Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Антикучмісти попередили дипломатів, що будуть стояти до переможного кінця

Середа, 18 вересня 2002, 13:52
Лідери опозиційних фракцій Верховної Ради на зустрічі в середу у Києві запевнили представників акредитованих в Україні посольств іноземних держав в мирних методах досягнення своїх цілей.

Як повідомив після закінчення зустрічі член місії ОБСЄ в Україні Гіго Грдзелідзе, основний інтерес іноземних представників викликають мета опозиції і методи їх досягнення. З його слів, дипломати були задоволені інформацією про те, що опозиція збирається досягати цього мирним шляхом.

"Ми співробітничаємо не з партією, не з особистістю, а з країною, і хочемо Україні допомогти не бути периферією, оскільки не вважаємо її периферією Європи", - підкреслив дипломат.

Лідер Компартії України Петро Симоненко підкреслив, що зустріч носила інформаційний характер. Обговорювалася також позиція опозиційних сил з питання прав людини в країні. "Далі неможливо терпіти і погоджуватися з тим, що відбувається в Україні", - підкреслив лідер комуністів, зазначивши, що, на його думку, представники дипкорпусу з розумінням й інтересом поставилися до цієї інформації.

Член фракції "Наша Україна", лідер партії "Солідарність" Петро Порошенко пояснив свою присутність на зустрічі необхідністю "задекларувати позиції "Нашої України".

Він також зазначив, що фракція "Наша Україна" "залишається в процесі переговорів" з керівниками всіх парламентських фракцій і груп про створення більшості у Верховній Раді. У той же час Порошенко підкреслив, що йому невідомо про такі переговори з фракцією СДПУ(О). Депутат також висловив надію, що позиція фракції "Регіони України" щодо формування більшості залишиться незмінної.

Він проінформував дипломатів про те, що сьогодні основною вимогою опозиції залишається негайне звільнення учасників акції протесту "Повстань, Україна!".

У той же час Порошенко додав, що на сьогодні у представників опозиції різні підходи і бачення ситуації. "Хтось хоче починати з вулиці, хтось хоче використати всі можливості для парламентського рішення", - відзначив він.

Лідер фракції Соцпартії Олександр Мороз повідомив, що зустріч була необхідна для того, щоб представники іноземних держав "з перших вуст" отримали інформацію про ситуацію в Україні. "Було корисно розставити деякі акценти в інформації про акції протесту", - додав він.

У той же час, Мороз вважає, що присутність на цій зустрічі Порошенка свідчить про те, що "опозиція ширше, ніж сподівається президент".

Юлія Тимошенко підкреслила, що в своєму виступі висловилася за політичну реформу в країні для оздоровлення і демократизації українського суспільства.

Вона також заявив, що акції 16 вересня - "тільки початок". Опозиція збирається проводити акції протесту доти, поки президент України Леонід Кучма не піде у відставку, підкреслила лідер БЮТ.

Тимошенко також заявила, що "не вірить" у формування коаліційного уряду більшістю на основі фракції "Наша Україна" і ряду пропрезидентських фракцій.

На зустрічі були присутні посли Литви, Польщі й Ізраїля, а також, зокрема, представники посольств Канади, В'єтнаму, Німеччини, Куби, Угорщини, Югославії, Великобританії, Франції, Ірану, Туреччини, Китаю, США і Нідерландів.

У зустрічі, крім лідерів опозиційних фракцій, взяв участь ряд народних депутатів, які входять до цих фракцій.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування