Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Засідання Верховної Ради 24 вересня. ХРОНІКА ВИСТУПІВ

Вівторок, 24 вересня 2002, 16:58
24 вересня під стінами Верховної Ради о 10 годині ранку почався мітинг у рамках акції "Повстань, Україно!" За даними міліції, на мітингу зібралося близько 5 тисяч чоловік. У той же час у парламенті депутати вперше зібралися з моменту початку акції "Повстань, Україно!" На той момент спікер парламенту Володимир Литвин перебував з офіційним візитом у Москві, тому головував на засіданні віце-спікер Геннадій Васильєв. Всі виступи депутатів були дуже емоційними та промовистими. Пропонуємо вашій увазі найбільш цікаві моменти засідання. Читайте знизу вверх.

12:49
ЗВІТ ГЕНЕРАЛЬНОГО ПРОКУРОРА ПІСКУНА, ЯКИЙ НОСИТЬ ГОДИННИК ЗА 10 ТИСЯЧ ДОЛАРІВ


Генпрокуратура займеться розслідуванням "злочину", вчиненого Кучмою за фактом перешкоджання руху громадян під час його пересування містом. Це з трибуни парламенту пообіцяв генпрокурор Святослав Піскун.

Народний депутат Сергій Соболєв звернувся до Генпрокурора Піскуна з питанням - чому прокуратура порушила кримінальну справу проти демонстрантів за фактом блокування транспортних комунікацій і не порушує кримінальну справу проти Кучми, прем'єра й інших чиновників, для яких перекривають вулиці для проїзду.

У відповідь Піскун заявив, що сприймає цей запит як "заяву про злочин, і із сьогоднішнього дня починає розслідування". Подібні запити, як уточнив Генпрокурор, розглядаються протягом 10 днів.

Юлія Тимошенко обвинуватила Генпрокурора Святослава Піскуна у тому, що у нього годинник за 10 тисяч доларів.

У момент, коли Піскун закінчив свій виступ із парламентської трибуни, вона спробувала його затримати й попросила його зняти з руки годинник і продемонструвати його всім депутатам. При цьому вона висловила подив у зв'язку з тим, що у Генпрокурора, державного службовця зі скромною зарплатою на руках годинник, вартістю більше 10 тисяч доларів.

Піскун зняв годинник і з сяючою посмішкою продемонстрував його депутатам. Він тримав його високо, так, що Тимошенко до нього не діставала. Тимошенко навіть підстрибнула, щоб дістати годинник прокурора і продемонструвати його залові.

"Якщо прокурор, який одержує зарплату у 300 гривень, і носить годинник у 10 тисяч доларів, ми можемо порушувати питання про те, що і прокурор, і Кучма, і міністр внутрішніх справ - єдина злочинна команда", заявила Тимошенко.

Вона звернулася від імені своєї фракції розглянути питання про відставку Генпрокурора і міністра внутрішніх справ. "Ці люди несамостійні, вони просто зброя у руках президента".

12:25
ЗВІТ МІНІСТРА МВС СМИРНОВА У ПАРЛАМЕНТІ


Міністр внутрішніх справ у парламенті заявляє, що під час акції "Повстань, Україно!" 16 вересня на Європейській площі були присутні "15 тисяч чоловік".

Також за словами Смирнова, судові виконавці та підрозділи міліції о 4 годині ночі 17 вересня "вилучили речові докази" у вигляді наметів. При цьому, за словами міністра МВС, депутати дозволяли собі бити міліціонерів. Так, "лідер БЮТ Тимошенко навіть дозволила вдарити по обличчю начальника департаменту Савченка".

Також за словами Смирнова, у "ЗМІ здійснювалося чимало інсинуацій щодо дій міліції, зокрема про масові побиття та затримання". "Документами підтверджено, що до медичних закладів ніхто за допомогою не звертався", сказав Смирнов. Більше того, "представники міліції допомагали людям у скрутних ситуаціях. Так, приблизно о 21:00 працівників міліції повідомили, що літній жінці стало погано, і міліціонери відвезли її додому".

"Міліція діяла суто у правовому полі, що підтверджено іншими силовими органами", сказав Смирнов.

Смирнов звернувся до всіх народних депутатів та лідерів партій і блоків "надати приклад поваги до закону". "Зробіть крок до побудови демократичної держави", - закликав він.

Також, Смирнов повідомив, що під час акції "на Банковій було задіяно 500 працівників міліції".

Смирнов із трибуни також заявив, що у міліції є підтвердження того, що учасникам акції протесту опозиції 16 вересня платили гроші. "Деякі з затриманих називали акцію необтяжливим способом заробити", - сказав він.

Виступаючи з місця, народний депутат Юлія Тимошенко зажадала підтвердження цієї заяви, на що Смирнов заявив: "У нас є офіційні свідчення".

Виступ Смирнова й відповіді його на питання депутатів проходили в дуже напруженій обстановці. Його заява кількаразово переривалися вигуками "ганьба!".

12:10
"ТРІЙКА" ВИЙШЛА ДО МІТИНГУЮЧИХ


Після оголошення перерви у засіданні парламенту України лідери опозиційних фракцій вийшли до учасників мітингу біля Верховної Ради.

Лідер фракції БЮТ Юлія Тимошенко, виступаючи у парламенті, закликала учасників акції не розходитися.

За її словами, через 30 хвилин у парламенті пройде голосування за включення до порядку денного питання про ситуації у країні. Якщо дане питання не буде включено до порядку денного, лідери опозиції вийдуть до мітингуючих і розкажуть про програму дій. "Ми повинні дочекатися голосування в парламенті і запропонуємо вам чітку програму дій", - сказала Тимошенко.

Вона заявила, що не може повідомити цю програму зараз, тому що не хоче розкривати її завчасно перед владою. Тимошенко підкреслила, опозиція буде наполягати на голосуванні за включення до порядку денного цього питання у поіменному режимі. "Після голосування ми прийдемо до вас і розповімо, хто і як голосував", - сказав вона.

У свою чергу лідер Соцпартії Олександр Мороз заявив, що питання про імпічмент президента має стати на сьогоднішньому засіданні парламенту ключовим питанням. За підсумками його розгляду повинна бути прийнята відповідна постанова Верховної Ради, доручення Кабінетові міністрів і президентові.

Перед натовпом виступив також лідер комуністів Петро Симоненко, повідомляє Інтерфакс-Україна.

11:30
ОПОЗИЦІЯ БЛОКУЄ РОБОТУ ПАРЛАМЕНТУ


У роботі Верховної Ради оголошена перерва на 30 хвилин після того, як депутати від опозиційних фракцій заблокували парламентську трибуну, вимагаючи внесення до порядку денного питання про політичну ситуацію у країні.

Перед цим головуючий на засіданні перший віце-спікер Геннадій Васильєв поставив на голосування питання про відхід від регламенту, що не набрало необхідних 226 голосів.

Васильєв мотивував це тим, що для внесення змін до порядку денного депутати повинні голосувати, а голосування, відповідно до регламенту, проводиться по четвергах, отже, перед цим депутати повинні прийняти рішення про зміну цієї процедури.

Ряд депутатів наполягали на тому, що не встигли проголосувати, і зажадали повторної постановки питання на голосування, однак Васильєв відмовився робити це. У результаті група депутатів від Компартії, Соцпартії і Блоку Юлії Тимошенко заблокували трибуну. Після 5 хвилин безуспішних переговорів Васильєв оголосив перерву у засіданні.

У залі з 10.00 присутній міністр внутрішніх справ Юрій Смирнов, що прибув для надання інформації про події 16 вересня в Києві. Однак йому так і не було надане слово.

Генпрокурор України Святослав Піскун, інформації якого також вимагали депутати, у залі не присутній, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Мітинг акції "Повстань, Україно!" під парламентом продовжується.

11:05
Виступ Віктора Ющенка у парламенті


Лідер фракції "Наша Україна" Віктор Ющенко з трибуни парламенту заявив, що те, що "відбувається в Україні можна охарактеризувати двома словами – безладдя й беззаконня".

Ющенко заявив, що "на переконання нашої політичної фракції, політичні сили у парламенті ще здатні говорити, діяти й вести діалог". Проте "з кожним днем наростає конфронтація, ми входимо у глибоку, небачену за 11 років незалежності політичну кризу".

Ющенко також закликав депутатів "не говорити дурниць про закони і про бюджет". "Прокиньтесь, шановні депутати! Поки не буде вирішена політична ситуація, не буде ні законів, ні бюджету", - палко промовив Ющенко.

Лідер "Нашої України" вважає, що "суть політичного конфлікту проста – люди голосують за одних, а влада висуває інших".

"Як вийти з цієї політичної кризи, яка дихає й носить характер бюджетний, яка може перетворитися на глибоку економічну кризу? Треба зберегти стабільність, для цього потрібні мудрі голови", сказав Ющенко.

Ющенко закликав "жити розумом і шукати відповідь у конструктивній моделі". "Самий короткий шлях до нормалізації – ваша особисте, депутатів, несприйняття участі у цій брехні, яка відбувається в Україні. Займіть позицію – будьте політично відповідальними, морально чесними", - закликав Ющенко.

Він також навів відому комуністичну тезу "говоримо Ленін - розуміємо партія, говоримо партія - розуміємо Ленін". Так само "говоримо влада - розуміємо президент, говоримо президент – розуміємо влада. Тому, або ми знаходимо діалог, або проводимо дострокові вибори".


10:35
Виступ Мороза


Лідер Соціалістичної партії України Олександр Мороз із трибуни парламенту заявив, що "фракція соціалістів пропонує провести екстрене засідання Верховної Ради для розгляду питання про продаж зброї з України.

Як заявив Мороз, плівки Мельниченка показали, що президент особисто схвалював продаж зброї за кордон. Останні дослідження за кордоном також підтвердили, що Україна поруч із Білорусією обвинувачується у таємному військовому співробітництві з Іраком.

"Від продажу зброї у державний бюджет не надійшло ані копійки, разом із тим, близько 3 мільярдів гривень осіли в кишенях керівника країни і його прихильників", зазначив Мороз.

"Тому необхідно переобрати президента - суспільство не повинне нести відповідальність за дії Кучми", заявив СПУ.

Фракція також підтримала вимогу БЮТ і комуністів і наполягає на розгляді питання про політичну ситуацію.


10:27
Виступ Симоненка


Лідер Комуністичної партії України Петро Симоненко заявив, що сьогодні "узурпована Кучмою влада сили немає".

Від імені КПУ Симоненко вимагає від парламенту виконати вимоги Всеукраїнських Зборів, розглянути питання про процедуру імпічменту президента Кучми, прийняти новий закон про вибори народних депутатів, розглянути політичну ситуацію у країні.

На вулиці під парламентом за різними оцінками зібралося приблизно 5 тисяч, люди тримають найрізноманітніші пропори – від червоних КПУ, до білих "Нашої України". На вулиці ведеться радіо трансляція засідання парламенту.

10:17
Виступ Тимошенко у парламенті


Лідер Блоку Юлії Тимошенко з трибуна парламенту нагадала, що "сьогодні перше пленарне засідання з початку акції "Повстань, Україно!", і тому, на її думку, парламент повинен розглянути першим питанням щодо політичної ситуацію у країні. "Відбувається головне – меншість абсолютна політична меншість, створила більшість і продовжує керувати країною під дахом Кучми", - сказала Тимошенко.

"Ми повинні розглянути ситуацію, як рухатися далі. Наша постанова (опозиційних лідерів - УП) передбачає питання усунення президента у порядку імпічменту, розглянути ситуацію щодо дії силових структур, які в ніч на 17 вересня знищували мирних людей", сказала Тимошенко.

"Від блоку, який я очолюю, від партій, які я очолюю, хочу заявити, що ми не будемо приймати участь у розгляді законів та діяльності ВР", заявила лідер БЮТ.

Від імені БЮТ Тимошенко вимагає "розглянути першим питання про політичну ситуацію в Україні, тобто імпічмент президенту, про дострокові вибори, про пропорційні вибори та про діяльність силових структур". "Поки цього не буде розглянуто, ми будемо блокувати роботу Верховної Ради", пообіцяла Тимошенко.

Наразі виступає лідер СДПУ(О) Леонід Кравчук. Депутати скандують "Кучму - Геть!"


10:00
Парламент почав свою роботу


У вівторок Верховна Рада має намір почати пленарне засідання з розгляду питання про дотримання законодавства під час проведення акції протесту 16 вересня учасниками акції "Повстань, Україно!" і правоохоронними органами.

У рамках розгляду цього питання депутати планують заслухати інформацію міністра внутрішніх справ Юрія Смирнова і генерального прокурора Святослава Піскуна.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", опозиція також наполягає на розгляді питання про політичну ситуацію у країні в цілому. Опозиційні депутати також мають намір внести ряд подань про відставку міністра внутрішніх справ, а також про початок процедури імпічменту президента України.

На вівторок також заплановане представлення в парламенті проекту закону про держбюджет України на 2003 рік і розгляд ряду законопроектів, пов'язаних із бюджетним процесом. Крім того, депутати мають намір заслухати інформацію Національного банку про основи грошово-кредитної політики України на 2003 рік.


9:49
ОПОЗИЦІЯ ПОЧАЛА ПІКЕТУВАННЯ ПАРЛАМЕНТУ


Близько 3 тисяч представників опозиції зібралися у вівторок ранком біля стін Верховної Ради України.

У даний час тут присутні переважно представники Компартії. Члени партій "Собор" і "Батьківщина" збираються біля метро "Арсенальна" і в парку біля Верховної Ради.

Учасники акції перекрили рух на ділянці вулиці Грушевського, що прилягає до парку біля Верховної Ради. Машину рухаються в об'їзд по вулицях Шовковична і Липська, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Мітингуючі скандують "Товарищи, смелее гоните Кучму в шею!", "Кучму у відставку!"

Як повідомила в інтерв'ю журналістам Юлія Тимошенко, мітинг біля парламенту триватиме доти, поки буде тривати засідання Верховної Ради.

Тимошенко заявляє, що в опозиції є плани вуличних акцій на другу половину дня, однак вона не мають наміру їх розкривати. У той же час лідер БЮТ завірила, що наметів більше встановлюватися не буде. "Спокійно ми їм (владі) спати не дамо", - сказав вона.

Тимошенко також повідомила, що лідери опозиції мають намір звернутися до міжнародної правозахисної організації "Репортери без кордонів" для того, щоб передати їм інформацію про тиск і цензуру на ЗМІ, зокрема, на регіональні засоби масової інформації.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування