Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна про ЄС може і не мріяти. Вона навіть гірше Туреччини

Вівторок, 17 вересня 2002, 10:40
Заклики президента України Леоніда Кучми про розширення Європейського Союзу та включення до цього процесу України були чемно відхилені провідниками ЄС, повідомляє британська інформаційна аґенція Рейтер.

Нагадаємо, що у той час як в Україні відбуваються демонстрації протесту з вимогами відставки президента, Леонід Кучма перебуває в австрійському місті Зальцбурґ, де відбувається Європейський економічний саміт.

Як повідомляє Рейтер, під час промови на Європейському економічному саміті Кучма заявив, що Україна заслужила, щоб до неї ставились як до партнера ЄС та могла стати членом Союзу.

Рейтер наводить цитату Кучми: "Доки всі християнські країни не буде включено до ЄС на континенті не буде стабільності. Ані в географічному, ані в моральному сенсі. Цього не станеться доки дах не буде поширюватись на всі країни континенту, які поділяють європейські цінності".

Кучма виголошував свою промову з посмішкою на вустах та перебував у гарному настрої, у той час як в Києві 20 тисяч демонстрантів вимагали його відставки.

"По тому як Кучма запропонував, щоб Україна стала останнім кордоном Європейського Союзу та сказав, що вона не зацікавлена в підписанні лише низки домовленостей з ЄС, він сказав, що відсутність України в Європейському Союзі спричинить величезний поділ, який не дозволить великій християнській нації стати частиною об"єднаної Європи", передає Рейтер.

Однак на думку агентства, президент, якого опозиція в Україні називає диктатором, отримав незначну підтримку з боку провідників Європейської комісії, які відповідають за розширення.

Комісар ЄС з питань розширення ЄС Ґюнтер Ферхойґен на прес-конференції сказав, що існує невелика ймовірність того, що Україна отримає чітку дату для початку процесу приєднання. Рейтер провадить далі і повідомляє, що Ґюнтер Ферхойґен тактично натякнув, що зараз неможливо уявити, як виглядатиме Європейський Союз після першої фази розширення. Неможливо також уявити, сказав він, як ЄС буде себе поводити в питанні потенційного приєднання України.

"Члени ЄС не готові на приєднання Туреччини, ще менше вони готові розглядати перспективи членства такої держави як Україна",- сказав Ґюнтер Ферхойґен. Рейтер пише, що він підкреслив, що форма будь-яких домовленостей між Україною та Європейським Союзом не є такою, що спирається на погляди, які передбачають перспективи членства.

Гюнтер Ферхойген також відмовився коментувати чи є саме особа Леоніда Кучми перешкодою на цьому шляху.

Українська служба Бі-Бі-Сі

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування