Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Влада готує провокації, щоб виправдати диктатуру Медведчука

Понеділок, 16 вересня 2002, 15:15
У неділю телеканали традиційно здивували однодумністю. Кожен із каналів, які ми продивилися, перші хвилин 15-25 присвятив темі США – подіям 11 вересня і можливій війні з Іраком. Основне посилання – у зв'язку з останніми подіями громадяни прославленої своїми демократичними традиціями країни готові на усікання своїх прав. Мовляв, бувають трагедії такого масштабу, коли можна забути про права людини. Піховшек навіть сполучив в одному реченні слова "США" та "поліцейська держава", щоправда з часткою "не"...

Стає зрозумілим, чому влада так нагнітала обстановку – щодня заклики до пильності, розповіді про психів та кримінальників, нагадування про події 9 березня. Дивно, але факт – саме влада готує провокації, саме влада зараз зацікавлена в дестабілізації ситуації. І, принагідно виправдовує свої можливі дії, киваючи на американців.

У нас немає темників на минулий тиждень, але аналізуючи недільні аналітичні програми, можна однозначно визначити, що там було. Не все, звичайно, але, наприклад, теза про те, що опозиція образилася на запропоновану їм "Чайку". Мовляв, навіть Папа Римський проводив там свої богослужіння:

Подробиці: "Замість центра міста політично активним громадянам мерія запропонувала зібратися на аеродромі "Чайка". Спорткомплекс – ідеальне місце для проведення масових заходів. Саме тут, під час свого візиту в Київ, служив мессу Папа Римський".

Епіцентр, Піховшек: І пропозиція мера Києва Омельченка перенести акції на стадіон "Чайка" не більш образлива, ніж його пропозиція українським католикам і греко-католикам зустрітися саме там з їх духовним пастором
Акції протесту перешкодять звичайним громадянам у пересуванні на роботу…Із відповідним інтерв'ю Медведчука.

Подробиці: "Аргументи міської адміністрації – хід колон блокує роботу розташованих тут офісів і установ, а також рух суспільного і спеціального транспорту. Швидка допомога, пожежні або аварійні машини навряд чи зможуть пробитися через ряди учасників за лічені секунди".

Епіцентр: "Громадяни України мають конституційне право протестувати мирно, без зброї. Кажучи це, звернемо увагу на універсальну формулу, яку минулого тижня оприлюднив глава президентської адміністрації Віктор Медведчук: дуже важливо, щоб реалізація прав одними громадянами, учасниками акцій, не заважала працювати, навчатися, лікуватися та відпочивати іншим, – тим, хто в акціях участі вирішив не брати".

УТН: "В адміністрації президента вважають, що акції протесту – це один зі способів реалізації громадянами своїх законних прав, а право опозиції такі акції організовувати. Про це в п'ятницю в інтерв'ю агентству "Інтерфакс" сказав глава адміністрації президента Віктор Медведчук. Однак, за його словами, турбує, що заплановані акції, як декларують їх організатори, мають на меті психологічний тиск на владу, і насамперед на президента України. Тому дуже важливо, щоб реалізація прав одними громадянами не заважала жити і працювати іншим. Якщо ж акції 16 вересня проходитимуть так, як пророкують їхні організатори, можуть виникнути серйозні проблеми для значної частини громадян.

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО, розлючені мешканці – "УС": "Погано! Люди не можуть нормально добратися до роботи. Буде все перекрито, двіжениє, незя проїхать буде!... Я дуже негативно ставлюся до цього, тому шо я завжди там їжджу на роботу з тієї ж дороги, а есси я спізнюся – це всі мої гроші".

У кожному з трьох репортажів очевидні однакові моменти – на жаль, ми не можемо підв'язати відеоряд, тому що було б абсолютно зрозуміло, що в програмах на трьох абсолютно різних каналах були використані шматки з тих самих синхронів, записані в одному й тому ж місці, однією камерою і одним журналістом.

Зверніть увагу на перерахування таких фактів – спроба диверсії на шахті, машина з пляшками із запальною сумішшю, і затриманий помічник Турчинова.

Коментарі – міліція, що обіцяє не перешкоджати конституційним правам громадян, коментарії зі швидкої допомоги – "ми готові до прийому покалічених", поради прес-служби МВС – "не беріть із собою дітей", миролюбні заклики церковних діячів. Можете не сумніватися, що все це – з темника Медведчука, підготовленого Васильєвим і Гельманом.

Отже, Геббельс українського розливу в дії.

Подробности

Парламентская "тройка" подтверждает свое намерение вывести 16 сентября сторонников оппозиционных сил на улицы
СТУДІЯ: То, что в переговорах о создании большинства не участвуют коммунисты, социалисты и БЮТ, в общем-то, неудивительно. Уже первая сессия Верховной Рады показала: в парламенте "тройка" обречена быть в меньшинстве, – 107 голосов из 450-ти. Против такой арифметики любая политическая комбинация бессильна. Поэтому и используются внепарламентские средства борьбы, такие, скажем, как митинги и манифестации. На минувшей неделе лидеры КПУ, СПУ и БЮТ подтвердили намерение вывести своих сторонников на улицы 16 сентября.

РЕПОРТАЖ: НЕ ТИТРОВАНО. Правда, в четверг, Шевченковский суд Киева запретил проводить акцию в историческом центре столицы. Аргументы городской администрации – шествие колонн блокирует работу расположенных здесь офисов и учреждений, а также движение общественного и специального транспорта. Скорая помощь, пожарные или аварийные машины вряд ли смогут пробиться через ряды участников за считанные секунды. Вместо центра города политически активным гражданам мэрия предложила собраться на аэродроме "Чайка". Спорткомплекс – идеальное место для проведения массовых мероприятий. Именно здесь, во время своего визита в Киев, служил мессу Папа Римский.

Горадминистрация даже пообещала предоставить автобусы, чтобы все желающие смогли добраться на "Чайку". Правда, лидеры УНА-УНСО сразу же сказали, что пойдут митинговать в центр Киева независимо от решения суда. Подобные заявления достаточно логично вписываются в излюбленную правыми радикалами "стратегию дестабилизации". Впрочем, и без этого на минувшей неделе произошло много не совсем понятных, но от того еще более тревожных событий. Чего стоит, к примеру, взрывное устройство, обнаруженное на одной из шахт Львовской области или задержанный на Житомирской трассе автомобиль, в котором нашли несколько ящиков бутылок с зажигательной смесью.

А в пятницу на одной из центральных улиц столицы задержали "конвертатора" с подозрительно большой суммой денег. По данным прокуратуры – сотнями тысяч долларов. Он оказался помощником нардепа Александра Турчинова. Масла в огонь подлили и депутаты областных советов, в течение нескольких дней принимавшие гневные заявления весьма взрывоопасного содержания. Разумеется, в восточных и южных регионах довольно популярны идеи предоставления государственного статуса русскому языку и присоединения Украины к союзу России и Беларуси. Но как все это вписывается в конституционные рамки – вопрос скорее риторический. Вчера с журналистами общались руководители МВД, СБУ, прокуратуры и Минюста. Подчеркнув, что их подчиненные будут действовать в строгом соответствии с законом и станут жестко препятствовать попыткам его нарушить, силовики заверили – они намерены защищать права всех граждан – и тех, кто собирается митинговать, и тех, кто делать этого не будет. Милиция только обращается к согражданам с призывом быть предельно осторожными.

СИНХРОН: Александр ЗАРУБИЦКИЙ, начальник ЦОС ГУ МВД Киева: "Враховуючи досвід минулих років, ми хотіли б зробити все, щоб уникнути конфліктів, які б могли призвести до загострення ситуації. Ми це зробимо, безумовно. Хотілося б застерегти людей, які можуть в цей час, це під час акції, прийти на масові заходи з дітьми, щоб вони їх залишили вдома, тому що, ну, багато людей, велике скупчення людей, то, звичайно, рекомендації такі обов’язково повинні бути. Да і, враховуючи те, що буде дуже важко проїхати по центру міста на автомобілях, то краще скористатися міським транспортом".

РЕПОРТАЖ: Медицинские учреждения также готовы к неожиданностям. Хотя и надеются, что обойдётся без инцидентов.

СИНХРОН: Нина Гойда, первый зам. госсекретаря Министерства здравоохранения: "Наші служби – це станції "швидкої допомоги", відділення "швидкої допомоги", лікувальні заклади стаціонарні завжди готові про наданню, по наданню допомоги при необхідності. Ми з вами знаходимось в одному з провідних закладів – Київській міській клінічній лікарні швидкої допомоги, і потужність її більше 600 ліжок. Ви бачили зараз наявну готовність, запаси лікарських препаратів, запаси крові, запаси інфузійних засобів, вся працююча апаратура і, саме головне, – висококваліфіковані бригади чергових-фахівців: хірургів, нейрохірургів, травматологів. І медики при масових заходах завжди виходили достойно".
Подробности недели [2002-09-15 20:00]


Епіцентр
Як вітчизняні політики продемонстрували народові своє вміння домовлятися
СТУДІЯ: Ведучий – В'ячеслав ПІХОВШЕК. Вміння і бажання творити коаліцію досить унікальне для політики міжнародної і для політики внутрішньої, недивлячись на те, що наша внутрішня політика за напруженістю, все ж таки, слава Богу, суттєво відрізняється від міжнародної, тут, все ж таки, вміння домовлятися до якогось конкретного результату політикам ще доведеться демонструвати в майбутньому, оскільки азіатська непримиренність, – це якраз ті два слова, які б я вибрав, коли б мене попросили назвати основну характеристику борінь в українській політиці. Питання – що краще, – те, що перемогу над зусиллями візьмуть одні, а інші – над зусиллями постраждають, – є великою мірою риторичним. Мені воно нагадує відому приказку, – "ми в боротьбі за мир каменя на камені не залишимо". Мені здається, влада в останні часи робить багато, щоб ставати кращою. І якщо хтось хоче впливати на владу, аби вона ставала цивілізованішою, поряднішою, кращою, він зараз може це зробити. Мені здається, що влада демонструє зараз готовність до діалогу і до компромісу. За тим винятком, коли з нею починають мірятися, у кого більше сили. І пропозиція мера Києва Омельченка перенести акції на стадіон "Чайка" не більш образлива, ніж його пропозиція українським католикам і греко-католикам зустрітися саме там з їх духовним пастором. Мені здається, що підкреслена позаполітичність силовиків, те, що президент не відмінив свою давно заплановану поїздку на економічний форум до Зальцбургу, те, що на Форумі демократичних сил, який проводив минулого тижня блок "Наша Україна" спокійно і без особливого політичного надриву обговорювали, фактично, звичайно, не визнаючи цього, звичайно ж таки, публічно, пропозиції по політичному реформуванню, які останнім часом висловлює Кучма, – все це ознаки того, принаймні ознаки того, що в країні, хоч і в зародковому стані, існує політичний діалог, який може закінчитися результатом, а може виявитися і безрезультатним. Особливо в тому випадку, коли політики, яким народ делегував відповідальність за свою долю замість того, щоб за неї зараз відповідати підуть неконституційним шляхом, нехай навіть із залученням народних мас. Але про це – трохи пізніше. Про продовження спроб діалогу навколо парламентської більшості і конституційних реформи президента Кучми – сюжет.
Політико-правові аспекти акцій, що їх оголошено опозиційними силами в Україні та оцінка їх загрози цілісності держави

СТУДІЯ: В'ячеслав ПІХОВШЕК. Ще одна причина того, процес переговорів не форсується, – це оголошені акції. Дехто виміряє, як вони пройдуть. Їх інколи називають "акціями непокори", що, м’яко кажучи, некоректно. Як і називати їх акціями, скажімо, "упокорювання". Громадяни України мають конституційне право протестувати мирно, без зброї. Кажучи це, звернемо увагу на універсальну формулу, яку минулого тижня оприлюднив глава президентської адміністрації Віктор Медведчук: дуже важливо, щоб реалізація прав одними громадянами, учасниками акцій, не заважала працювати, навчатися, лікуватися та відпочивати іншим, – тим, хто в акціях участі вирішив не брати. Це універсальна формула, оскільки ніхто, підкреслюю, ніхто не має права примушувати громадян України до участі в акціях чи відмовляти від них. Зокрема, і психологічно, інакше, вибачте, ми дарма відходили від радянського однодумства, – одна партія наказала і всі інші...пішли.

Є ще одна проблема. Я маю на увазі реакцію обласних рад Східної України. Є у частини тих, хто збирається протестувати, незаконна, неконституційна вимога відставки діючого глави держави. У відповідь на Сході виникають так само незаконні, неконституційні мотиви про приєднання України до союзу Росії і Білорусі шляхом всеукраїнського референдуму і про референдум стосовно офіційного статусу російської мови. Про можливість подібних дій підкреслювалося в рішенні Луганської обласної Ради.

З моєї точки зору, має не так і багато значення, як з’являються подібні ідеї, хто їх продукує. З моєї точки зору є об’єктивне розуміння нами, що грунт для таких ідей певний є, і що варто маленької дурості аби одні антиконституційні вимоги виникли як відповідь на інші, і щоб цілісність країни стала таким чином під загрозою. Силовики, які продемонстрували свою схильність до порядку, що завдання влади та правоохоронців – зробити все, щоб цього не сталося, Медведчук, який заявив, що акції організовує опозиція і це – її право, а влада зацікавлена в сильній опозиції, яка стимулює владу бути ефективнішою, – всі вони змушені враховувати ще одну деталь: крихку грань, яка відокремлює конституційне право від беззаконня.
Ніхто не хоче крові, хтось хоче акцій. І в цих умовах адміністрація президента звертається до Генпрокуратури з проханням дати правову оцінку психологічному тиску на президента. І генеральний прокурор України Святослав Піскун повідомляє, що він відкриває кримінальну справу по фактам протиправних дій і закликів по відстороненню від влади президента Кучми. Але я вважаю, що в таких умовах слід негайно дати і правову оцінку іншим незаконним діям, із Сходу України.

Розуміючи, звідки вони беруться, слід дію закону направити в обидві сторони. Якщо є порушення закону з Заходу України – на нього треба реагувати, зі Сходу – також треба! І це буде справедливо. Хоча всі, повторюю, знову ж таки, повинні розуміти, що має значення не тільки закон, але й беззаконня, і що беззаконня тих, хто з Заходу України вимагає неконституційної зміни влади може спровокувати беззаконня Сходу, а дублювання беззакону загрожує вже цілій країні. Про акції та дії учасників протесту – сюжет.

РЕПОРТАЖ: Автор: Едуард ЛОЗОВИЙ. Суд заборонив їм збиратися у центрі столиці, але вони не збираються рішення суду виконувати. Силовики не збираються відповідати своїй назві і використовувати силу. Урок про коротку відстань від мирної маніфестації до побоїща вивчили у березні 2001-го обидві сторони. Тому і до завтрашніх подій ретельно готувалися. Процес підготовки у таборі опозиційних сил був менш наглядним. Попри вівторкову прес-конференцію лідерів, можливо, з однієї причини, – якщо не Симоненко, то принаймні Тимошенко і Мороз все ще сподівалися на приєднання "Нашої України". Лідер блоку Віктор Ющенко натякнув, що до подій 16-го байдужим не зостанеться.

СИНХРОН: Віктор ЮЩЕНКО, лідер фракції "Наша Україна": "На ваше запитання, – де будуть я і моя політична сила, – безумовно, вона буде на майдані, безумовно"!

РЕПОРТАЖ: Але до кінця тижня крапки над "і" розставив зініційований "Нашою Україною" Форум демократичних сил. На заході, який став схожим на конференцію, бо надали можливість висловитися усім присутнім політикам і науковцям, повстанській "трійці" дали зрозуміти: її підтримку обмежать, – є конкуренція серед своїх, є потенційний консенсус з "дев’яткою" в справі творення більшості. Однак парламентська меншість із соціалістів, комуністів та БЮТ відмовилась від входження до більшості, і їх дії можуть зірвати переговори між "дев’яткою" і "Нашою Україною". Влада готувалася до акції публічно. Про намір забезпечити порядок силовики рапортували регулярно, особливо підкреслюючи, що вони у політику не втручаються. Генпрокуратура заявила, що втручатися у перебіг акцій не буде, лишень реагуватиме на порушення закону.

СИНХРОН: Сергій ВИНОКУРОВ, Перший заступник генпрокурора України: "Наприклад, події, які відбулися ще до 16 числа, допустимо, в Черкасах, коли був порушений закон при проведенні мітингів, коли були перекриті вулиці, був блокований транспорт, то там зразу була порушена кримінальна справа прокуратурою області, і зараз вона розслідується. Така ж реакція буде відповідно і до інших акцій".

РЕПОРТАЖ: Закон опозиція порушить, лише йно з’явиться у центрі міста, бо це заборонив суд. Київська адміністрація запропонувала учасникам акції чудові краєвиди і свіже повітря заміського аеродрому "Чайка", того самого, де кияни приймали Папу Іоана Павла ІІ. А потім у відповідь на підтвердження намірів організаторів акції подала позов до суду. Столичний Шевченківський суд задовольнив позов, що на думку правників не означає порушення конституційного права на демонстрації, бо Конституція допускає його обмеження судом у разі, якщо масові акції порушують права інших громадян. Щоправда міліція дала зрозуміти, що не налаштована витісняти демонстрантів.

СИНХРОН: Юрій СМИРНОВ, міністр внутрішніх справ України: "Никакого противостояния, ни активного, ни пассивного, ни организаторам, ни участникам акции со стороны милиции не будет. До тех пор, до тех пор, пока с их стороны, как говорят, не дай Бог, не будут допускаться нарушения закона".

РЕПОРТАЖ: Але що після акції адміністративні та карні справи буде порушено, – то, як кажуть, до віщунки не ходити. Тим більше, що всі давно знають про режимний характер зони, яку міліція буде блокувати. Це територія біля Адміністрації президента, парламенту, Кабінету Міністрів, центральних офісів МВС, СБУ і Генпрокуратури. Опозиція ж повідомила, що саме там вона і збирається провести пікетування. Ближче до кінця тижня почали з’являтися тривожні сигнали, які ставлять під сумнів, – чи всі готуються до мирних акцій непокори? 12 вересня у шахті "Бендюзька" у Сокальському районі на Львівщині по дзвінку аноніма було знайдено саморобний вибуховий пристрій. 44 гірників одразу евакуювали. У поліетиленовому пакеті знаходилися детонатор живлення і вибухівка, – пластид. Серед версій, які почали розглядати у Києві, – можлива ескалація напруги у регіоні напередодні 16 вересня. На Сході смертю шахтарів вже нікого не здивувати, на Заході це могло тільки підсилити політичну напругу.

СИНХРОН: Василь РЯБОШАПКА, начальник УВС у Львівській області: "З боку працівників міліції був проявлений, я ще раз хочу сказати, професіоналізм. В подальшому були обстежені місця можливого знаходження аналогічних пристроїв, евакуйовані люди і тільки через...коли ми переконалися, що на шахті більше аналогічних пристроїв немає, була відновлена нормальна робота шахти".
РЕПОРТАЖ: 13 вересня, інцидент з помічником народного депутата Олександра Турчинова. За версією ДПА, поширеною у п’ятницю ввечері, того дня у кількох містах податківці проводили оперативні дії із затримання осіб, причетних до незаконної конвертаційної діяльності. Одним із затриманих і виявився помічник Турчинова. 14 вересня, – автокатастрофа на трасі "Чоп–Київ". Загадковий "Опель" на швидкості 143 км/год ігнорує інспекторів ДАІ і за кілька кілометрів врізається у дерево, а його водій зникає. Міліція знаходить в авто п’ять ящиків із пляшками із запалювальною сумішшю, в кожному по 20 пляшок, і агітаційну літературу. Поблизу, у лісовому масиві знайшли ще 7 ящиків. Правоохоронці розшифрували записи у мобільному телефоні водія. Один із них належав жительці Житомира, яка нещодавно здала невідомим в оренду власний приватний будинок. Міліція отримала санкцію на його обшук і знайшла там п’ять автоматів та радіокерований пристрій, 3 кг. вибухівки.

14 вересня, події у Волочевському районі Хмельницької області. Тут, за повідомленням місцевої міліції, близько 300 чоловік із Тернопільської області рухалися пішим ходом в рамках акції непокори напроти будинку культури в селищі Війтів ці розпочали свої збори. Правоохоронці зафіксували, що між самими учасниками походу стався конфлікт, який переріс у бійку. Пошкодили пам’ятник воїнам Великої вітчизняної, залили його фарбою, вибили вікна у будинку культури. Суспільна атмосфера навколо акції неоднозначна. Актуальним стало питання: з ким ви, духовні авторитети і провідники? Риторика голів представлених в Україні конфесій була обережною. Вони закликали кожного з вірних ще раз добре зважити, порадитися із сумлінням.

СИНХРОН: Любомир ГУЗАР, глава УГКЦ: "Пам’ятаємо одну річ таку: ми дуже часто маємо дуже, хто його знає, з того досвіду, дуже палких промовців, на жаль, поміж політиками так буває. Що вони дуже необережно говорять. Коли будь-хто так до мене промовляє, що я, вислухавши його слів, починає когось ненавидіти, то я мушу дуже зостановитися: від кого прийшло те слово? Коли мене те слово вчить ненавидіти, не шанувати, руйнувати, понижати других людей, ображати других людей, не дивитись на їхні потреби, не дивитись на їхні права, прямо тільки себе пропиха, то є небезпечне слово".

СИНХРОН: Яків ДОВ БЛАЙХ, головний рабин Києва: "Демонстрация, как сам по себе, это тоже нормальный вещ, но тоже тут есть какая-то чувства, как были выборы, народ высказал свое, понимаете? А тут эти люди, которые не могут согласиться с того, что народ сказал. В чем дело? Я не понимаю! Что мы если верим в демократию, значит, верим в демократию. Ест и рамки демократии, как можно высказать, есть парламент, где можна высказат свое мнение, есть и разные пути внутри Конституция, внутри демократический жизн".

РЕПОРТАЖ: Всі демонструють показний спокій. Глава президентської адміністрації Віктор Медведчук думає, що нічого особливого не відбудеться, і що ті, хто охочі брати участь у акціях, мають на них повне право. А ті, хто не буде брати участь, із розумінням поставляться до тимчасових незручностей. Медведчук тільки переконаний, що самим демонстрантам не варто забувати, що Київ є одним з найстаріших міст Європи, якому півтори тисячі років. І що 17 вересня вранці він має бути таким же чистим і охайним, як і сьогодні.

До закликів до співвітчизників приєдналися і ректори ВУЗів. Вони закликають студентів утримуватися від участі в акціях, бо вже є в Україні досвід, коли політичні сили втягували молодь у сутички з правоохоронцями. І нагадують, що молоді люди не мають достатнього політичного і життєвого досвіду. Свої точки зору висловлюють також професіонали, – ті, від кого залежать порядок і здоров’я людей.

СИНХРОН: Олександр ЗАРУБИЦЬКИЙ, начальник ЦГЗ ГУВС в .м Києві: "Столична міліція готова забезпечити дотримання прав як учасників акції, так і тих, хто не бере в ній участь. Враховуючи досвід минулих років, ми хотіли б зробити все, щоб уникнути конфліктів, які могли б призвести до загострення ситуації, і ми це зробимо, безумовно. Хотілося б застерегти людей, які можуть в цей час, під час акцій прийти на масові заходи з дітьми, щоб вони їх залишили вдома, тому що багато людей, велике скупчення людей, – то звичайно, рекомендації такі обов’язково повинні бути".

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО, Ніна ГОЙДА, перший заступник Державного секретаря Міністерства охорони здоров'я - "УС": "На час масових заходів завжди підсилюється бригадами швидкої допомоги, кількістю санітарного автотранспорту. І станція швидкої допомоги знає чітко, в який лікувальний заклад, в разі, якщо будуть постраждалі, транспортувати хворих і постраждалих".

РЕПОРТАЖ: Пряма дія, на відміну від найпалкішої промови, є іспитом. Понеділок 16 вересня стане іспитом і для тих, хто хоче протестувати, їм Конституція дає право на нього, але не дає право на насильницьке повалення влади, і для влади – на здатність забезпечити порядок і продемонструвати витримку.

СТУДІЯ: В'ячеслав ПІХОВШЕК. Вище я вже говорив про певну безвідповідальність політиків, коли ті, кому народ делегував відповідальність за свою долю, замість того, щоб за неї тепер відповідати, залучатимуть народ нехай і до того, щоб іти неконституційним шляхом. Суд народовладдя – у відповідальності. Вибачте, що нагадую вам такі прописні істини, але для того народ і обирає владу, щоб політики відповідально діяли від імені народу. У певних випадках, я, сподіваючись на мудрість народу, сумління політиків і відсутність провокаторів, народ діє так, як описано деякі ситуації в книжці відомого психолога Гюстава Лебона про психологію вже не народу, психологію натовпу. Я думаю, ви розумієте, про що йдеться, отож, готові показати себе і громадянами, і народом, а не піддослідними кроликами.
Епіцентр [2002-09-15 19:30]

УТН
Україна досі знала про тероризм лише з випусків міжнародних новин, але цього тижня в нашій державі вдалося відвернути загрозу одразу двох терористичних актів. На одній із львівських шахт правоохоронці знайшли вибухівку, а на трасі "Житомир–Київ" виявили автомобіль, в якому перевозили запалювальну суміш. На щастя, ніхто не постраждав, але правоохоронців непокоїть кількість майже одночасних спроб вчинити диверсію або теракт, і вони побоюються, що виявлені небезпечні знахідки – не єдині.

РЕПОРТАЖ: Автор: Марія ВАСИЛЬЄВА. До того, що сталося цього тижня в Україні, навряд чи причетні Бен Ладен або чеченські бойовики. Почерк зловмисників цілком вітчизняний. 12 вересня, 3 година ночі. До однієї з чергових частин Львівської області телефонує невідомий і попереджає про небезпеку теракту на шахті "Бендюзька" холдингу "Львіввугілля". Перевірили. Виявилося, що це не звичайний телефонний жарт. В тамбурі кліткового стовбура оперативники знайшли коробку з надпотужнішою вибухівкою. Саморобний пристрій з годинником мав спрацювати о 5.15 ранку. Життя 44 шахтарів у цю мить могло обірватися. На щастя, людей вчасно евакуювали, а бомбу – знешкодили. Мотиви зловмисників невідомі. Можливо, організатори теракту прагнули, щоб його сприйняли за нещасний випадок. Вибухи в українських шахтах – не рідкість.

СИНХРОН: Василь РЯБОШАПКО, начальник Управління внутрішніх справ Львівської області: "Була знешкоджена спроба здійснити диверсію на цій шахті".
РЕПОРТАЖ: Іншу загрозу вдалося відвернути житомирським правоохоронцям. Субота, 5 ранку. Інспектори ДАІ Олексій Савчук і Микола Іщенко помітили і спробували зупинити "Опель", який буквально летів трасою в напрямку Києва. Наздогнати порушника не вдалося. За 10 кілометрів підозрілий автомобіль був вже у кюветі. Машина врізалася в дерево. Пасажири зникли. Та коли інспектори оглянули "Опель", зрозуміли, – дорожня пригода тут не головне. Втікачі лишили в авто і навколо нього 240 пляшок із запалювальною сумішшю.

СИНХРОН: Микола ІЩЕНКО, старший інспектор патрульно-постової служби: "Коли ми приїхали на місце ДТП, на 103 км, ми побачили, що кришка багажника автомобіля була відкрита, і люди, які знаходилися в ньому, намагалися розвантажити даний автомобіль, в якому знаходилися пляшки з горючою сумішшю та пристроєм для запалювання. Ящики при огляді місця ДТП було в лісосмузі на відстані 15-20 метрів нами виявлено ще 7 ящиків із такою ж сумішшю".

РЕПОРТАЖ: Того ж дня правоохоронці вийшли на слід зловмисників. За одним із номерів на мобільному телефоні, який разом із документами було покинуто в машині, слідчі знайшли мешканку Житомира, яка недавно здала трьом невідомим чоловікам приватний будинок. Результат перевірки здивував навіть оперативників, – оселю було заміновано, а всередині лежав цілий арсенал вогнепальної і політичної зброї.

СИНХРОН: Віктор ЗАХАРОВ, перший заступник начальника Головного слідчого управління МВС України: "При проведенні обшуку у даному будинку у сумці були виявлені п’ять автоматів Калашникова з повним боєкомплектом, вибуховий пристій, радіокерований, два ящика з пляшками аналогічною рідиною і запалами, а також листівки і газети, які були виявлені в автомобілі".

РЕПОРТАЖ: Керівництво міліцейського відомства занепокоїло і те, що автомобіль-бомба рухався в бік столиці.

СИНХРОН: Юрій СМИРНОВ, міністр внутрішніх справ України: "Это одна машина, а сколько таких машин еще ездит и к нам в поле зрения не попадается?! В этой автомашине мы обнаружили литературу агитационного плана, "Вечерние вести", листовки с соответствующим содержанием, которое вы знаете, за подписью пани Тимошенко, лидеров других организаций. Я в любом случае не могу сейчас давать оценок, но как просто человек, как просто человек, я одно с другим, наверное, связываю".

РЕПОРТАЖ: На тій же спільній прес-конференції силовиків випливли подробиці інциденту з депутатом Олександром Турчиновим, представником "Батьківщини". Його помічника затримали за справою про незаконну конвертацію валюти.

СИНХРОН: Святослав ПІСКУН, генеральний прокурор України: "Йдеться мова про сотні тисяч незаконно проконвертованих доларів США, які цей чоловік носив в офіс партії "Батьківщина". Я тільки хочу сказати одне, що прокуратура дасть законне тлумачення діям і депутата Турчинова, і тим правоохоронцям, які здійснювали затримання".

РЕПОРТАЖ: Генпрокурор також заявив, що затримання помічника депутата санкціонував суд, і його записували на кілька відеокамер. Податківці стверджують, що Турчинов кинувся на їхній автомобіль, вимагаючи випустити свою людину. Тим часом "Батьківщина", за словами одного з партійців, має намір поскаржитися на антидемократичні дії силовиків в ОБСЄ. До речі, емісари цієї організації вже в Києві. Разом з іншими міжнародними спостерігачами вони готуються оцінити демократичність завтрашніх акцій, побачивши їх на власні очі.
Опозиційні сили – КПУ, СПУ та БЮТ готують акції протесту в центрі Києва поза забороною Шевченківського суду столиці.

СТУДІЯ: Парламентська меншість, яка складається з трьох фракцій, – КПУ, СПУ та БЮТ готують акції протесту в центрі Києва, хоча ще два роки тому Київська міська рада ухвалила рішення, що в історичній зоні, на Хрещатику та Майдані Незалежності не можна проводити ніяких заходів окрім державних, таких як святкування Нового року, Різдва, Дня Незалежності, Дня перемоги та Дня Києва.

РЕПОРТАЖ: Автор: Людмила СИВАК. Рішенням Шевченківського районного суду Києва заборонено проведення у центрі столиці запланованих опозицією масових акцій протесту. Натомість бажаючі можуть провести їх у Дніпровському районі Києва та на території спортивного комплексу "Чайка". Виходячи з багатолітнього досвіду відомо, що лише в Центральному парку у Києві можна провести пікетування. Участь в якому беруть до 20 тис. людей. В іншому місці це створить великі незручності. Організатори 16 вересня заявили. Що їх буде більше 30 тисяч. В адміністрації президента вважають, що акції протесту – це один зі способів реалізації громадянами своїх законних прав, а право опозиції такі акції організовувати. Про це в п’ятницю в інтерв’ю агентству "Інтерфакс" сказав глава адміністрації президента Віктор Медведчук. Однак, за його словами, турбує, що заплановані акції, як декларують їх організатори, мають на меті психологічний тиск на владу, і насамперед на президента України. Тому дуже важливо, щоб реалізація прав одними громадянами не заважала жити і працювати іншим. Якщо ж акції 16 вересня проходитимуть так, як пророкують їхні організатори, можуть виникнути серйозні проблеми для значної частини громадян.

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО, розлючені мешканці – "УС": "Плохо! Люди не могут нормально добраться до работы. Буде все перекрито, двіжениє, незя проїхать буде!... Я очень негативно ставлюсь к этому, потому шо я всегда там езжу на работу по той же дороге, а есси я опоздаю – это все мои деньги".

РЕПОРТАЖ: В регіонах вважають, що заклики до акцій протесту лише ускладнюють ситуацію. Адже опозиція весь підготовчий період активно переконувала людей в наближені економічної і політичної кризи.

СИНХРОН: Віктор ЯНУКОВИЧ, голова Донецької облдержадміністрації: "В связи с подготовкой, не побоюсь этого слова, ползучего государственного переворота, движущей силой которого являются политические неудачники. Такая позиция ведет не политику на созидание, а политику на уничтожение, заложником которой делает весь народ".

СИНХРОН: Руслан БОДЕЛАН, міський голова Одеси: "У нас в Одессе, в общем-то, самом демократичном, как мне кажется, городе, часто говорят, что любой человек имеет право на глупость. И когда я сегодня слышу вновь призывы, связанные с тем, что нам Восток как бы не нужен, что мы можем только смотреть на Запад, то я задаю опять же, этим политикам и всем остальным вопрос: а что это значит? Для Одессы, например, это потеря свыше 1 млрд. объема промышленного производства".

СИНХРОН: Віктор ТИХОНОВ, голова Луганської облдержадміністрації: "Не на вулицях ми повинні шукати шляхи нашого подальшого розвитку, а за столом переговорів. В залі парламенту, уряду. Ми закликаємо народних депутатів, всіх громадян України виявити високу пильність і громадянську відповідальність, не дати втягнути Україну в безодню хаосу і насильства".

РЕПОРТАЖ: Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій звернулася до українського народу з проханням зберігати громадянський мир та спокій. Під зверненням підписалися, зокрема, ієрархи Греко-католицької, Української автокефальної та Української православної Київського патріархату церков.

СИНХРОН: ФІЛАРЕТ, патріарх Київський і Всія Руси України: "Ми закликаємо до діалогу, до вирішення всіх отих питань, які є на сьогодні актуальними і болючими для людей, ось. Це і ми маємо на увазі і зарплати, і пенсії, і лікування людей, і розвиток економіки, несправедливість, яка, корупція, яка існує в нас. І всі ці треба питання звичайно вирішувать, але вирішувать шляхом діалогу, законним шляхом, щоб народ не зруйнували нашу незалежну Україну".

РЕПОРТАЖ: Дати правову оцінку діям деяких лідерів опозиції взялася Генеральна прокуратура. Як повідомив Святослав Піскун, порушено кримінальну справу за ст. 344 Кримінального кодексу України, яка передбачає кримінальну відповідальність за перешкоджання законній діяльності посадових осіб.

СИНХРОН: Святослав ПІСКУН, генеральний прокурор України: "На мітингу в Житомирі лідер БЮТ Юлія Тимошенко призвала відсторонити президента України від влади. Зазначивши, що Всеукраїнською акцією громадського протесту, кома, пряма мова "буде паралізоване життя в Україні, доки президент України не підпише указ щодо своєї відставки".

РЕПОРТАЖ: Саме такий заклик народу до протиправних дій, за словами генпрокурора, і є ознаками злочину, передбаченого Карним кодексом України. Водночас правоохоронці не збираються чинити перепони опозиції, навіть якщо її представники порушать закон і підуть колонами на Європейську площу. Про це заявив учора міністр внутрішніх справ України Юрій Смирнов на спільному брифінгу керівників силових структур України.

СИНХРОН: Юрій СМИРНОВ, міністр внутрішніх справ України: "Никакого противостояния, ни активного, ни пассивного, ни организаторам, ни участникам акции со стороны милиции не будет. До тех пор, до тех пор, пока с их стороны, как говорят, не дай Бог, не будут допускаться нарушения закона".

РЕПОРТАЖ: Не заважатимуть мітингуючим ні підтягуватися до Києва, ні формувати колони, ні рухатися вулицями. Міліція буде втручатися лише у випадку, якщо буде порушено Адміністративний чи Кримінальний кодекс.
УТН-панорама [2002-09-15 21:00]

За матеріалами "Огляд телеефіру"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування