Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КУЧМА ОСОБИСТО СХВАЛИВ ПРОДАЖ "КОЛЬЧУГ", ВВАЖАЮТЬ В БІЛОМУ ДОМІ

Вівторок, 24 вересня 2002, 05:02
Адміністрація США вирішила призупинити допомогу Україні у розмірі кількох десятків мільйонів доларів через підозри, які зміцнюються останнім часом у тому, що ця країна поставила військові системи Іраку.

Газета "Нью-Йорк таймс" повідомляє у вівторок, що до висновку про особисте схвалення президентом Леонідом Кучмою плану експорту до Іраку сучасної радарної системи Білий дім дійшов у результаті аналізу таємних магнітофонних записів у кабінеті українського лідера, які зробив один із його колишніх охоронців майор Микола Мельниченко, який утік на Захід.

Експерти міністерства юстиції США дійшли до висновку, що на плівці звучить саме голос Кучми, який обговорює цю операцію з директором "Укрспецекспорту" Валерієм Малєвим. Записуючий пристрій зафіксував слова Малєва:

"Ірак звернувся до нас через йорданського посередника з проханням купити чотири "Кольчуги" і пропонує відразу заплатити $100 мільйонів". На що президент нібито відповів: "Дивися, щоб йорданець тримав язик за зубами. Дій".

На думку американських офіційних осіб, хоча остаточних доказів цієї операції в липні 2000 року поки немає, адміністрація США вважає, що є "деякі ознаки" того, що радар "Кольчуга", здатний фіксувати літаки, включаючи так звані невидимки, "вже знаходиться в Іраку". Це може представляти небезпеку для американських пілотів.

Вашингтон повідомив про своє відкриття партнерів по НАТО, а також українських офіційних осіб, які заперечують цю інформацію, пише "Нью-Йорк таймс".

Газета відзначає, що за останні п'ять років Україна стала шостим по значенню найбільшим у світі постачальником зброї.

На думку газети, у разі підтвердження цієї операції з Іраком, відповідно до американського закону можуть послідувати суворі заходи за порушення міжнародного ембарго відносно Багдада.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування