Що спільного між Інтером, 1+1 і УТН?

Понеділок, 23 вересня 2002, 18:18
Для тих, хто забув, що таке "темники", читайте
Знайомтесь, Віктор Медведчук - третій президент України. Темник №2

Новий аналітичний день на українських каналах не приніс несподіванок. Засилля "темників" при удаваній демонстрації плюралізму. Навіть для непосвячених очевидні окремі схожі моменти, на які як би ненав'язливо звертають увагу глядачів провідні телеканали.

Спробуємо відновити "темник" постфактум, оскільки останнім часом були початі безпрецедентні спроби зробити його недоступним для широкої громадськості. Розповідають навіть, що головні теми й акценти переказуються по телефону. Але процес роздачі "альтернативних" касет залишається все тим же – кур'єром особисто в руки головному редакторові або іншій відповідальній особі. На кожнім каналі за це відповідає своя людина.

Отже, залишається відтворювати "темник" за дивним, несподіваним "збігом" ідеологічного характеру.

Досліджуємо цей феномен на темі опозиція й акції 16 вересня. Досліджувані – найбільш яскраві послідовники "темників" – канали 1+1, Інтер і Утн-панорама.

Перше, що впадає в око - учасників акції за дивним збігом обставин усі три канали називали винятково в такій послідовності – комуністи, соціалісти і "тимошенківці". І відповідний відеоряд – червоні прапори, літні особи, портрети Леніна та інше…

Друге – визнання заслуг влади, що, ґрунтуючись на законах, і зовсім безкровно, викорчувала намети. При цьому на контрасті показували діяльного Медведчука, що "у кращих традиціях демократії" (Утн-панорама) вів переговори з "бунтівниками" і Кучму, що те папірець читав з розстроєним виразом обличчя на форумі в Зальцбурзі, то в Одесі дивувався, чого це політики пішли на площу і чого ще народу треба, коли в нас усі показники ростуть.

Сюжет у "Епіцентрі", що пішов без закадрового тексту в режимі "no comments" я б так і назвала – "А в цей час Кучма працював..." У сюжеті, що тривав досить довго і для аналітичної програми, купки неорганізованої опозиції (так примудрилися зняти) перемежовувалися Медведчуком і Кучмою, що і в ці важкі для країни часи працювали, щоб "не допустити ще однієї революції".

І товариші, що темник складають, навіть не приховують очевидну шизофренію гаранта. Вони в одному сюжеті примудрялися згадати слова Кучми про те, що "акції - це добре, значить є в нас ще демократія", і про те, що так можна всіх інвесторів віджахнути, і про те, що все це було проплачено. Хоча, звичайно, може Кучма мав на увазі під демократією організовані дії влади по розгону наметового містечка?

Принаймні, В'ячеслав Піховшек приблизно так і розтлумачив це визнання демократичності: "Президент Кучма в інтерв'ю австрійській газеті "Дер Штандарт" оцінив ситуацію словами "...усі мі вчимося демократії". Це, мабуть, корисне визнання, але хотілося б, щоб деякі іспити, хоча б деякі іспити в таких "навчаннях" складалися екстерном і включали в себе застосування сили лише як теоретичний предмет".

Подробиці: Влада 16 вересня намагалася демонструвати повний спокій. Це вразило навіть опозиціонерів. Знаходячись у Зальцбурзі, Леонід Кучма в інтерв'ю австрійській газеті "Дер Штандарт" заявив: "Усі ми вчимося демократії й можливості засвідчити незгоду людей з тією або іншою політикою в країні... ".

Але повернемося до темника. Не знаю, які думки в голові у цих товаришів, що над ним працюють, але на поверхню від них виходять часом дивні речі. Відчувається, що його творці глибоко працюють над матеріалом. От, хто наприклад, пам'ятає, що саме, крім вимоги про відставку Кучми, містилося в резолюції мітингу? Особисто я не можу точно відповісти на це питання. А товариші з Банкової можуть. Але запало в душу тільки одне – обвинувачення Кучми в дитячій проституції. Зважаючи на все, все інше – правда, тому що не викликало в "темників" додаткових питань.

От як це було відбито.

УТН: На мітингу столиці, за даними правоохоронців, зібралося 15 тис. людей. Після кількагодинних промов лідери 4-х політичних сил підписують низку політичних декларацій, головною тезою яких є необхідність відставки президента. Список звинувачень Леонідові Кучмі закінчується закидом у зростанні дитячої проституції. Один з документів автори адресують світовій спільноті.

Епіцентр: Це вже питання політичної послідовності. Я маю на увазі, звичайно, позицію лідера "Нашої України" Віктора Ющенка, оскільки не можна підписувати резолюції з вимогами відставки президента із формулюваннями на зразок "президент – батько дитячої проституції", і працювати з цим "батьком дитячої проституції" над створенням більшості.

Подробиці ...йде важкий переговорний процес. Утім, ускладнив його сам Віктор Ющенко, що підписав 16 вересня документ, у якому президента обвинувачують ледь чи не у всіх смертних гріхах, включаючи дитячу проституцію й наркоманію.

Але, як було зазначено і раніш, основний удар укладачів "рекомендацій" для преси спрямований проти Ющенка. Усі канали дружно обурювалися непослідовності месії. І дійсно, Дзеркалу тижня можна, а їм не можна?

Подробиці: 18 вересня лідер "Нашої України" заявив, що його не так зрозуміли, але 20 числа в секретаріаті Верховної Ради зареєстрований документ, в якому Ющенко, разом з Морозом, Тимошенко і Симоненко вимагають відставки президента Спостерігати за такими політичними зиґзаґами в центристів особливого бажання немає.

Епіцентр: А від позиції Леоніда Кучми в питанні, якою буде більшість, залежить дуже багато. І скільки б Юрій Іванович Костенко, якого я глибоко шаную як політика, не говорив, що в політиці не прийнято відкликати підписи, я знаю те, що у політиці прийнято думати перед тим, як підписувати, на що вплине і на що не вплине цей підпис. Я глибоко співчуваю Віктору Андрійовичу Ющенку і щиро розумію його бажання всидіти на всіх можливих стільцях. Одночасно підписувати резолюції про відставку Кучми з опозицією і навіть робити депутатське подання про рекомендацію президентові негайно піти у відставку разом із Морозом, Тимошенко, Симоненком і Ющенком. Ющенко це зробив разом з ними. І одночасно – угоди про більшість з Кучмою, фактично, проти опозиції, бо її туди не беруть і вона туди не йде, як і його бажання, цитуючи сина президента Франкліна Рузвельта, "бути нареченою на весіллі і покійником на похоронах". Але в політиці так не буває.

На цьому тижні повезло послові США Карлосу Паскуалю. Поздоровляємо, відтепер і він став фігурантом темників. При цьому, ми звичайно не виключаємо, що телеканалам просто припали до душі добрі слова посла.

Епіцентр: Посол Сполучених Штатів Карлос Паскуаль назвавши позитивним відсутність, я цитую тут "надмірної жорстокості в ході усунення наметів". І це, дійсно, позитивний факт, якщо присутність жорстокості не надмірної можна узагалі вважати фактом позитивним... Посол Паскуаль сказавши у зв'язку з цим, що у Вашингтоні ніхто б не дозволивши установлювати намети біля Капітолію.

УТН: Демонстрантам не завадили зібратися в центрі міста, пройти під стіни адміністрації президента, і, навіть, встановити там більш як сотню наметів. Остання подія, до речі, викликала непідкупний подив американського посла. За словами Карлоса Паскуаля, розташувати намети поблизу Капітолія ніхто б не дозволив Також, у кращих традиціях демократії, за резолюцією мітингу вийшов Віктор Медведчук.

Ну і під кінець, слід було посіяти песимізм – нічого опозиція не домоглася, і мітинги в них кволі якісь...

Подробиці: Масовою маніфестація виявилася тільки в понеділок. Що зіграло тут головну роль - невір'я демонстрантів у реалізацію їхніх вимог до глави держави або відсутність у лідерів опозиції тез і ідей, здатних надихнути людей на нові виступи - інше питання. Безстроковою акція, а саме так її анонсували організатори, не стала

Епіцентр Минулого тижня акції щодня збирали менше людей, ніж у попередній день. І в другий день – значно менше. Зараз мені важко ще сказати, чи це є тенденцією і що ця тенденція означає, але те, що вона є – це правда. І хоча нам і важко передбачити, як події розвернуться далі, будемо сподіватися, що уроки демократії не обернуться іншими уроками, – уроками насилля.

УТН: Хвилю акцій протесту опозиція планує продовжити, хоча більшість спостерігачів вже сьогодні говорити про їхню безперспективність. Неочікувано спокійна поведінка влади, та невизначеність у лавах протестантів щодня зменшує число людей, здатних вийти на вулиці.

У репортажах трьох каналів (два з них – комерційні) є й інші збіги, наприклад, у підходах у питанні про більшість. Основні тези коротко - люди Медведчука стали гавкати на Тігіпка. І страшно не хочуть, щоб більшість відбулася за участю Ющенка. Це уже належить до "пролонгованих тем".
Так що будь пильним, глядач, пам'ятай, що тебе хочуть обдурити.

P.S. Можливо, що багато чого нам уже просто здається. Але старший брат не дрімає. Він усіх слухає і порціонно видає нам тільки те, що треба знати, і те, що не зашкодить нашому сприйняттю їхнього світу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування