Акція "Повстань, Україно!" у регіонах

Понеділок, 16 вересня 2002, 19:54
У Львові біля пам'ятника Тарасу Шевченку на мітинг у рамках всеукраїнської акції "Повстань, Україно!" зібралися майже 12 тис. жителів міста й області.

Представники правоохоронних органів підтвердили кореспонденту агентства "Інтерфакс-Україна" цю цифру.

Основними лозунгами мітингу були: "Ні антинародному режиму Кучми!", "Ні олігархічній владі!", "Медведчук, геть зі Львова!" (Сергій Медведчук - керівник податкової адміністрації Львівської області), "Янківа (губернатора області) у відставку!", "Геть московський уряд!".

На даний момент ніяких інцидентів на мітингу зафіксовано не було. Громадський порядок охороняють декілька десятків міліціонерів у формі.

На мітингу виступили голова об'єднання "Галицький вибір" Юрій Шухевич і почесний голова Української республіканської партії "Собор" Левко Лук'яненко, які закликали учасників мітингу "не боятися і виступити проти антинародного режиму", щоб країна могла обрати гідного президента.

На мітингу також виступили декілька народних депутатів України. Зокрема, Петро Олійник від блоку "Наша Україна" заявив, що у країні криза, і "український народ намагаються поставити на коліна".

"Ми повинні створити антипрезидентську більшість, сформувати уряд, який буде думати про український народ, а не про те, як зберегти себе", - відзначив депутат.

Депутат від фракції "Наша Україна" Олег Тягнибок заявив, що сьогодні Україна "схиляє голову перед пам'яттю журналіста Георгія Гонгадзе, який загинув за те, що говорив правду". Він також закликав присутніх не боятися і говорити правду.

Учасники мітингу освистували народного депутата Ярослава Кендзьора (фракція "Наша Україна"), який почав критикувати лідера Компартії Петра Симоненка.

За повідомленнями прес-служби СПУ, перед будівлею Тернопільської облдержадміністрації учасники акції "Повстань, Україна!" розбили намети.

А тим часом, не беручи до уваги дощ, у Донецьку пройшов мітинг у межах акції "Повстань, Україно!". Соціалістична партія України провела мітинг у центральній площі міста за участю більше за 2 тисяч маніфестантів. Донецький обласний суд заборонив проведення акції обласному комітету СПУ, але акцію почала обласна організація "Жінки за майбутнє дітей".

В акції також брали участь члени КПУ (2 тисячі чоловік), і "Батьківщини" (приблизно 1 тисяча чоловік). Серед учасників акції було багато молоді. Колони соціалістів несли плакат "Пахана - у в'язницю".

Акція "Повстань, Україно!" в Одесі пройшла без порушень громадського порядку. Про це повідомив начальник кримінальної міліції полковник Геннадій Подройко, який знаходився на Куликовому полі, де проходив мітинг. На акцію зібралося трохи більше 1,5 тис. чоловік.

Виступаючи на мітингу, перший секретар одеського обкому КПУ народний депутат Володимир Аніщук заявив, що працівники міліції перешкоджали виїзду в автобусах з Одеси до Києва одеситів, які бажали взяти участь у заходах у столиці.

Також, за його словами, є факти, що співробітники Одеської обласної прокуратури ходили по будинках і залякували активістів, які мали намір брати участь у мітингу.

Після завершення мітингу відбулася демонстрація учасників, які пройшли по центральній вулиці міста до будівлі обладміністрації, де вручили губернатору Одеської області вимоги про негайну відставку президента України Леоніда Кучми.

Аналогічний мітинг, в якому взяла участь приблизно тисяча чоловік, пройшов у районному центрі Овідіополі Одеської області.

У цей час, за повідомленнями правоохоронних органів ніяких порушень громадського порядку, кровопролить, провокаційних дій в Одеській області зафіксовано не було.

Також мітинги відбулися практично в усіх райцентрах Чернігівщини. Так, у Чернігові відбувся мітинг на захист демократії, який, попри судову заборону, відбувся на центральній площі міста. Про це повідомив керівник обласного штабу блоку "Наша Україна," голова Чернігівської обласної організації Українського Народного Руху Володимир Ступак. За його даними, в акції взяло участь близько 5 тисяч учасників, що для Чернігова є значною кількістю.

На мітингу виступили народні депутати Рудьковський, Правденко, від блоку "Наша Україна" - Володимир Ступак. За його інформацією, обласний блок "Наша Україна" розповсюдив листівки зі Зверненням до органів місцевої влади. Частину цих листівок, де міститься посилання на ст. 60 Конституції, в якій зазначено, що ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинних наказів та розпоряджень, було вручено працівникам місцевої адміністрації.

Ступак також повідомив, що мітинги на захист демократії відбулися практично в усіх районних центрах Чернігівщини, і скрізь участь у них взяли представники блоку "Наша Україна" та районні організації Українського Народного Руху зокрема. Найбільш чисельними, сказав Ступак, були акції у райцентрах Щорс, Талалаївка та Прилуки - в останньому, зокрема, мітинг зібрав понад півтори тисячі учасників.

У Чернівцях близько 3 тисяч представників опозиційних політичних сил Буковини - СПУ, партії "Батьківщина", КПУ, УНА-УНСО, ПРП, організації "Жіноча ліга" - під гаслами "Україна без Кучми", "Україні - уряд народної довіри", "Кучма, руки геть від Тимошенко" понад 1,5 години пікетували сьогодні приміщення Чернівецької обласної державної адміністрації.

Незважаючи на те, що площа перед будинком обласної ради не могла вмістити всіх пікетувальників і що за декілька днів до акції протесту міськвиконком заборонив пікетування облдержадміністрації, міліція не вдавалась до силових дій проти демонстрантів.

На мітингу одноголосно проголосовано за негайну відставку президента України Леоніда Кучми та голови Чернівецької облдержадміністрації Теофіла Бауера, якого звинувачували, перш за все, у придушенні свободи слова на Буковині.

Люди вимагали зустрічі з Бауером, однак він не вийшов до учасників акції.

Вони прийняли резолюцію на адресу вищого керівництва країни, в якій вимагають, крім відставки Кучми і голови облдержадміністрації Бауера, негайно змінити систему влади в країні на парламентсько-президентську форму правління і провести в нинішньому році дострокові президентські вибори.

Резолюцію підписали керівники Чернівецьких обласних організацій КПУ, ВО "Батьківщина" та Соціалістичної партії України, повідомляє UNIAN.

У Харкові мітинг учасників акції, "Повстань, Україна!" став одним з найбільш багатолюдних за останні роки. На думку журналістів у ньому брали участь приблизно 5 тисяч чоловік. Організатори дають вдвічі більшу цифру, міліція у 2-3 рази меншу. Учасники мітингу проїхали на площу Свободи двома колонами головними вулицями міста (Сумській і проспекту Леніна), рух на яких був перекритий.

У колонах майоріла символіка КПУ, "Батьківщини", "Собору", "Нашої України", СПУ, УНР, ПРП, комітету "За правду" і навіть жовтий прапор з синьою свастикою соціал-національної партії (остання у регіоні не має офіційної організації, а серед учасників організаторів мітингу значалися також ліберальні демократи і республіканські християни).

Проходячи вулицями, демонстранти скандували то українською, "Кучму - геть", то російською "Товариші, сміливіше женіть Кучму у шию". Більшість лозунгів були присвячені вимогам відставки президента. Зустрічалося також: "Юля, врятуй Україну", "Звільнимо на Банковій місце для пам'ятника Гонгадзе", "Кушнарьов - Антибіотик (очевидно, мався на увазі герой "Бандитського Петербурга".

Рядові учасники акції ставилися до об'єднання недавніх опонентів позитивно: "Давно треба було об'єднатися, і все було б у порядку. А то стільки часу портфелі ділили", - сказала жінка, що роздавала газету харківських комуністів "Червоне знамено". Лідери місцевих організацій опозиційних партій в своїх виступах не займалися пропагандою власних політичних сил і робили акцент на тому, що об'єднує тих, хто мітингує.

Об'єднало їх звернення з вимогами відставки президента Кучми і губернатора Кушнарьова, дострокових виборів, створення уряду народної довіри, Конституційного переходу до парламентсько-президентської республіки, збереження соціальних пільг, підвищення зарплати і зниження житлово-комунальних тарифів.

Правда, не всі оратори згадували, що 16 вересня - річниця зникнення Георгія Гонгадзе. Першим зробив це депутат двох минулих скликань і лідер обласної організації СПУ Володимир Мухін, який також повідомив, що за його інформацією арештований прокурор Таращанського району просить забезпечити йому безпеку, оскільки боїться розправи з боку замовників злочину, інформацію про яких він може назвати".

Місцеві організації ПРП і комітету "За правду" збиралися 16 вересня провести концерт-реквієм пам'яті Гонгадзе у сквері Перемоги, що знаходиться поруч з обласними управліннями міліції і СБУ. У минулому році такий концерт на цьому місці вже проходив 16 вересня без будь-яких ексцесів.

Однак сьогодні він не відбувся. У пресі-релізі організаторів йдеться, що причиною скасування став "тиск на учасників концерту з боку правоохоронних і інших владних органів". На питання, у чому саме полягав тиск і на кого конкретно він чинився, організатори відповідати не стали.

У Сімферополі відбулися 2 мітинги в рамках акції протесту. Один із мітингів провели кримська організація СПУ і республіканська організація всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" на площі Леніна. Участь в ньому взяли близько 150 чоловік.

Мітинг був коротким, приблизно 40 хвилин, тривав він під проливним дощем. У резолюції, яку прийняли учасники мітингу, вони зажадали відставки президента Леоніда Кучми і проведення дострокових виборів. Також учасники мітингу зажадали проведення чесних і прозорих парламентських виборів на пропорційній основі.

На думку учасників акції, Конституцію і закони необхідно змінити так, щоб президент і його оточення були під всенародним контролем і відповідали за здійснення злочинів так само як і прості люди.

Крім того, у резолюції містяться і соціальні вимоги, зокрема, забезпечити безкоштовне медобслуговування, освіту, усунення безробіття в Україні, а також забезпечити незалежність судів від влади і всенародну виборність суддів, знизити комунальні тарифи і квартплати й підвищити пенсії.

Другий мітинг був організований республіканським комітетом КПУ і відбувся біля пам'ятника колишньому секретареві кримського обкому Миколі Сіряченку на набережній ріки Солгир. Участь у ньому взяли близько 200 чоловік. Мітинг пройшов в основному під червоними прапорами.

Мітинг тривав приблизно 50 хвилин, що також почався о 17.00, як і перший мітинг. Велику частину часу учасники витратили на заклик голосувати за кандидатів від КПУ на повторних виборах, які пройдуть у неділю в Сімферополі на двох округах 25-ому і 30-ому.

Проте учасники акції прийняли резолюцію, в якій висловилися за посилення влади рад, шляхом перетворення України на парламентсько-президентську державу.

У резолюції містяться вимоги відставки Кучми, проведення виборів до рад всіх рівнів на пропорційній основі. У резолюції міститься вимога про проведення референдуму в підтримку закону про статус російської мови в Україні як другої державної.

Крім того, учасники акції зажадали провернути бюджет України на вирішення найгостріших соціально-економічних проблем народу, безкоштовну охорону здоров'я, освіту, виплату пенсій, погашення заборгованості по зарплаті.

Опозиція провела акцію "Повстань, Україно!" перед будівлею Дніпропетровської обладміністрації у понеділок, незважаючи на заборону Кіровського районного суду Дніпропетровська.

За словами організаторів, в акції взяло участь 3-4 тис. чоловік. За даними правоохоронних органів "число учасників акції не перевищувало 400 чоловік, порушень громадського порядку зафіксовано не було".

Перед тими, що зібралися виступили керівник обласної організації Народного Руху України Іван Шулик, перший секретар обкому Компартії народний депутат України Віктор Борщевський, керівник обласної партії "Батьківщина" Віктор Ужва.

Учасники мітингу вимагали відставки президента України Леоніда Кучми і "його ставлеників на місцях". Також висувалися вимоги про формування уряду народної довіри і створення парламентсько-президентської республіки.

Свою заяву мітингуючі зібралися вручили заступнику глави обладміністрації Петру Кравченку. Маніфестація тривала приблизно 1,5 години.

Близько 2-х тис. чоловік взяли участь у мітингу у Кіровограді. Акція тривала протягом години на центральній площі міста. У мітингу взяли участь представники Соцпартії, Компартії і БЮТ. Учасники акції закликали президента Кучму піти у відставку. Мітинг пройшов без інцидентів, рух вулицями не перекривався.

Приблизно 3 тис. чоловік під червоними знаменами зібралися у понеділок на площі імені Сергія Корольова у Житомирі для участі у всеукраїнській акції "Повстань, Україно!" Перед мітингуючими виступили лідери місцевих опозиційних партій, в тому числі, перший секретар житомирського обкому Компартії, народний депутат Анатолій Даманський.

Підсумком мітингу на площі ім. С.Корольова стало прийняття резолюції. У документі висувається вимога відставки президента України, введення виборності всіх гілок влади, збільшення мінімальної зарплати до рівня прожиткового мінімуму, повернення громадянам їх заощаджень, ліквідація безробіття, повернення українському народу "украденого у ході приватизації".

За даними штабу Житомирського міськвідділу міліції, ніяких ексцесів у ході проведення мітингу не відбулося. Разом з тим, в житомирському ЦГЗ УМВС відмовилися повідомити кількість співробітників міліції, що забезпечували правопорядок.

У Луцьку відбулися два мітинги – о 15:00 біля будинку облдержадміністрації, де були присутні приблизно 2 тисячі осіб. Мітинг було організовано за участю членів КПУ, СПУ БЮТ,

А о 17:00 годині на Театральній площі, де були присутні 5 тисяч чоловік. Виступали від УНР народні депутати Борис Загрева, Володимир Бондар, Сергій Слабенко і Михайло Ратушник, колишній народний депутат, заступник НРУ.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування