Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ПІСЛЯ ПОДІЙ 16 ВЕРЕСНЯ ЮЩЕНКО ХОЧЕ ЗА ГРАТИ?

Вівторок, 17 вересня 2002, 18:12
Лідер фракції "Наша Україна" Віктор Ющенко вважає, що влада "не бажає йти дорогою діалогу" і не розуміє виникаючих в країні подій. Про це він заявив журналістам у вівторок у Києві, коментуючи події 16 вересня.

"Поки що все йде до того, щоб стискати політичну пружину", - підкреслив лідер фракції, передає Інтерфакс-Україна.

Ющенко також додав, що події в ніч з 16 на 17 вересня - "це неподобство". На його думку, жодна влада, бажаюча йти на компроміс, не повинна чинити так стосовно своїх громадян.

Депутат додав, що якщо знайшлася стаття, яку ці люди порушили, то він заявляє про те, що перший вступив на бруківку біля готелю "Дніпро" на Європейській площі - "нехай і мене додадуть до тих, хто за гратами".

Такі дії влади "свідчать, що влада не розуміє, що відбувається", сказав він. "Це безперспективна позиція, яку ми не розуміємо, не розділяємо, і будемо робити все" для повернення власті до конструктивного виходу з ситуації, що склалася, - заявив Ющенко.

"Ми даємо шанс владі до діалогу", - сказав він, зазначивши, що фракція стоїть на цій позиції. На думку Ющенка, опозиція "ще не так далеко зайшла", щоб втратити контроль за ситуацією.

Він також повідомив, що в ході погоджувальної ради у керівництва парламенту депутатських фракцій і груп у вівторок звернувся з проханням звільнити людей, затриманих вночі.

17 вересня "Наша Україна" також виступила із заявою, в якій вимагає:
- негайно звільнити затриманих під час демонтажу спецпідрозділами МВС наметового містечка;
- негайно скликати засідання Верховної Ради України, на якому розглянути поточну ситуацію, заслухати та дати оцінку діяльності МВС, Мінтрансу, Державного комітету з питань телебачення і радіомовлення, Мін'юсту. Заслухати Генерального прокурора України щодо порушення конституційних прав громадян на вільне пересування та мирні збори, на свободу слова.
- зняти цензуру із засобів масової інформації та надати ефір усім політичним силам .

"16 вересня вперше в історії незалежної України різні політичні сили об'єдналися, щоб змусити владу почути свій народ. На Сході й на Заході, на Півночі й на Півдні пройшла акція "Повстань, Україно!". Водночас вся країна стала свідком ганьби влади, порушенням нею конституційних прав і свобод громадян. Влада вдалася до брутальних методів: в цей день було закрито в'їзд в столицю України, паралізовано рух приміського і міського транспорту, заблоковано роботу всіх телеканалів. В ніч з 16 на 17 вересня мирній акції влада протиставила кийки спецназу та арешти", - ідеться у заяві "Нашої України".

"Наша Україна" вчергове запропонувала владі почати діалог та повідомила: "У разі, якщо наші вимоги залишаться без відповіді, ми закличемо Український народ до масових акцій громадянського протесту з вимогами проведення дострокових виборів президента і народних депутатів України на пропорційній основі".

***

Коментуючи підписаний минулої неділі документ про ініціативу створення більшості, Ющенко сказав, що він не є договором про парламентську більшість.

Разом з тим він підкреслив, що цей документ "привів людей до порога, коли вони можуть ініціювати" створення більшості, однак кінцевий результат ще невідомий.

"Якщо вистачить позиції, то буде коаліція. Якщо не вистачить, то через три дні вона розсиплеться", - сказав Ющенко. "Країна потребує того, щоб політичні сили знайшли взаєморозуміння і повернули політичне життя в парламент", - підкреслив він.

Лідер "Нашої України" також закликав не поспішати з оцінками процесу формування більшості і підходити до них "дуже акуратно".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування