Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США підозрюють Україну в продажі радарної системи в Ірак

Вівторок, 24 вересня 2002, 16:46
U.S. Suspects Ukraine of Selling Radar to Iraq

Проаналізувавши таємно зроблені записи, Сполучені Штати дійшли висновку, що в липні 2000 року президент України Леонід Кучма особисто дав згоду на продаж Іраку просунутої радарної системи, яка здатна виявляти літаки, що наближаються, при тому, що їхні пілоти цього не помітять.

І хоча не існує однозначних доказів того, чи був продаж здійснений, в американського уряду є "певні ознаки" того, що радар сьогодні знаходиться в Іраці, говорить американський високопосадовець.

За словами цього чиновника, висновок американців щодо цих записів призвів до того, що уряд, переглядаючи політику США, вирішив заморозити програму, яка передбачала допомогу Україні у розмірі 55 млн доларів на рік. По завершенню цього перегляду, ймовірно, буде вжито додаткових заходів щодо України.

Якщо наявність радарного обладнання буде доведено, то згідно з американським законодавством та міжнародними ембарго, накладеними на Ірак Організацією об'єднаних націй, це може призвести до жорсткішого покарання.

"Ми розглядаємо різні варіанти того, як далі залучати Україну і як розмовляти з Кучмою" - так цей урядовець описав перегляд політики США . "Ми сподіваємося, що за тиждень або десь так, буде зроблено висновки, і ми зможемо сформулювати рекомендації для того, щоб Білий Дім міг прийняти рішення".

Радарна система, що має назву "Кольчуга", є пасивною радарною системою, яка відрізняється від звичайного радара тим, що не повідомляє про свою присутність об'єкт, що відстежується.

Система "Кольчуга" має комплекс з чотирьох приймачів, які вловлюють сигнали наближуючихся об'єктів, та визначають їх розташування. Вважається, що "Кольчуга" здатна знаходити літак на відстані 500 миль, наземних цілей – на відстані до 370 миль.

Як говорять експерти, найпривабливішою характеристикою радарної системи є її заявлена спроможність знаходити так звані літаки "стелс", при чому саму "Кольчугу" літак не бачить. Коли Україна вперше презентувала радарну установку в квітні 2000 року на виставці озброєнь в Йорданії, стверджувалося, що вона є найдосконалішою у світі.

Експерт з військових технологій вірджинської консалтингової компанії Teal Group Corporation Стівен Залуга говорить, що здатність таких пасивних систем вловлювати літаки "стелс" перебільшена, адже американські винищувачі та бомбардувальники або випромінюють надто мало сигналів, або взагалі цього не роблять.

Звичайні американські військові літаки випромінюють сигнали, що йдуть від альтиметрів, протиударних радарних передавачів та інших приладів, говорить Залуга. Питання полягає в тому, зауважив він, чи система "Кольчуга" є настільки досконалою, що здатна відрізняти ці сигнали від какофонії звичайних радіохвиль.

"Якщо це дійсно високоякісна система, вона може викликати занепокоєння", сказав Залуга.

Експерти міністерства юстиції США та інших державних установ дійшли до висновку, що таємно зроблені записи - де чутно, як голос, що, як вважають США, належить Кучмі, обговорює контрабанду радарної системи до Іраку – є автентичними та непідробленими.

До США ці, а також інші записи, що разом складають 300 годин таємно записаних розмов, привіз колишній охоронець українського президента Микола Мельниченко, який залишив Україну в 2001 році. Мельниченко, який зараз є активним учасником спрямованої проти Кучми кампанії, отримав у Сполучених Штатах притулок, а влітку цього року передав оригінали записів США для перевірки.


За словами американського високопосадовця, американські висновки були передані країнам-членам НАТО та українським урядовцям, чия відповідь являє собою "переважним чином запереченням того, що це мало місце".

За останні п'ять років Україна посіла 6-те місце серед найбільших постачальників зброї в світі.

Як стверджується, на плівці задокументовано розмову між Кучмою та Валерієм Малєвим, тодішнім директором української агенції з експорту зброї "Укрспецекспорт".

Відповідно до розшифровки, яку оприлюднив вашингтонський Центр громадської чесності, яка за словами Мельниченка відповідає змісту запису, Малєв сказав Кучмі, що Ірак через йорданського посередника хотів би придбати станції Кольчуга за 100 млн доларів.

Малєв запропонував, аби система була запакована в ящики іншої української компанії КРАЗ, і що українці з фальшивими документами мають бути заслані до Іраку, щоб наглядати за її встановленням.

"Дивиться, щоб йорданець не базікав", відповів Кучма.

"Хто помітить?" відповів Малєв: "Ми їм багато не продаємо, я маю на увазі Йорданію".

Тоді пан Кучма відповів: "Добре, починайте".

Це "добре" він дав 10 липня 2000 року, лише через 5 тижнів після того як президент Клінтон відвідав Київ і запропонував підтримку, яка була конче потрібна Кучмі.

Американські офіційні особи вважають, що підтведження аутентичності записів є достатнім для тимчасового припинення надання Україні допомоги у розмірі 55 мільйонів доларів в рамках Акту Підтримки Свободи (Freedom Support Act). Акт перебачає фінансування демократичних та економічних реформ в країнах колишнього Радянського Союзу.

Оскільки ця допомога призначена для пропагування західних цінностей, вона може бути поновлена після того, як Вашингтон завершить перегляд своєї політики щодо України.

Замороження цього траншу не стосуватиметься інших ключових програм допомоги - наприклад, грошей, спрямованих на те, щоб Україна позбавилася радянської ядерної зброї.

В подальшому США мають розв'язати питання того, як вести себе з Кучмою, щоб не зашкодити Україні, 50-мільйонній країні, що знаходиться на стратегічному перехресті між Європою та Азією.

Протягом останніх півтора років відносини Америки з Кучмою стабільно погіршується, оскільки його правління заплямоване скандалами, що зв'язані з корупцією, та зростаючим авторитаризмом.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
Усі новини...