Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Гарбуз надіям України про членство в ЄС

Вівторок, 17 вересня 2002, 21:04
У понеділок президент України Леонід Кучма попросив про те, аби його країна одержала статус повноцінного члена Євросоюзу. Але вже за кілька хвилин він дістав тверду відмову від Гюнтера Ферхойгена, комісара ЄС з питань розширення.

Виступаючи з того самого майданчика на конференції в Зальцбурзі, обидва політики запропонували аудиторії радикально різне бачення майбутніх взаємин ЄС та України.

Пан Кучма застеріг, що, якщо Україні не пообіцяють проведення переговорів про членство в Євросоюзі, країна опиниться в "сірій зоні", а її громадяни перетворяться на "європейців другого сорту".

На це пан Ферхойген відповів, що розвиток "Європейської перспективи" для України зовсім не обов'язково має означати "перспективу членства" в найближчі 10 або 20 років.

"Перспектива переговорів про членство найближчим часом мені не видається можливою, оскільки ніхто не знає, на що буде схожий Євросоюз після нинішнього раунду розширення", сказав пан Ферхойген. Пан Кучма сидів поруч з кам'яним виразом обличчя.

Пан Ферхойген додав, що з боку європейських лідерів було "абсолютно неправильним кроком" приїжджати до Києва із пропозиціями про членство в Євросоюзі в найближчому майбутньому. Він не назвав імен, однак одним з останніх гостей Києва був німецький канцлер Герхард Шредер.

Дискусія, що виникла на організованій швейцарським Всесвітнім економічним форумом конференції, є продовженням кампанії, розгорнутої Кучмою, аби налагодити стосунки із Заходом, у тому числі з ЄС. Союз, в якого викликають занепокоєння обвинувачення в корупції і недостатній демократичній відповідальності оточення Кучми, уже вирішив відмовити Україні в статусі потенційного члена ЄС, який був запропонований Хорватії й іншим країнам колишньої Югославії.

Різка відповідь пана Ферхойгена могла бути викликана побоюваннями, які викликає у нього нинішній етап розширення ЄС: найближчим часом до Євросоюзу можуть приєднатися 8 східноєвропейських країн, Кіпр і Мальта.

Комісар закликав ірландців бути великодушними і не відкидати угоду про розширення ЄС вдруге, після того, як вони вже сказали "ні" торік.

Пан Ферхойген також закликав політичних лідерів ЄС утягувати своїх виборців у дебати про розширення Євросоюзу, а не чекати наступного року, коли національні парламенти країн-учасниць повинні ратифікувати угоди про це.

Люди запитуватимуть, чому їм не розповіли, що відбувається. Не подавати інформацію про зміни – "дуже ризикована" стратегія, сказав пан Ферхойген.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
22:38
БоксБогачук: Якщо Ломаченко програє, то, напевне, завершить кар’єру
Усі новини...
Реклама: