Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Три в одному

Понеділок, 23 вересня 2002, 09:08
Про те, що опозиційна трійка приїжджає в Суми, місто довідалося в четвер 19 вересня з розвішаних по місту оголошень. Багато з цих листівок були незабаром зірвані невідомими особами. Незважаючи не це, у неділю 22 вересня площа Незалежності була наполовину заповнена людьми. На відміну від мітингу непокори тижнем раніше, в юрбі було чимало молоді.

Мітинг відкрив лідер СПУ Олександр Мороз. Його промова буяла афоризмами і доступними всім присутнім прикладами з життя "корумпованої правлячої верхівки". Олександр Олександрович зупинився на соціально-економічній ситуації в країні, живописав вартість "нещодавно подарованої президентові України яхти" і перевів зазначену суму ("10 млн. доларів") у пенсії. За підрахунками лідера соціалістів, цих грошей "вистачило б, щоб виплачувати пенсії пенсіонерам Сумщини протягом двох років".

Одягнена в білий светр і чорне пальто Юлія Тимошенко виглядала застудженою; проте, її промова була енергійною й орієнтованою на інтелігенцію: далеко не усі зрозуміли слова "стагнація" і "руйнація" укупі з професійними термінами з арсеналу колишнього віце-прем'єра. Юлія Володимирівна розповіла про свою роботу в Кабміні Віктора Ющенка, описала розгін наметового містечка в Києві і зупинилася на програмі дій опозиції у випадку успіху акції. За її словами, організатори акції "Повстань, Україно!" будуть вимагати відставки Леоніда Кучми і дострокових виборів президента.

За спостереженнями журналіста "Панорами", уважніше всього лідера "Батьківщини" слухали жінки.

Антипрезидентський запал промови Тимошенко був настільки гарячий, що один раз вона навіть обмовилася, закликавши до "дострокових виборів Кучми".

А от про президента Росії і його команду Тимошенко висловилася у винятково захопленому тоні, зауваживши, щоправда, що "ця команда працює на Росію".

Виступ лідера українських комуністів Петра Симоненка відрізнялося звичним партійним пафосом, приємним тембром і багатством інтонацій. "Комуністи об'єдналися з СПУ і "Батьківщиною" тому що зрозуміли, що в них немає іншого шляху в прагненні змінити існуючу систему влади", - сказав Симоненко. Петро Миколайович говорив протягом тридцяти хвилин, практично не зупиняючись. У багатьох його фрази на зразок "ударимо по столу кулаком народного гніву" викликали вигуки схвалення людей похилого віку.

Відповідаючи на питання сумчан, і Морозу, і Тимошенко довелося пояснити відсутність на мітингу Віктора Ющенка. "Ми з Віктором Андрійовичем маємо трохи різні уявлення про те, як треба діяти", - сказала Юлія Тимошенко. - Він схильний до створення більшості з "Нашої України" і пропрезидентських фракцій з наступним формуванням коаліційного уряду, в якому Ющенко хоче бути прем'єром... Але я сподіваюся, що незабаром Ющенко буде з нами".

Юлія Володимирівна "розклала по олігархах" усі найбільші українські ЗМІ і навіть закликала "не дивитися телевізор", а розповідати про дії опозиції друзям і знайомим.


Петро Симоненко багато часу приділив відповідям на питання про комунальні проблеми в країні, а під кінець висловив упевненість у кінцевому успіху акції.

На прес-конференції упало в око небажання гостей з Києва заглиблюватися в тематику партійних платформ і тим самим створювати взаємні тертя. Трійка говорила про те, що "для сумських студентів улаштували навчання в неділю для того, щоб вони не прийшли на мітинг"; про те, що в ніч, коли розбирали намети в Києві, міліція затримувала молодих людей, "щоб залякати молодь"; нарешті, про те, що вирішальним фактором при призначенні Леонідом Кучмою глави Сумської облдержадміністрації стане реакція нинішнього керівництва на акції опозиціонерів в області.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування