Сльози скорботи з небес, з американських небес

Понеділок, 16 вересня 2002, 13:11
За один вечір 15 вересня у Вашингтоні українським студентам в Америці під проливним дощем вдалося набагато більше, ніж українській владі з їхніми надзвичайно дорогими піар-кампаніями по відбілюванню іміджу Кучмаїни за останні два роки.

Акцію "Реквієм 2002: Обличчям до Правди", присвячену пам’яті Георгія Гонгадзе та всіх журналістів, політичних і громадських діячів, які загинули за роки незалежності України, організували Форум українських студентів в Америці та Фонд Гонгадзе. Маючи обмежені ресурси та необмежену наснагу, українські студенти змогли організувати таку акцію, яка привернула увагу широких кіл американської громадськості.

Незважаючи на зливу, сюди прийшло майже 200 осіб. Серед них вдова Георгія - Мирослава Гонгадзе та дві його доньки-близнюки Нана й Соломія, які тримали в руках державний прапор України, повідомляє "Німецька хвиля".

Перед пам’ятником Тарасові Шевченку в американській столиці стояли молоді українці й українки, які навчаються в університетах США. Найбільш вражаючим для багатьох присутніх було те, що один по одному студенти підходили до мікрофону й називали свої імена та щиро висловлювалися про те, чому вони беруть участь у цьому мітингу. Вони не ховали своїх облич - вони закликали українську владу повернутися обличчям до правди.

На мітингу з промовами виступали представники конгресу США, міжнародних журналістських і громадських організацій, керівники провідних діаспорних організацій.

Для численної української громади в США особливе значення мали виступи у Вашингтоні Михайла Савківа, президента Українського конгресового комітету Америки та Ігора Ґавдяка, голови Української Координаційної Ради. Українці в Америці щиро підтримують прагнення народу в Україні до побудови демократичної держави й солідарні з тим рухом, який відбувається тепер в Україні.

У мітингу взяли участь колишній народний депутат України Олександр Єльяшкевич та колишній охоронець Кучми Микола Мельниченко, представники Дому свободи й Комітету захисту журналістів, які підтримали акцію. На мітингу виступили також Орест Дейчаківський та Мирослава Гонгадзе.

Олександр Єльяшкевич, зокрема, сказав: "Марно сподіватися, що генеральна прокуратура України розслідуватиме вбивство Гонгадзе. Це все одно, якби американці довірили розслідувати теракти 11 вересня минулого року рухові "Талібан" й Усамі бен Ладену. Справжні вбивці Георгія сядуть на лаву підсудних лише тоді, коли народ змете диктатуру".

"Це – сльози скорботи з небес. Навіть природа оплакує загиблих," відзначив він у своїй промові. Єльяшкевич вибачився перед присутньою на мітингу родиною загиблого за те, що йому як депутатові та його колегам по Верховній Раді свого часу не вдалося встановити в Україні дійсно демократичну систему державної влади, а це б не призвело до жахливої смерті молодого й талановитого журналіста Георгія Гонгадзе.

На концерті пам'яті перед монументом Шевченка виконували пісні бандурист Юліян Китястий, співачка Віка Врадій, члени Форуму українських студентів в Америці. Наприкінці мітингу, коли вщухла злива, студенти прочитали перед присутніми молитву, запалили свічки та вшанували мовчанням пам'ять загиблих.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування