Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мітинги пам'яті Георгія по всьому світу

Середа, 18 вересня 2002, 12:45
16 вересня мітинги, присвячені другій річниці зникнення та вбивства Георгія Гонгадзе, пройшли в кількох містах Європи та Америки.

Брюссель

У Брюсселі мітинг відбувся біля місії України при Євросоюзі. Близько 30 учасників акції закликали українські власті якомога швидше розслідувати справу Гонгадзе та виступили проти утисків свободи слова й демократії в Україні. У мітингу брали участь представники найбільшої у світі журналістської організації – Міжнародної федерації журналістів – та представники української діаспори в Бельгії, в тому числі її голова і керівник головної ради українських громадських організацій Бельгії Омелян Коваль.

"Викрадання журналістів не є європейським вибором України", "Захистіть журналістів – врятуйте правду!", "Припиніть вбивати свободу в Україні" – під такими гаслами учасники мітингу протестували біля українського представництва. Також в руках демонстрантів були національні прапори і запалені свічки.

Працівники місії України при ЄС жодним чином не реагували на проведення акції. Єдиним виявом уваги до демонстрантів було те, що один із працівників місії погодився взяти листа до українських диппредставництв, в якому фонд Гонгадзе й українці Бельгії закликають дипломатів говорити правду про свою державу, в якій нині панує безладдя і немає місця демократії, свободі слова та верховенству закону.

Як повідомила демонстрантам поліція Брюсселя (а під час проведення акції поруч постійно перебувало двоє поліцейських, з якими за кілька днів наперед було погоджено проведення мітингу), представники Місії у телефонній розмові висловили небажання вступати у будь-який контакт із мітингуючими. Лише після додаткової розмови організаторів із поліцією було вирішено задзвонити у двері Місії з метою передачі листа. Невідомо, що спричинило швидку зміну рішення – але працівник Місії таки вийшов, щоб прийняти листа. На завершення учасники акції вшанували пам’ять Георгія та інших жертв режиму хвилиною мовчання.

Вашингтон
УП вже повідомляла про перебіг подій у Вашингтоні – реквієм перед пам'ятником Шевченка 15 вересня та під час пікетування посольства 16 вересня.

Нью-Йорк

Як повідомляє кореспондент УП Любомир Шарий, у Нью-Йорку в понеділок 16 вересня від 11 до 1 години відбувалося пікетування Генерального консульства України на 49-ій вулиці. До групи студентів приєдналися представники української діаспори, американські активісти-правозахисники.

Загальне число пікетувальників тут становило близко кількох десятків людей, які тримали промовисті плакати й роздавали перехожим летючки у досить жвавому місці на Мангеттені. На місці, для охорони пікетувальників і підтримання порядку була присутня нью-йоркська поліція, а також - представники преси.

На відміну від Вашингтону, де звернення до українських дипломатів від учасників пікетування прийняв генеральний консул Валентин Наливайченко з рук голови Форуму українських студентів в Америці Сергія Куделі у приміщенні посольства, у нью-йоркському консульстві поведінка українських дипломатів виявилася не дуже дипломатичною.

Коли Юрко Пилип, головний координатор нью-йоркської акції спробував передати звернення дипломатам, його не впустили на поріг українського генконсульства. Тільки з вікон другого поверху подеколи крадькома визирали обличчя працівників дипломатичного представництва.

Ані генеральний консул Сергій Погорєльцев, ані його заступниця, консул Наталя Мартиненко не знайшли можливості поспілкуватися зі своїми земляками українськими громадянами, за чиї кошти вони утримуються та чиї інтереси вони представляють у Нью-Йорку.

Зрештою, якийсь анонімний працівник генконсульства таки вийшов на вулицю під час обідньої перерви. Він поставився прихильно до учасників пікетування, взяв звернення та пообіцяв передати його своїм начальникам.

Чикаго

Ще менш дипломатичною виявилася поведінка українських дипломатів у Чикаго. Тут пікетування перед будинком генерального консульства на вулиці Гурон-стріт, № 10, почалося одночасно з пікетуваннями посольства у Вашингтоні та генконсульства у Нью-Йорку, тобто о 12-й годині за місцевим часом.

Крім студентів до пікету приєдналися також представники діаспори - усього перед генеральним консульством зібралося близко півсотні людей на вузькій вуличці у центрі Чикаго. Вони тримали українські прапори, плакати з критикою Кучми, скандували опозиційні гасла, роздавали перехожим летючки.

Поруч була поліція для забезпечення спокійного перебігу акції. На жаль, усі намагання учасників пікетування передати звернення офіційним представникам генконсульства залишилися марними. Ані генконсул Борис Базилевський, ані жоден з його помічників, не змогли приділити жодної хвилини уваги, щоб прийняти звернення від своїх співвітчизників чи запросити їх у приміщення консульства.

Звернення до дипломатів залишили біля дверей консульства, разом з наступним посланням: "Громада Чикаго чекає на продовження протестних акцій на Україні, щоб їх підтримати тут, на чужині". Закінчилося пікетування в Чикаго виконанням державного гімну.

Пікетування українських дипломатичних представництв у містах США і столицях Європи було організовано Форумом українських студентів в Америці та Фондом ім. Георгія Гонгадзе, отже в них брала участь переважно українська студентська молодь, чисельність якої за кордоном є досить обмеженою. Отож, кількість учасників акцій у порівнянні із загальною кількістю наявних молодих українських студентів за кордоном є вражаючою. На відміну від України, за її межами важливим було не абсолютне число учасників акцій, а їхній відсоток у порівнянні з абсолютним числом українців у данній місцевості.

Якщо в самій Україні показником успіху опозиційної акції 16 вересня була чисельність учасників, то за межами України – їхня якість, тобто найважливішим була висока організованість, координованість дій, забезпечення широкого розголосу серед іноземців. Дуже показовою також виявилася реакція українських дипломатів, які представляють офіційну Кучмаїну в очах світової громадськості.

Лондон

Повірений у справах України у Великобританії Ігор Прокопчук у понеділок пообіцяв журналістам, що його уряд зробить все, аби убивство Георгія Гонгадзе було розслідувано належним чином.

Делегація Національного союзу журналістів Великобританії та Ірландії, очолювана генеральним секретарем цієї організації Джеремі Діаром, зустрілася з Прокопчуком у день другої річниці зникнення Гонгадзе.

У демонстрації біля українського посольства в Лондоні взяли участь британські й українські журналісти. Ця акція співпала за часом із заходами, що проводилися в Києві, інших європейських та американських містах.

Прокопчук повідомив делегації Союзу, що в межах нового розслідування смерті Гонгадзе, розпочатого новим Генеральним прокурором Святославом Піскуном, як докази будуть розглядатися аудіозаписи, зроблені майором Миколою Мельниченком.

Однак Прокопчук висловив сумніви, що уряд матиме справу з незалежним міжнародним розслідуванням обставин смерті Гонгадзе, проведення якого вимагають Парламентська асамблея Ради Європи і журналістські організації.

Він заявив, що українське законодавство і зобов'язання по міжнародних угодах не передбачають проведення незалежного міжнародного розслідування. Прокопчук не став коментувати пропозицію змінити закони, щоб зробити таке розслідування можливим, хоча і зазначив, що українські правоохоронні органи хотіли б співробітничати з іноземними службами по цій справі в тих випадках, коли це дозволено законом.

Прокопчук визнав, що сумлінність попередніх розслідувань убивства Гонгадзе ставиться під сумніви, як усередині України, так і за її межами.

"Це питання стоїть першим пунктом на нашому порядку денному. Наш народ пам'ятає Георгія Гонгадзе", сказав український дипломат. Піскун "вдихнув нове життя в це розслідування", відзначив Прокопчук.

Після зустрічі, лідер Союзу Діар звернувся до учасників пікету біля посольства, які тримали в руках плакати: "Пам'ятай про Георгія Гонгадзе: захищай свободу преси". Він сказав, що Союз "продовжуватиме мобілізувати сили і займатиметься" цією справою. Державні структури "починають ворушитися, тому що люди протестують. Давайте підсилимо тиск", закликав він.

Єдиною хмариною того сонячного ранку був надзавзятий офіцер з охорони дипломатичної місії, що вибіг до мирних демонстрантів і зажадав, щоб вони перейшли на іншу сторону вулиці від посольства України. Що вони й зробили після невеликої суперечки і фотосесії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...