Про скандал навколо "Кольчуг" раптом вирішив нагадати Кінах

Понеділок, 16 вересня 2002, 11:23
Кабінет міністрів України в черговий раз спростовує заяви про причетність України до передачі зброї Іраку в порушення режиму санкцій, встановленого Радою безпеки ООН.

"Ця тема не є новою, і в різних інтерпретаціях з'являється в ЗМІ вже протягом тривалого часу. У той же час розслідування і перевірки відповідних публікацій із залученням компетентних органів України, в тому числі проведені останнім часом, однозначно свідчать про безпідставність будь-яких обвинувачень на адресу нашої країни", - відзначається в заяві українського уряду, переданій агентству Інтерфакс-Україна в понеділок.

При цьому в заяві підкреслюється, що жодного офіційного обвинувачення "з боку Ради безпеки ООН або урядів країн, що спостерігають за процесом міжнародних передач озброєнь і виконанням санкцій РБ ООН, не існувало і не існує".

"У зв'язки з відсутністю будь-яких доказів, які б підтверджували достовірність інформації щодо ніби скоєного Україною постачання озброєнь до Іраку, Генеральна прокуратура України на підставі ретельного вивчення відповідних матеріалів винесла постанову про відмову в порушенні кримінальної справи з цього питання", - говориться в заяві.

Уряд зазначає, що Україна суворо дотримувалася і дотримується "своїх обов'язків з безумовного виконання санкцій РБ ООН щодо Іраку". "За 11-літню історію діяльності Комітету РБ ООН по Іраку і функціонування інших контрольних механізмів, Комітет підготував десятки доповідей з питань дотримання санкцій. В жодному з них факти, які б свідчили про порушення Україною санкцій ООН щодо Іраку, не наведені", - підкреслюється в заяві.

Крім того, в цьому контексті в заяві зазначається, що міністр закордонних справ України в листах, адресованих державному секретарю США і генеральному секретарю ООН, в кінці квітня 2002 року відзначив готовність України "до максимальної транспарентності й співпраці як з ООН, так і на двосторонньому рівні з іншими країнами з метою надання об'єктивної і правдивої оцінки будь-яким обвинуваченням на адресу України".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування