Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Європа не довіряє президентським виборам-2004 в Україні?

Вівторок, 24 вересня 2002, 09:36
До наступних президентських виборів Парламентська асамблея Ради Європи буде продовжувати проводити моніторинг України. Про це повідомила в інтерв’ю УП доповідач з питань України моніторингового комітету ПАРЄ Ханне Северінсен.

"Якщо було стільки проблем з останніми парламентськими та президентськими виборами, то ми не можемо припиняти моніторинг", - зазначила Северінсен.

За її словами, Рада Європи продовжуватиме цей процес доти, "поки ми не переконаємося, що Україна дотримується всіх умов [членства в ПАРЄ]". "Однією з вимог є чесні та вільні вибори", - сказала вона.

ПАРЄ проводить моніторинг виконання Україною цих вимог починаючи з 1995 року. Северінсен повідомила, що у жовтні цього року знову відвідає Київ для збору матеріалів у наступний звіт, який має бути представлений "для реагування українській владі", а потім й на розгляд сесії ПАРЄ у квітні 2003.

Водночас вона припустила, що питання України може постати й на січневій сесії, якщо в ході місії до Києва спецпредставник ПАРЄ зі справи Гонгадзе Ганс Християн Крюгер виявить "якісь важливі факти".

"Його завдання – з’ясувати, якими є аспекти розслідування справи Гонгадзе", - сказала Северінсен. Відповідаючи на питання, чи, на її думку, не перешкоджав президент Кучма створенню міжнародної комісії зі справи Гонгадзе, ініційованої рік тому ПАРЄ, Северинсен зазначила: "Я не можу виключати це. Але все має з’ясувати містер Крюгер. І, звісно, я не знаю, які думки є в голові президента України".

Вона також додала, що "Україна не була налаштована на співпрацю" в цьому питанні. Під час візиту в жовтні Северінсен має намір зустрітися з новим генпрокурором Святославом Піскуном.

Северинсен також розповіла, що слідкує за ситуацією в Україні та знає про виступи опозиції 16 та 24 вересня, однак до відвідання Києва їй складно коментувати перебіг політичного процесу в Україні.

Українська правда, Страсбург

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування