МІЛІЦІЯ ЗНИЩИЛА НАМЕТОВЕ МІСТЕЧКО

Вівторок, 17 вересня 2002, 05:17
Близько 4.00 вівторка у Києві міліція ліквідувала наметове містечко, встановлене опозицією біля адміністрації президента України. Під час операції підходи до Банкової були повністю оточені працівниками міліції.

10:00. ПРИ ЗНИЩЕННІ НАМЕТОВОГО МІСТЕЧКА ЗАТРИМАЛИ ПІВСОТНІ ОПОЗИЦІОНЕРІВ

У ході ліквідації наметового містечка біля будівлі адміністрації президента України в ніч на вівторок були затримані 54 людини.

Такі уточнені дані повідомив агентству Інтерфакс-Україна начальник Центру громадських зв'язків управління МВС у Києві Олександр Зарубицький.

За його словами, ні серед мешканців містечка, ні серед працівників міліції постраждалих немає. "Міліція коректно й професіонально виконала свої обов'язки", - підкреслив Зарубицький.

Він підкреслив, що прокуратура Києва порушила кримінальну справу за статтею 279 Кримінального кодексу - блокування транспортних комунікацій. У зв'язку з цим і було ліквідовано наметове містечко.

Усього в ході операції було ліквідовано 126 наметів.

Зарубицький повідомив, що за оцінками міліції в мітингу, що пройшов у понеділок на Європейській площі, взяли участь 15 тисяч осіб.

Відповідаючи на питання агентства про дії правоохоронних органів у вівторок, якщо опозиція знову спробує провести масові акції у столиці, Зарубицький підкреслив, що міліція збирається забезпечувати правопорядок.

Намети опозиції перекривали рух на вулицях, прилеглих до адміністрації президента. Зараз на цих вулицях рух транспорту відновлено повністю. Слідів акції не видно.

За даними ЦГЗ МВС, близько 53 тисяч осіб узяли участь в акції "Повстань, Україно!" по всій території країни, з них 15 тисяч – у Києві. Опозиція вимагає відставки президента Леоніда Кучми і дострокових виборів.

Президент України вдень у вівторок повернеться із Зальцбурга, де він брав участь у роботі Європейського економічного форуму.

О 13 ГОДИНІ ОПОЗИЦІЯ ПРОВОДИТЬ ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЮ В УНІАНІ

Прес-конференція "трійки" лідерів опозиції Петра Симоненка, Юлії Тимошенко та Олександра Мороза в агенції УНІАН переноситься на 13 годину, повідомили в Соціалістичній партії України.

Як повідомив "Українській правді" один з керівників СПУ Віталій Шибко, серед подальших планів опозиції - ініціювання термінового засідання Верховної Ради. За його словами, для цього потрібно зібрати 150 підписів народних депутатів.

На 24 вересня "трійка" планує нову масштабну акцію – пікетування парламенту з вимогою початку імпічменту. О 17 годині у вівторок, 17 вересня опозиція також "проведе інформаційний мітинг" на Майдані Незалежності.

Розповідаючи про наслідки ліквідації наметового табору, Шибко повідомив, що міліцією було затримано 20 активістів партії. Лідери СПУ вже звернулися до міністра внутрішніх справ Юрія Смирнова з проханням про їх звільнення. Керівник МВС, за словами депутата, пообіцяв "зайнятися" цим питанням.

Шибко зазначив, що депутати не могли запобігти знищенню наметового табору. "Міліція пішла стінкою, їх були десятки тисяч, стільки, що таке враження, наче вони залучили легіонерів!" Правоохоронці заблокували депутатів, оточивши їх. За словами Шибка, в таборі чергували 15 членів фракції СПУ.

Він також розповів "про хамське ставлення до депутатів із боку міліціонерів". "Я кажу офіцеру: чому ти відштовхуєш, я народний депутат, ти підпадеш під відповідальність. На що він: поки це трапиться, ти у лікарні опинишся".

7:55. МІЛІЦІЯ ПРОДОВЖУЄ БЛОКУВАТИ БАНКОВУ

Міліція продовжує блокувати прохід на Банкову з боку вулиці Лютеранської. Пропускаються тільки мешканців будинків та людей, офіси яких знаходяться на цій території. Правоохоронці відмовляються пояснити причини, чому обмежено доступ громадян. Водночас видно, що вся територія, яка напередодні була зайнята наметами, тепер є вільною.

6:38. ОПОЗИЦІЯ ВИМАГАЄ ТЕРМІНОВОГО ЗАСІДАННЯ ПАРЛАМЕНТУ

О 8.30 у вівторок депутати - лідери акції "Повстань, Україно!" збираються зустрітися з головою Верховної Ради України Володимиром Литвином, щоб вимагати термінового проведення засідання парламенту, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" рано вранці у вівторок лідер Компартії Петро Симоненко.

Депутати вимагатимуть обговорення парламентом ситуації, що склалася після ліквідації міліцією у ніч на вівторок наметового містечка опозиції біля будівлі адміністрації президента України.

Симоненко повідомив також, що у першій половині дня лідери акції збираються дати прес-конференцію, а орієнтовно о 17.00 знову "зібрати людей" на Майдані Незалежності.

Тим часом, як передає кореспондент агентства з місця події, о 6.30 зняте оточення міліції і відновлено рух транспорту на вулиці Інститутській. Кордони міліції знаходяться на вулиці Банковій у безпосередній близькості від будівлі адміністрації президента. На Лютеранській міліція пропускає тільки людей, які йдуть на роботу.

На цьому тижні за планом депутати парламенту України працюють у комітетах.

 
кордон міліції на вул.Лютеранській під час знищення наметів
 
6:09. Наметовий табір соціалістів знищено

За словами народного депутата від СПУ Миколи Рудьковського, що перебуває на розі Інститутської та Шовковичної, на цей час "палатки позносили". "Наметів жодного не залишилося".

Він повідомив, що у цьому місці зараз перебувають близько 700 протестуючих, яких спочатку оточили правоохоронці. "Зараз міліція вже почала відводити підрозділи", - сказав він. Тут же перебувають народні депутати Мороз, Симоненко, Тимошенко, Ніколаєнко.

Депутат розповів, що вночі для операції у наметовому таборі соціалістів на розі Інститутьскої та Шовковичної було задіяно "десь 1 500 міліції з щитами". Вони відтиснули людей на перехрестя та почали зносити намети. Міліція не давала вийти з кільця правоохоронців народним депутатам, відштовхуючи їх щитами.

За словами Рудьковського, в ході операції народному депутату Анатолію Грязєву (СПУ) "дали кийком по вуху".

Також Рудьковський розповів, що був свідком, як "з намету депутата Семенюк витягли підкинуту гранату та обрєз".

5:30. Наметове містечко зруйновано

Прохід до Банкової з боку вулиці Лютеранської повністю перегорожений подвійним кордоном міліції у спецобмундируванні. На місці старшим представився полковник Григоренко, який на питання, що відбувається, повідомив: "Охорона громадського порядку".

Залишки наметів вивезені. Всередині оточення знаходяться ряд народних депутатів і журналістів, що залишалися біля наметів уночі.

Начальник департаменту адміністративної служби МВС Олександр Савченко повідомив Інтерфаксу, що у ніч на вівторок у ході ліквідації наметового містечка опозиції біля будинку адміністрації президента України затримані близько двох десятків громадян.

За його словами, працівники міліції допомагали судовим виконавцям виконати рішення Шевченківського суду (відповідно до якого було заборонено проводити акції у центрі Києва).

Він повідомив, що представники акції відмовилися виконувати судове рішення, і міліція була змушена "підтримати правопорядок".

На розі Шовковичної та Лютеранської, як повідомляє кореспондент УП, народні депутати Мороз, Симоненко, Матвієнко намагаються домовитися, щоб правоохоронці випустити мешканців наметового табору з міліцейського оточення.

Як повідомив УП народний депутат Тарас Чорновіл о 5:50 ранку, в цей час "зачистка наметового містечка вже закінчилася". "Все вивезли, всі намети вивезли великими вантажними машинами. Залишилася невелика купка людей, яких охороняють депутати. Ми перебуваємо на розі Шовковичної та Лютеранської, а нижче по Шовковичній стоїть ОМОН, тому ми захищаємо цих людей".

За його словами, на місці, де перебувають депутати, також є міліція, снаряджена щитами та касками.

Наметове містечко СПУ та КПУ також розібране на розі Шовковичої та Інститутської.

Повідомляючи про події ночі, Чорновіл сказав, що "бачив кілька випадків, коли міліція била демонстрантів", однак не знає, наскільки серйозний опір чинили ці люди. Він також повідомив, що міліція не чіпала депутатів.

У той же час народний депутат, член фракції БЮТ Михайло Волинець повідомив Інтерфаксу, що під час ліквідації наметового містечка біля адміністрації президента України міліція діяла "грубо, застосовуючи силу".

Він повідомив, що близько 3.30 міліція почала оточувати наметове містечко. У відповідь на це учасники акції протесту виставили по периметру наметів свою охорону. О 4.00 міліція почала штурм, "спочатку змела охоронний периметр", потім із застосуванням щитів і кийків початку руйнувати намети.

Волинець стверджує, що тих, хто перебував у наметах, били. Депутатів, які знаходилися в містечку, блокували і не давали перешкодити подіям. Він повідомив, що у числі депутатів у містечку була Юлія Тимошенко.

Як повідомлялося, усього опозиція установила понад 120 наметів на проїзній частині прилеглих до району адміністрації президента вулиць - Лютеранської, Грушевського (напроти Верховної Ради), Інститутської і Шовковичної.

Начальник київської міліції Петро Опанасенко був присутній на місці подій. Він об'їхав кордони міліції і з усмішкою попрямував далі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News