Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ще одна історична ніч: з 16 на 17 вересня

Вівторок, 17 вересня 2002, 17:21
Версія опозиції

Після подій дня й ночі 16 вересня 2002 року "трійка" опозиціонерів ще раз переоцінила поточну ситуацію в державі. "Якщо раніше ми говорили про режим Кучми, то тепер – про хунту Кучми та Медведчука", - зрозумів Мороз. "Вони [спецзагони міліції] вишикувалися перед наметами як на війну, вони мали із собою бронежилети, автомати, газові балони, шоломи", - каже Тимошенко. "Це фашизм. Це було як в 1941 році", - стверджує Симоненко. На прес-конференції у вівторок лідери КПУ, СПУ і БЮТ ділилися пережитим за останню добу.

За словами Тимошенко, офіс "Батьківщини" після розгону наметового містечка "нагадує лазарет". Однак ні її прихильники, ні комуністи та соціалісти не хочуть їхати додому в регіони та збираються чекати наступного масового мітингу 24 вересня.

Міліція каже, що після подій 16 вересня затримано 55 осіб. Зараз БЮТ не може з'ясувати місцеперебування 126 своїх активістів. У соціалістів 15 людей перебувають у міліції, ще 7-х звільнили. Комуністи свої втрати поки не порахували. Їх депутатам начальник райвідділу міліції не дозволив зустрітися із затриманими. "Як вони, чи потрібна їм допомога – ми не знаємо", - каже лідер КПУ.

Симоненко розповів, що правоохоронці відразу після появи в опозиційному таборі почали зносити намети. Жодного судового виконавця депутати побачити не змогли (попри запевнення представників влади, що вони все ж там були).

Головний комуніст обурювався особливою підступністю міліції, яка не випускала людей з оточення правоохоронців. "Якби вони хотіли дотримуватися закону, вони б не заблокували нас як у мішку. І треба було бачити очі тих, хто йшов на народ. І ганьбу керівництва правоохоронних органів, яке ховалося по закутках, коли народні депутати вимагали від них розповісти, що відбувається, чи хоча б представитися". Про те, як на світанку офіцери почали ховати своє обличчя від телекамер та фотоапаратів, розповів також Олександр Мороз.

Тимошенко каже, що намети у таборі СПУ й КПУ почали зносити, коли там "мирно спали люди". Однак міліція була сліпою та глухою. "Поруч із мною стояла бабуся, ну, років, мінімум 70. Вона звернулася до них, каже: я ж вам як мати… І один з вояків так її ударив, що вона не змогла встояти на ногах".

Штурм наметового містечка, за словами Тимошенко, починався так: "Вони почали агресивно рухатися. І всі, хто стояв у шеренгах, були побиті щитами і кийками. Вони перекидали важкі намети. Коли людина падала, били чоботами. Молодь вони одразу обробляли кийками і заштовхували до машин".

За оцінкою лідера БЮТ, на мешканця наметів припадало по п'ять озброєних правоохоронців. Колега Тимошенко Анатолій Матвієнко вирахував іншу пропорцію: "Якщо нас була тисяча, то їх – десять тисяч".

Ще Матвієнко не міг заспокоїтися, як міністр внутрішніх справ Смирнов обдурив опозиціонерів. Протягом буремного дня й ночі депутат два рази зв'язувався з ним, однак той не давав чіткої відповіді, навіщо таке скупчення силовиків у центрі й чи будуть вони зносити намети. "Ми тільки домовилися [із Смирновим], що коли буде приїжджати президент Румунії, щоб не заважати йому".

На думку Матвієнка, судові виконавці якщо і були на знищенні наметового містечка, вони не мали права чіпати намети членів партії "Собор" – оскільки вердикт Шевченківського суду стосувався лише заяв КПУ, СПУ та "Батьківщини".

Загалом опозиція серйозно образилася на силовиків і збирається вимагати від Кучми відставки міністра Смирнова. Лідер комуністів Симоненко розповів, що він на власні очі бачив, що міліція кинула на землю фракційного колегу Юрія Соломатіна. Тимошенко також обурювалася, що в ході операції очистки вулиць від наметів навіть з депутатами поводилися "як з найгіршими злочинцями". "Народні депутати вишикувалися, щоб захистити людей", однак це не стримувало міліцію. Тоді Тимошенко пішла шукати, хто ж керує цією операцією. Виявилося, заступник держсекретаря МВС Олександр Савченко, стояв в арці по Інститутській. "Тоді я, користуючись депутатським імунітетом, надавала йому, вибачте, в морду". За словами Тимошенко, міліцейський начальник відповів їй: "Ви п'яні".

 
Петро Опанасенко
 
Версію силових структур про все, що відбувалося вночі у наметовому містечку, доводилося озвучити Опанасенку Петру Микитовичу, заступнику Державного секретаря МВС, начальник Головного управління МВС у місті Києві, Василю Присяжнюку, прокурору Києва та відповідальному представникові Служби Безпеки України у місті Києві.

Так, Опанасенко повідомив, що на даний момент порушено кримінальні справи за фактом незаконного перекриття транспортного руху в усіх чотирьох місцях, де збиралися учасники акції. А також за фактом перекриття руху транспорту через встановлення на вул.Банковій наметового містечка.

На питання, чому працівники міліції, які рухалися поруч із колонною, не завадили перекриттю руху транспорту, і таким чином не відвернули злочин, Опанасенко сказав, що "на кожному місці" були стенди, де була чітка інформація юридична про те, які наслідки за собою тягнуть дії учасників". "Крім того, міліція попереджала, що всі дії, які відбуваються (у центрі міста - УП) є незаконними", - сказав Опанасенко.

Він пояснив, що з того моменту, коли люди вийшли на проїжджу частину, і стали заважати руху транспорту, "наступає кримінальна відповідальність, про це всі попереджували". Опанасенко також повідомив, що "поруч із кожним керівником ішов працівник міліції і пояснював: "Шановний керівник, ви порушуєте статті кримінального кодексу такі і такі, ви порушуєте статі адміністративного кодексу такі й такі". І керівник, знаючи про це, повинен був сказати всій громаді, яка приймала участь". "З лідером колони йшов представник міліції, який попереджав безпосередньо. Ці працівники (міліції - УП) допитані, є протоколи допиту цих осіб, які попереджали про те, що цього робити не можна", - сказав Опанасенко.

На питання журналістів, чому працівники міліції не перешкоджали встановленню наметів, якщо це кримінальний злочин, Опанасенко не поворухнувши бровою, відповів: "Встановлення наметів було миттєвим", зірвавши оплески журналістів.

Що ж до наметів, то Опанасенко заявив, що їх "демонтували" як "вилучення речових доказів", а "під час вилучення речових доказів рішення суду тут не обов'язкове". "Хоча провадження виконавчої служби було відкрито ще 13 числом, коли було винесено заборону про маніфестації, заборону наметів у тому числі", - нагадав Опанасенко.

За його словами, виконавча служба прийшла й попередила учасників акції, щоб вони мирно зняли ці намети і дали можливість людям працювати". Головний міліціонер міста Києва, правда, не знайшов імен та прізвищ міфічних судових виконавців, але згадав, що це були "дві жінки". На питання, чому вони прийшли уночі (може робочий день затягнувся), він відповісти не зміг.

Під час "вилучення речових доказів" було затримано, за повідомленням Опанасенка, 64 особи, і "нікому з них ніяких тілесних пошкоджень завдано не було". У діях цих осіб "вбачаються ознаки злочину, кримінального злочину, які передбачені статтею 279 Кримінального кодексу". На даний момент у судах міста Києва розглядається питання про їхню відповідальність. Опанасенко висловив надію, що "більшість із них буде відпущена".

Від головного міліціонера Києва, "відносно емоцій і реплік, що міліція перевищила свої повноваження" прозвучало авторитетне - "що ніяких перевищень владою своїх прав і повноважень співробітниками міліції, які приймали участь у демонтуванні наметів здійснено не було". На думку Опанасенка, перевірити це можна дуже просто: "Це підтверджено тим, що на сьогоднішній ранок немає жодного звернення до медичних закладів і до
органів міліції про те, що десь якісь там ушкодження чи інше", сказав він.

"Заявляю вам з усією відповідальністю про те, що якогось побиття, застосування фізичної сили в даному випадку не було", - сказав він. Інформації щодо скривавленого молодого чоловіка, якого зняли телевізійники, в Опанасенка не було.

Він повідомив присутнім, що між міністерством внутрішніх справ та міністерством охорони здоров'я "існує спільний наказ – якщо якась людина доставляється до "Швидкої допомоги", лікар зобов'язаний негайно повідомити чергову частину районного управління". "У даному випадку такого звернення не було", - сказав Опанасенко.

І ще одна важлива деталь, коли робота по демонтажу наметів була закінчена "на землі (!) була знайдена граната бойова РГД-5 на розі вулиць Лютеранської та Шовковичної, а далі на вулиці Шовковичній були знайдені два мисливські обрізи". На уточнюючі питання журналістів, де ж усе таки була знайдена зброя – у наметі чи на землі, Опанасенко кілька разів повторив: "На землі".

"Відповідальність за дії столичної міліції несе, перш за все, керівник цієї міліції. Тому всі питання до мене", - сказав Опанасенко. - "Перед вами головний розпорядник нічних дій".

На питання, що столична міліція збирається робити 24 вересня, під час більш масштабної акції протесту, Опанасенко сказав, що "буде працювати у звичайному режимі".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...