Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Опозиціонери оголосили голодування після знущань міліції

Четвер, 19 вересня 2002, 12:18
Міліція продовжила до трьох діб термін затримання 9 учасникам акції опозиції. Четверо з них оголосили голодування, повідомила в четвер в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова.

Як розповіла омбудсмен, після розгону наметового містечка вона зустрілася із затриманими в трьох районних управліннях міліції – Дніпровському, Шевченківському і Святошинському.

Після цього Карпачова звернулася до Апеляційного суду Києва з проханням відмінити рішення чотирьох районних судів столиці про адміністративні арешти затриманих осіб. Апеляційний суд, відзначила омбудсмен, виніс в середу такі рішення щодо 43 затриманих, які до того моменту вже знаходилися в Дарницькому приймачі-розподільникові.

Омбудсмен і її представники, а також ряд народних депутатів в середу і вночі в четвер перебували в Дарницькому приймачі-розподільнику, де займалися розв'язанням процедурних питань звільнення затриманих. Однак, коли частина людей вже були звільнені, у приймач-розподільник з'явилися слідчі міліції, після чого 9 затриманих, щодо яких вже було прийнято рішення про звільнення, "зникли", з ними зник і начальник приймача-розподільника.

Як вдалося з'ясувати, слідчий затримав 9 чоловік на троє діб, незважаючи на рішення суду, і вночі допитували їх вже як підозрюваних за ст. 279 КК (ч. 3) - блокування транспортних шляхів, що призвело до важких наслідків (передбачає термін ув'язнення 5-12 років). Їх вже перевели в слідчий ізолятор на Поділі. Четверо з них оголосили голодування, вважаючи обвинувачення політичними.

До рішення апеляційного суду затримані понад півтори доби перебували в районних відділеннях міліції в кімнатах для затриманих, не пристосованих для такого числа людей, де немає спальних місць.

У зв'язку з цими подіями Карпачева вимагає дотримання процесуальних норм при виконанні рішення Апеляційного суду Києва про звільнення затриманих в ході акції опозиції в ніч на 17 вересня.

Рішенням місцевих судів Києва 51 особа з числа 64-х, затриманих міліцією в ніч з 16 на 17 вересня під час ліквідації наметового містечка біля адміністрації президента України, отримали покарання у вигляді адміністративного арешту терміном від 1 до 10 діб за непокору законним вимогам міліції. Інші після попереджень або штрафів відпущені.

Крім дев'яти затриманих як підозрюваних, ще одна людина-учасник антипрезидентської акції отримала п'ять діб адміністративного арешту безпосередньо в залі суду "за образу судді і нетактовну поведінку", повідомило Інтерфаксу джерело в міліції.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...