслив він.

16:44
УЧАСНИКИ МІТИНГУ ВРУЧАТЬ КУЧМІ ПРИЙНЯТУ РЕЗОЛЮЦІЮ


Учасники мітингу опозиції на Європейській площі у Києві після його закінчення збираються піти до адміністрації президента, щоб вручити йому своє звернення, повідомив на мітингу народний депутат від Компартії України Адам Мартинюк. І як повідомив УП один із лідерів СПУ Іван Бокій, після закінчення мітингу протесту опозиційні сили мають намір розбити наметові містечка біля будинків адміністрації президента, Кабінету міністрів, Верховної Ради, міністерства внутрішніх справ та Служби безпеки України.

Мартинюк повідомив, що учасники акції підуть на вул. Банкову двома колонами: представники КПУ - по вул. Грушевського, інший - по вул. Інститутській.

Міліція й автоінспекція не перешкоджають руху транспорту по Хрещатику в бік Європейської площі. У той же час транспорт не може проїхати й повертає назад, оскільки площа перекрита учасниками мітингу опозиції.

Тут же міліція пропонує водіям написати заяви про те, що їм зашкодили проїхати учасники акції. Декілька десятків водіїв, передає кореспондент, написали заяви.

Аналогічна ситуація з боку вулиці Грушевського, що виходить на Європейську площу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

ХРОНІКА МІТИНГУ НА ЄВРОПЕЙСЬКІЙ ПЛОЩІ

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News