Паскуаля розчарували дії влади напередодні подій 16 вересня

Середа, 18 вересня 2002, 13:47
Посол США в Україні Карлос Паскуаль вважає, що Україна повинна розраховувати насамперед на свої сили в ситуації, що склалася останнім часом у зв'язку з виступами опозиції.

Коментуючи в середу на прес-конференції в Сімферополі акції протесту, що відбулися в Україні 16 вересня, дипломат відзначив, що свобода зборів і мирного вираження своєї думки є головними принципами прав людини, зафіксованими в підписаною Україною Міжнародній конвенції прав людини.

Надзвичайно важливо, щоб "усі сторони визнавали і поважали ці права", і в цьому сенсі, за словами Паскуаля, його надихає дозвіл влади на проведення акцій протесту, і те, що в Україні вони пройшли мирно.

Говорячи про вимоги опозиції, посол відзначив, що Україна "сама повинна вирішувати ці питання". Єдине, що в даному випадку можуть зробити США або інша іноземна держава - акцентувати увагу на більш широкому дотриманні прав людини, з якими погодилася Україна, підписавши згадану міжнародну конвенцію, додав він.

Разом з тим Паскуаль підкреслив, що його "розчарувало те, що відбулися деякі події напередодні проведення цих акцій, яких ніхто не очікував". Зокрема, він відзначив закриття всіх обмінних пунктів у Києві, проведення профілактики в телевізійній мережі країни, а також повідомлення про те, що автомобілям з не київськими номерами в день акції не дозволявся в'їзд у столицю.

Відповідаючи на питання про своє ставлення до встановлення наметів демонстрантами коло будинку адміністрації президента та їхньому наступному зносі правоохоронними органами, Паскуаль сказав, що на це питання необхідно дивитися більш широко. За його словами, наприклад, у Вашингтоні ніхто б не дозволив установлювати такі намети біля Капітолія. Посол відзначив, що за його інформацією, а також за інформацією посольства в ході усунення наметів "не було надзвичайної жорстокості", і такі висновки він робить на підставі численних інтерв'ю, проведених з учасниками акцій і представниками ЗМІ.

"Ми зацікавлені в цьому питанні, і ми продовжуємо перевіряти повідомлення, що одержуємо", - сказав Паскуаль.

Відповідаючи на питання про затримку міліцією деяких учасників акції, Паскуаль закликав обидві сторони конфлікту прислухатися до думки уповноваженого Верховної Ради у справах людини Ніни Карпачової. За його словами, її думки завжди є збалансованими та конструктивними у рішенні подібних питань.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:48
Керівники усіх відділів Samsung перейдуть на 6-денний робочий тиждень
10:39
На Донеччині за добу через російські обстріли загинули 4 людини 
10:31
ЗМІ: Іспанія протягом тижнів визнає палестинську державу
10:31
"Я закохуюся – це моя проблема". Історія харківського бізнесмена, екс-"регіонала" та волонтера Юрія Сапронова
10:30
фото, доповнено Росіяни вдарили по Дніпру і області: убили 6 дорослих і 3 дітей
10:25
Метро на Троєщину: у КМДА показали роботи на Подільському мосту
10:16
відеоГУР: Російський Ту-22МЗ вдалося збити на відстані 300 км від України. Чим саме
10:10
Як зниклого безвісти визнають полоненим: що треба знати про ці статуси та шлях підтвердження з боку Росії
10:01
Туск домовлятиметься зі Столтенбергом і Сунаком про захист польського неба
09:58
Росія стала головним постачальником нафти до Індії, потіснивши частку ОПЕК до історичного мінімуму
Усі новини...