Переконливість експертиз "таращанського тіла" перевірятиме експерт "Репортерів без кордонів"

Вівторок, 17 вересня 2002, 18:49
2 жовтня в Україну приїде експерт, найнятий міжнародною правозахисною організацією "Репортери без кордонів", який ознайомиться з результатами всіх експертиз у справі про "таращанське тіло" і про убивство журналіста Георгія Гонгадзе, а також проведе ще одну експертизу відповідно до вимог матері журналіста Лесі Гонгадзе.

Про це на прес-конференції у вівторок у Києві повідомив офіційний представник потерпілої сторони, генеральний секретар "Репортерів без кордонів" (Reporters without borders) Робер Менар (Robert Menard).

За його словами, існує домовленість із Генеральною прокуратурою України про те, що експерт від "Репортерів без кордонів" буде мати доступ до всіх матеріалів попередніх експертиз "таращанського тіла" для того, щоб визначити їх "переконливість і порівняти результати".

Менар повідомив, що в понеділок мав тривалу бесіду з керівництвом Генпрокуратури й одержав ряд відповідей на питання у справі Гонгадзе, а також ознайомився з частиною матеріалів кримінальної справи. Він одержав запевнення від Генпрокуратури про те, що в майбутньому може ознайомитися з ще більшою частиною матеріалів.

У той же час, він не став обнародувати інформацію, отриману від генерального прокурора України Святослава Піскуна і його заступника Віктора Шокіна, що курує справу Гонгадзе, посилаючись на таємницю слідства.

Менар відзначив, що очікує від нинішнього керівництва Генпрокуратури кроків по залученню до відповідальності попередніх співробітників і керівників Генпрокуратури, що фактично саботували розслідування справи Гонгадзе протягом двох років. "Два роки ми мали справу з імітацією розслідування", - сказав він, додавши, що протягом цих двох років слідство робило усе, щоб "завалити справу".

Генсек "Репортерів" повідомив, що через два тижні, коли він буде в Києві разом з експертом, він очікує від Генпрокуратури нову інформацію, оскільки керівництво Генпрокуратури в бесіді з ним завірило, що за ці два тижні "багато чого може змінитися в розслідуванні".

Присутня на прес-конференції мати журналіста Гонгадзе сказала, що не має наміру ховати тіло, що за запевняннями Генпрокуратури належить його синові, поки не одержить результатів експертизи, проведеної представником "Репортерів без кордонів". Гонгадзе вважає, що зі зміною керівництва Генпрокуратури мало що змінилося в розслідуванні. На свої прохання про чергову експертизу вона знову одержала офіційного листа від Генпрокуратури про те, що нових експертиз проводитися не буде, тому що приналежність "таращанського тіла" її синові остаточно доведено. "Мені пропонують поховати тіло, аналогічні листи я вже не раз одержувала від Баганця (Олексій Баганець - колишній заступник генпрокурора України - ІФ)", - сказала вона.

Менар повідомив, що в даний момент веде переговори з представниками Генпрокуратури про те, щоб результати експертизи, проведеної французьким експертом, мали юридичну чинність в Україні і були залучені до кримінальної справи.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...