Стенограма засідання ВР 24 вересня 2002 року

Вівторок, 24 вересня 2002, 17:03
ЗАСІДАННЯ ВОСЬМЕ

Сесійний зал Верховної Ради України
24 вересня 2002 року, 10.00 година
Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради
України ВАСИЛЬЄВ Г.А.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сідайте, будь ласка. Доброго ранку шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради. Прошу підготуватися до реєстрації.

Увімкніть систему "Рада".
10:03:02
Зареєструвалося -365
Зареєструвалося 365 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради
України оголошую відкритим.

Сьогодні день народження народного депутата Челомбітька Ігоря Васильовича,
давайте його привітаємо, побажаємо щастя, здоров'я, успіхів.
(О п л е с к и)

Я дію за Регламентом. Перш за все пропонується оголосити запити народних
депутатів.

Добре. Валентине Григоровичу. Прошу надати слово Матвєєву. Ввімкніть
мікрофон.

10:04:12
МАТВЄЄВ В.Г.
Дякую. Геннадію Андрійовичу! Шановні колеги! Враховуючи те, що під стіни
Верховної Ради сьогодні прийшли, зібралися тут десятки тисяч наших виборців,
є прохання включити на площу озвучення. Це по-перше.

І по-друге. Я хотів би від імені нашої фракції запитати: чи виконується сьогодні та домовленість, яка була раніше, про пряму радіотрансляцію пленарного засідання? Чи є трансляція, зокрема, по українському радіо по першій програмі? Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Що стосується радіотрансляції, все відбувається згідно постанови, яку ми прийняли, про висвітлення роботи Верховної Ради України. Все це є. Що стосується площі. Немає заперечень у інших депутатів? Добре. Надійшли запити народних депутатів України: Миколи Баграєва до Прем'єр-міністра України щодо фінансування добудови котельні у місті Цюрупинську Харківської області. Прошу голосувати про направлення.

10:06:08
За-125
Рішення прийнято.
Володимира Пузакова до Прем'єр-міністра України стосовно незадовільного виконання органами виконавчої влади Кіровоградщини Закону України "Про металобрухт". Про направлення прошу голосувати. Прошу визначитися.

10:06:37
За-169
Валентини Семенюк до Прем`єр-міністра України у зв'язку з припиненням буріння артезіанських свердловин в селі Верхня Ружинського району Житомирської області. Прошу визначитися.

10:07:03
За-139
Рішення прийнято.
Володимира Яворівського до Прем`єр-міністра України з приводу фінансування
комплексної програми збереження та відтворення історико-архитектурного середовища міста Жовкли. Прошу голосувати.

10:07:30
За-148
Рішення прийнято.
Катерини Самойлик, Анатолія Ожоховського до Прем`єр-міністра України щодо
фінансування добудови котельні в місті Цюрупинськ Херсонської області.
Голосуємо.

10:07:54
За-162
Рішення прийнято.
Миколи Нощенка та Григорія Дашутіна до Кабінету Міністрів України, Антимонопольного комітету України щодо формування цін на хлібобулочну
продукцію і приведення їх у відповідність з закупівельними цінами на зерно.
Прошу голосувати.

10:08:28
За-219
Рішення прийнято.
Леоніда Чернівецького до Генерального прокурора України щодо перевірки стану
дотримання норм чинного законодавства у діяльності акціонерної компанії
"Київенерго". Включіть систему. Про направлення прошу голосувати. Прошу визначитися.

10:08:57
За-103
Рішення прийнято.
Володимира Єщенко до Генерального прокурора України щодо грубих порушень
Конституції України, Закону України "Про статус народного депутата України"
з боку Черкаської обласної прокуратури.
Включіть, будь ласка, систему.

10:09:27
За-171
Рішення прийнято.
Юрія Соломатіна до Генерального прокурора України щодо факту порушення з
боку працівників Головного управління МВС в місті Києві прав помічника
консультанта народного депутата України на повідомлення про його затримання.
Включіть систему.

10:09:57
За-157
Рішення прийнято.
Романа Зварича до Генерального прокурора України щодо перевірки ..
(Ш у м у з а л і)
Зараз підійшов працівник системи "Рада", всі запитання до нього. Романа Зварича до Генерального прокурора України щодо перевірки фактів незаконної масової виробки лісу в Карпатах. Прошу голосувати.

10:10:46
За-254
Рішення прийнято.
Григорія Омельченко до Генерального прокурора України про неналежне виконання Генеральною прокуратурою України перевірки фактів, викладених в депутатському запиті від 15 січня цього року стосовно порушень конституційних прав народного депутата України першого скликання Володимира Слєднєва.
Прошу голосувати.

10:11:19
За-160
Рішення прийнято.
Анатолія Мороза до Генерального прокурора України у зв'язку з невдоволенням розглядом депутатського запиту стосовно порушення конституційних прав мешканця міста Токмак Сібулатова на справедливий досудовий розгляд. Прошу голосувати.

10:11:55
За-162
Рішення прийнято.
Юрія Соломатіна до генерального прокурора України що факту фізичного нападу
на народного депутата України невідомої особи під час ліквідації наметового
містечка на розі вулиць Банківська та Інститутська 17 вересня.
Прошу визначитися.

10:12:27
За-182
Рішення прийнято.
Володимира Пузакова до міністра екології та природних ресурсів України щодо
критичної екологічної ситуації, що склалася на Гайворонському водосховищі.
Прошу голосувати.

10:12:52
За-204
Рішення прийнято. Декілька оголошень, шановні народні депутати. Згідно статті 13 Закону України про статус народного депутата України та статті 4.2.2 Регламенту Верховної Ради України інформую про вихід народного депутата України
Каратуманова Олега Юрійовича зі складу депутатської групи "Народний вибір"
та входження його до складу депутатської групи "Демократичні ініціативи".
Депутатську групу "Європейський вибір" уповноважено представляти також народних депутатів України Піхоту Володимира Юлійовича та Самофалова Геннадія Григоровича.

Шановні колеги, пропонується заслухати інформацію міністра внутрішніх справ України та Генерального прокурора України про дотримання чинного законодавства... Давайте порадимося таким чином. Не перетворюйте це у
майдан, не треба це робити. Я пропоную таким чином, відвести час заслухати
міністра, Генерального прокурора, а потім 45 хвилин використати на обговорення, на виступи від фракцій точніше. Немає заперечень. Ідемо за регламентом. Виступи від фракцій 45 хвилин. Від фракції Блоку Юлії Тимошенко, будь ласка, Тимошенко Юлія Володимирівна.

10:15:28
ТИМОШЕНКО Ю.В.
Юлія Тимошенко.
Шановні друзі! Сьогодні не просто сесія, сьогодні перша сесія після того,
перше пленарне засідання після того, як в Україні почалася акція "Повстань, Україно!", яка має за мету зміну системи влади, проведення докорінної політичної, економічної реформи в Україні і, як перший крок, усунення від влади Леоніда Кучми.
Сьогодні перше пленарне засідання, на якому ми маємо з вами розглянути першим і головним питанням питання про політичну ситуацію в Україні, про політичну ситуацію, яка всім світом визначається як кризова. І не потрібно робити вигляд пропрезидентській частині парламенту, що нічого не відбувається. Відбувається головне, що меншість, абсолютна політична меншість, яка була повністю проігнорована суспільством, штучно створила більшість і продовжує керувати Україною під дахом Президента Кучми.

І тому ми маємо розглянути сьогодні ситуацію, не тільки зв'язану з тим, як у нас сьогодні все складається в Україні, а як нам рухатися далі. І саме постанова, яку ми пропонуємо, передбачає розглянути і дострокові вибори Президента і усунення Президента в порядку імпічменту, і розгляд ситуації, яка склалася в силових структурах, що вони, не зважаючи на те, що громадяни себе мирно поводять, практично кинули всі сили поліції проти своїх громадян із 16-го на 17-те, знищували людей, які без зброї мирно хотіли дочекатися, так званого, свого Президента.

І тому від своєї фракції, яку я очолюю, від партії, яку я очолюю, від партій, які входять в блок, я очолюю, я хочу заявити, що ми категорично не будемо приймати участь ні в якому розгляді законів, ні в якій діяльності Верховної Ради, бо в Верховній Раді сьогодні пропрезидентська більшість і не закони на користь суспільства будуть прийматися, і не бюджет буде прийматися, який буде дійсно на користь суспільству, всі закони, які будуть прийматися, вони лобісські. І тому блокувати роботу цієї Верховної Ради зовсім і зовсім страшно, а потрібно суспільству.

І тому, розглянути першим питанням про політичну ситуацію в Україні з розглядом питань про імпічмент Президенту, про дострокові вибори, про відповідальність силових міністрів за те, що відбулося з 16-го на 17-те, розглянути Закон про пропорційні вибори і поки не буде це, ніякої роботи Верховної Ради бути не може. ( О п л е с к и)

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату Кравчуку Леоніду Макаровичу.
Будь ласка, Леоніде Макаровичу. (Ш у м у з а л і)
Будь ласка.

10:18:54
КРАВЧУК Л.М.
Шановні народні депутати! Звичайно, можна погодитися з опозицією, що соціально-економічна і політична ситуація в Україні складна. І вживання епітетів - це вже справа кожної людини, висота слів залежить від висоти культури. Але не це головне. Головне в тому як змінити ситуацію на краще. В опозиції один-єдиний рецепт - в усьому винен Президент, він має піти у відставку.
(Ш у м у з а л і. О п л е с к и)

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я вас прошу, угомоніться! Шановні! (Ш у м у з а л і)
Не перетворюйте це в майдан! Що ж ви робите?!
10:19:16
КРАВЧУК Л.М. Шановні народні депутати! Справа настільки серйозна, що її не потрібно переводити в шоу. Якщо шоу скрізь буде, ми нічого не вирішимо. Я наголошую на тому, що не можна приписувати всі проблеми і всі недоліки лише одній людині.

(Ш у м у з а л і)
Один лише приклад. Бюджет і податкові закони. Хіба не основна вина парламенту в тому, що уже 10 років він не може прийняти розумне податкове законодавство? Це завдання практично вирішили всі країни на терені колишнього Радянського Союзу, окрім нас. Саме тут криються основні причини і поганого наповнення бюджету, а значить і зарплат бюджетної сфери, тут проблеми інвестицій, в тому числі й зарубіжних.

Звичайно, якщо поставити завдання знайти крайнього, то чому б не звинуватити
Президента, скажімо, в зростанні, як кажуть лікарі, чоловічої імпотенції і
жіночої фригідності? Я бачу, що до цього вже йде.
(Ш у м у з а л і)

Людина наділена розумом, щоби думати. І коли питання складне, то потрібно
думати й вирішувати, а не всіх і у всьому звинувачувати. Я до того, що кожен
має нести свою відповідальність, тоді аналіз ситуації буде предметнішим і
легше визнати що і кому слід робити. Не потрібно захищати Президента, його
захищає Конституція України і закони України і її також мають дотримуватися
всі, в тому числі і опозиція.

Народ не хоче, ви кажете, я не можу говорити про весь народ, і ви не можете
говорити про весь народ, давайте будемо реально оцінювати ситуацію. Не треба
розписуватися в любові до влади, але потрібно реально оцінювати ситуацію. Головна проблема влади в соціально-економічному стані України. Погіршилась
ця ситуація порівняно, скажімо, з 98-м роком чи ні? Я повинен сказати: не
погіршилась.

Чого ж саме зараз так гостро ставиться питання про відставку Президента,
дострокові вибори парламенту? Відповідь однозначна - хочеться якомога швидше
взяти владу! Хоч це завдання і проблематичне, і влада буде обиратися і хто вийде на олімп влади скаже український народ, скажуть українські вибори.

Почекайте, шановні, почекайте, прийде 2004 рік, ви вийдете на вибори і зможете перемогти, ми будемо вас поважати. Якщо не зможете перемогти, будемо поважати того, хто переможе. Тому не потрібно... (Ш у м у з а л і).

...не потрібно поспішати. Я закликаю опозицію, всіх народних депутатів, народ у нас український один, Верховна Рада - одна, у нас різні думки, але давайте реально оцінювати ситуацію. Мені, відверто скажу, шкода ваших зусиль. Я звертаюся до опозиції. Президент у відставку не піде! Виборів дострокових не буде! (Ш у м у з а л і).

І тому для того, щоб нормально жити, працювати до 2004 року, треба зусилля об'єднати, почати утворювати парламентську більшість. Хто хоче, нехай іде, хто не хоче, нехай іде, це його справа. Треба розпочати конституційну реформу, треба розпочати ті проблеми вирішувати, які стоять перед народом: прийняти бюджет, прийняти податкове законодавство і йти до виборів у спокої і злагоді. Я закликаю вас до цього. Нехай вам щастить! (Ш у м у з а л і).

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, я вас дуже прошу, не заважайте один одному виступати, тоді кожен буде дотримуватися регламенту. Слово надається від Компартії Симоненку Петру Миколайовичу.

10:26:06
СИМОНЕНКО П.М.
Шановні колеги! Шановні наші виборці, хто сьогодні зібрався під стіни Верховної Ради! Від імені депутатської фракції комуністів, від імені вас, мільйонів наших виборців заявляю, що узурпована Кучмою і його командою державна влада в Україні, вже не має політичної основи, оскільки сьогодні і ліві сили, і частина центриських, і праві сили заявили про свою категоричну рішучість і незгоду із існуючим кримінально-олігархічним режимом. Влада не має соціальної бази, не має підтримки у народу - це головний висновок початку нашої акції всеукраїнської "Повстань, Україно!" (О п л е с к и)

Але, образно кажучи, за висотою слова пана Кравчука можновладці мають те, що вкрали. І він постійно про це і говорить, що ми будемо захищати те, що вкрали у нашого народу. А народу хай залишається цілком розорена Україна і зубожіння!
На наш погляд, чинна в Україні влада тримається тільки на репресивному апараті, а в суспільстві накопичилася така критична маса народного гніву у кількості десятків мільйонів обездолених людей, що у будь-який момент може статися соціальний струс. Народ вимагає, щоб цей цинічний, антинародний, антидемократичний режим, яки будував Леонід Кучма зі своїми опричниками, пішов у відставку! Це - головна вимога сьогодні політичного моменту в Україні. (О п л е с к и)

16 вересня всеукраїнська акція протесту "Повстань, Україно!" проти правлячого кримінально-олігархічного режиму сколихнула і об'єднала всю Україну. Сотні тисяч чоловіків і жінок, молоді, ветеранів війни і праці вийшли на площі міст України, а перелякана влада не чекаючи такої масовості, такого єднання різних політичних сил людей різних політичних поглядів і віросповідань, вона сьогодні просто перелякана. Основна вимога протестуючих мас - Кучма повинен покаятися перед обманутим ним народом і негайно піти у відставку з поста глави держави як головний винуватець всіх страждань народу України! (О п л е с к и)

І, до речі, я хотів би звернутися до Генеральної прокуратури. Вчора те зібрання, яке проводив Президент Кучма, якраз засвідчило, що він навмисно проводив політику на знищення економічного потенціалу України. Він визнав вчора, що на протязі останніх двох років грабувалась Україна за рахунок незаконної приватизації основних потенціалів України.

Але замість діалогу з народом брудна підла операція спецзагонів міліції під
покровом ночі, яку організували якраз міліція і влада, засвідчила, що це організований терор агресії, репресій проти власного народу. І це криваве
побоїще вже не просто чергова протиправна дія правоохоронців, а грубе порушення тих законів, які ми приймали у Верховній Раді.

Таким чином, своїми діями у ці дні бандитсько-кримінальний режим повністю
відкрив свою злочинну суть, остаточно перетворився у фашистську диктаторську
хунту.

Народ обов'язково дасть правову оцінку злочинним діям злочинного режиму, а також його сатрапів, ми в цьому глибоко переконані. А народ, який сьогодні знаходиться під Верховною Радою, якраз і засвідчує, що все це обов'язково відбудеться. Але тимчасово пануючому режиму так і не вдалось насади в Україні страх. Більше того, своїми діями режим консолідував націю, народ, активізував протестні настої і дії. Саме про це і переконливо свідчить сьогоднішня багатотисячна демонстрація біля стін Верховної Ради.

Зі свого боку заявляємо, що наші подальші дії надалі будуть адекватні подіям, що розвиваються, будуть в рамках Конституції і законів, будуть відповідати, головне, інтересам нашого народу України. Перш за все парламентська фракція Компартії України вимагає негайного розгляду на засіданні критичної, гострої, вкрай небезпечної політичної ситуації в країні, вимагає законодавчо врегулювати і виконати вимоги, які містяться в рішеннях всеукраїнських народних зборів, мова йде про те, щоб визначити дату проведення дострокових президентських виборів, розглянути питання про процедуру імпічменту Президенту, внести необхідні зміни в Конституцію відносно переходу від президентсько-парламентську до парламентсько-президентської системи влади і прийняти новий закон про вибори народних депутатів, рад всіх рівнів на пропорційній основі. Саме від вирішення цих надзвичайно важливих і принципових питань і будуть залежати наші подальші дії.

Ми, комуністи, разом з нашим народом, народом України, і запевняємо: ті, хто сьогодні прийшов, хто не зміг прийти, але слухає нас по всій Україні, ми обов'язково з вами переможемо, треба тільки єднатися і організовано виступати проти цієї злочинної влади. Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, ще раз запрошую кожного виступаючого
дотримуватися регламенту! Слово надається народному депутату Салигіну від групи "Демократичні ініціативи". Будь ласка,

10:31:48
САЛИГІН В.В.
Колеги, шановні колеги, ми з вами, законодавці, приймаємо закони не для того, щоб їх порушувати, а для того, щоб їх виконували всі, і ми з вами в тому числі. Коли я думаю про те, мені важко зрозуміти саме ту частину сесійної зали, яка штовхає наших громадян нехтувати і порушувати закон. В разі виникнення непорозуміння між різними полярними політичними силами є лише один шлях: шлях діалогу. І серйозні політичні, правові, економічні проблеми вирішуються не на площах, не в наметових містечках, а в парламентах.

Ми за нашим Регламентом, який його самі приймали, приймали для себе, можемо вирішити насущні проблеми дискусіями, всі мають право на голос і голосування. Іншого не дано. Хіба ми використали таку можливість і надання нам можливості в повній мірі? Звичайно, ні. А що певна частина депутатського корпусу робить натомість, підбурюючи людей до зіткнення з органами міліції, до зухвалого невиконання рішення суду? А кого в результаті карають? Звісно, стрілочників, отих обдурених пересічних громадян, які наші колеги із значками народного депутата штовхнули на порушення правопорядку. Де, в якій із розвинутих країн...
(Ш у м у з а л і)


ГОЛОВУЮЧИЙ. Я вас запрошую: заспокойтеся, будь ласка! Що це відбувається?!

САЛИГІН В.В. В залі Верховної Ради неодноразово закликали рівнятися, дозволено блокувати рух транспорту, та ще й паралізувати роботу урядових та інших державних установ. Всі організатори такої акції понесли б заслужене
покарання, як би подібне відбулося у будь-якій європейській країні. У Конституції України у статті 15 чітко сказано: "держава гарантує свободу політичної діяльності, незабороненої Конституцією і законами України". Те, що відбулося у ніч з 16 на 17 вересня біля Верховної Ради України та Адміністрації Президента, а також напередодні, відмінено випуск вечірніх "Новин" по Українському телебаченню 1 нічого спільного з законністю не має.

Тому наша депутатська група "Демократичні ініціативи" засуджує такі вчинки опозиції і нічого не бачить незаконного у діях міліції по забезпеченню конституційних прав, їх безпеки і спокою. Ми б хотіли нагадати, що у МВС служать люди, які зобов'язані відповідно до чинного законодавства стояти на
стороні громадянського спокою і порядку. І вони це, до речі, виконують з
честю.

Досить втягувати силові структури у політичні противостояння. Міністерство
внутрішніх справ поза політикою, підкреслюю, Міністерство внутрішніх справ
поза політикою. Дякую за увагу.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, що це відбувається? Ну, це ж не
майдан. Ну, не можна ж так. Олександр Олександрович, будь ласка. Слово надається Морозу Олександру Олександровичу від Соціалістичної партії.

10:35:47
МОРОЗ О.О.
Олександр Мороз, фракція соціалістів.
Я хочу виразити задоволення з приводу того, що Салигін виступив. Ми нарешті
його лице побачили, за 5 років другий раз на трибуні. Очевидно, повернувся
із зарубіжної командировки. І він там знає, як робиться за кордоном. Але
треба дивитися, що робиться в Україні.

Фракція соціалістів пропонує: ближчим часом провести закрите засідання Верховної Ради з участю урядовців і Президента, якщо він до того часу не складе свої повноваження, щоб розглянути питання про заборонену торгівлю зброєю з України.

Як і в багатьох інших випадках, влада намагається вибрехатися, підставляючи тим самим Міністерство закордонних справ, гендлюючи авторитетом України. Але шило в мішку не заховаєш.

Вчора британський Прем'єр Тоні Блер в інтерв'ю сказав про смертельне занепокоєння від співпраці України з деякими близькосхідними країнами. Про це ж пише британський тижневик Обсервер. Офіційно про те ж заявляє Держдепартамент США. Там невдовзі цю справу аналізуватиме Конгрес. Ми не маємо права ховати голову в пісок, бо йдеться про катастрофічні наслідки від санкцій. Бо йдеться про політику, осторонь якої не може бути наш парламент. Експертиза записів в кабінеті Президента підтвердила, що він погоджував заборонений продаж кольчуг. Чи не йшлося там про спеціальні технології і матеріали? Це не другорядні речі, адже важливо, хто відповідатиме за порушення санкцій ООН, окремі посадовці чи відповідатиме держава? Для нас це особливе питання, бо йдеться не про торгівлю, а про крадіжку зброї. Адже з тих відомих 100 мільйонів виручки від кольчуг до
бюджету не надійшло нічого, там само, як від ядерних боєголовок відданих в
Росію.

Більше 3 мільярдів доларів осіло в кишенях конкретних людей. Одні
тепер сидять у зарубіжних тюрмах, а інші - на вулиці Банковій. А згадана
сума - це річна пенсія для всіх пенсіонерів України. І нічого говорити :”
Коштів немає". Красти не треба, гроші є на все. Ось чому опозиція і добивається зміни системи влади, починаючи з дострокового переобрання Президента. Суспільство не повинно нести відповідальність за гріхи правителів. Про це йшлося на всіх багатотисячних зустрічах з громадянами в рамках акції "Повстань Україно!" Цього вимагають тисячі громадян, що стоять тепер під стінами Верховної Ради. Цього бояться почути прислужники режиму. Саме тому вчора на телебаченні опозиції відмовлено в конституційному праві на інформування людей. Тим саме влада, а не ми, провокує людей на протистояння. Проте, їй не допоможуть ні бронежилети із щити, ні брехня та замовчування. Добро обов'язково переможе.

Із огляду на сказане і зважаючи на сотні інших аргументів, фракція наполягає на слуханні саме питання про політичну ситуацію в Україні - перше питання, а не забалакувати ту проблему, котра сьогодні назріла. Необхідні документи ми підготували і зареєстрували. Їх треба розглянути і проголосувати сьогодні. Парламент не повинен допустити утвердження позицій хунти в Україні. Спасибі за увагу. (О п л е с к и)

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату Калетніку від депутатської
групи "Євровибір". Будь ласка.
10:39:31
КАЛЕТНІК Г.М.
Шановні колеги! Шановні телерадіослухачі! Шановні наші виборці! Всі ми єдині в оцінках, що найболючіше сьогодні для наших людей - це рівень життя, який не достойний нашого працьовитого, талановитого, багатого і стражденного своєю історією народу. Не бачити як корупція пронизала всі і значну частину чиновницької братії, не бачити, що тіньова економіка зростає значно швидшими темпами, а її фінансові потоки значно вищі і вагоміші, ніж легальні; не бачити проблем влади і її побудови на всіх рівнях держави і не бажати все це і ці проблеми і негаразди вирішувати, це означало б не мати душі, серця і Бога. Але вирішувати ці питання громадянською непокорою, повстаннями - це означало б, на мою думку, не мати розуму.

Незважаючи на економічні труднощі, ми з вами як більшість громадян України
розуміють, що нинішня сформована і влада, і парламент є конституційними і
потрібно конституційним шляхом вирішувати всі проблеми, які зараз у нас є.
Штучна дестабілізація політичної ситуації в реальному житті приводить, як
правило, до падіння темпів виробництва, погіршення соціально-економічної
ситуації в країні, а відтак до погіршення життя людей.

Ми, депутати групи "Європейський вибір", закликаємо своїх колег не втягувати
парламент у затяжні політичні дискусії. На часі опрацювання дійсно стратегічно важливих законопроектів як подолання бідності в Україні, про бюджет на 2003 рік, про державну програму економічного і соціального розвитку, про внесення змін до закону про індексацію грошових населення та інші, що потребують термінового законодавчого втручання в такі життєво важливі сфери як охорона здоров'я, освіта, пенсійне забезпечення.

Почнімо цю роботу сьогодні, щоби звітуючи перед нашими виборцями, довелося
перераховувати не кількість політичних заяв акцій і намірів, а можна було би
зробити підсумок прийнятих законів і конкретних рішень, за які нам буде не соромно перед нашими виборцями, перед народом і які б на ділі суттєво покращили б життя людей в Україні. Дякую.


ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату Гапочці, підготуватися
Зубанову, будь ласка. Гапочка є?

10:42:45
ГАПОЧКА М.М.
Я вибачаюся, в залі дуже... Депутатська група "Народний вибір" неодноразово
заявляла про те, що настав час в стінах Верховної Ради покласти край ідеологічним чварам, відмовитися від політичних протистоянь, перейти до
конструктивного обговорення спірних питань, створення більшості та розпочати нормальну роботу над законодавчими актами. Щодо намірів деяких політичних сил дестабілізувати ситуацію як у парламенті, так і в Україні в цілому можна сказати, що події 16 вересня 2002 року підтвердили справедливість висновків про недоцільність організації подібних демаршів. Мітинги, які проходили у Києві, відбулися явно за сценарієм, на яких розраховано керівництво опозиційних сил. Не зважаючи на те, що їх учасників спеціально звозили до столиці з різних регіонів, вони не стали дійсно масовими.

Щодо проведення акцій протесту у регіонах, то ми, народні депутати, які
входили до депутатської групи "Народний вибір",..

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не заважайте, будь ласка, виступаючому. Продовжуйте, будь ласка.

ГАПОЧКА М.М. Я тим же відповім. Гуляй!

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вгомоніться, будь ласка.

ГАПОЧКА М.М. Ми... депутатської групи "Народний вибір", проаналізувавши, як
вони відбувались в наших регіонах, заявляємо, що ці акції були малочисельними і не мали політичного резонансу. Все це ще раз свідчить, що для вирішення спірних питань є тільки один шлях - шлях політичного діалогу. В зв'язку з цим ми вважаємо, що члени фракції "Наша Україна", відмовившись від участі в сьогоднішній акції, продемонстрували справжню мудрість і прагнення до конструктивної, справедливої співпраці з іншими фракціями і з нашими групами.

Що правової оцінки дії як учасників минулого тижня акцій, так і представники
силових структур та ми вважаємо, що право на це мають виключно органи суду.
Щодо Верховної Ради, то вона має займатися виконанням свого конституційного
обов'язку - розробкою законів.

Ми, члени депутатської групи "Народний вибір", ще раз звертаємося до представників опозиції з закликом відмовитись від подальших спроб дестабілізувати ситуацію в країні, використовуючи при цьому тактику політичного ультиматуму. Ми закликаємо представників усіх політичних сил у Верховній Раді відкинути політичні амбіції, сісти за стіл переговорів, створивши парламентську більшість, почати нормально працювати. Саме цього чекають від нас наші виборці, наші співгромадяни всієї України, а не привезені до Києва.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.
Слово надається Зубанову, за ним буде виступати Кириленко. Володимир Олександрович, будь ласка. Є Зубанов?

10:45:52
ЗУБАНОВ В.О.
Уважаемые депутаты! Уважаемые радиослушатели! Уважаемые избиратели! Все мы
учимся демократии и всем депутатам, присутствующим в этом зале, даже тем депутатам, которые первый созыв, понятно, что решение тех вопросов, которые
подымает оппозиция, лежит на поле законодательства, то есть, вопросы решаются в этом зале. И действительно, мы видим, что все вопросы, все законы можно принять, создав или простое большинство, или конституционное большинство, но решать эти вопросы необходимо только здесь, потому что все силовые способы решения не будут признаны ни народом Украины, ни, тем более, мировым ообществом. И впервые за самостоятельность Украины, за время незалежности Украины, в государстве создалась уникальная ситуация, когда в парламент пришли депутаты, которые по своему мировоззрению могут создать конституционное большинство на основе углубления рыночных реформ на основе продвижения Украины по пути демократических реформ. И у нас оздалась уникальная ситуация на Украине еще и потому, что Президент Украины Леонид Данилович Кучма первым выступил с преложением необходимости проведения таких политических реформ. И поэтому нам необходимо в этом зале договориться между собой, создать большинство, и фракция "Регионы Украины" готова к диалогу с любым депутатом, с любой фракцией, с теми депутатами, которые исповедуют принципы демократии, принципы продвижения Украины по пути демократических, и социальных, и рыночных реформ. Спасибо за внимание. (О п л е с к и)

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надаєтья народному депутату Кириленку, підготуватися Пустовойтенку Валерію Павловичу. Будь ласка, Іване Григоровичу.

10:48:00
КИРИЛЕНКО І.Г. Іван Кириленко, "Аграрники України".

Шановні колеги, тисячі разів з цієї найвищої трибуни в державі ми підкреслено шановано називали себе колегами. А чи стали ми за одинадцять років незалежності в цьому тісному приміщенні під куполом дійсно колегами чи хоча б партнерами по депутатському ремеслу? Ця трибуна за ці роки знавала безліч виступів, здригалася від шалених емоцій звинувачень і компромату. На жаль, цілісним колективним органом найвищого щабля незалежної гілки влади ми, по великому рахунку, так по великому рахунку, так і не стали. За десятиліття ми ні за що током не відповіли і по сьогодні не відповідаємо, хоча прийняли десятки слабких законів, невиважених рішень, граючись, відправили у відставку півдюжини урядів, лобували якісь і чиїсь галузеві чи регіональні інтереси, розпалювали залюбки заради амбіцій політичні пристрасті.

Впродовж ряду років поспіль ми критикуємо і шельмуємо кого завгодно, тільки
не себе. Третє скликання поспіль нам хочеться більше влади і ширших повноважень.
То чому ж ми це з вами не зробили 27-28 червня 1996 року? Добра третина залу
добре пам’ятає ту конституційну ніс: кожна стаття, як по маслу, - 320-340 голосів. І головні суперечки майже до ножа і до ранку навколо проблеми Криму, російської мови та Чорноморського флоту. А питання організації та розподілу влади майже проходили "на ура". Хоча вже тоді хіба не ставились розробниками рішення проблеми противаг за рахунок двопалатного парламенту, цивілізованого структурування законодавчого органу на більшість та опозицію, відповідного впливу на формування уряду? Всі ці пропозиції розумних людей уже, на жаль, уже на узбіччі нашого політичного життя. А ми вже 6 років безперервно воюємо в залі. Коли аргументів не вистачає на трибуні, емоції перекидаються на вулицю.
А ларчик-то відкривається просто, як кажуть, самі нахомутали - самим і иправляти.

Як би тоді не розхвалювали нашу Конституцію, а життя виявилось значно розумнішим вчителем. Поправки до Основного закону назріли. І перш за все, державі потрібен сильний парламент. Він буде таким тільки тоді, коли буде відповідальним. Відповідальним за закони, які приймає, і за ту гілку влади,
яка їх впроваджує в життя, тобто за Кабінет Міністрів.

То в чому справа, друзі? В четвер давайте проголосуємо склад Конституційної
комісії - і негайно до роботи. А її дуже багато. Та ще й врахуємо те, що 6 років тому в "Перехідних положеннях" ми написали стільки застережень і запобіжників, що тепер треба по процедурі для поправок цілий рік. Ми самі це саме написали - самим і виправляти. Декому не терпиться сьогодні мати все і зараз. Є рецепт і тут, є рецепт, пропозиція. Є проект угоди. Давайте підпишемо проект угоди, і сьогодні вже можемо формувати уряд і негайно приступати до роботи. Що маємо натомість? Натомість в залі вже близько десяти Законів про вибори.

Ми ще нічого толком для людей не зробити, а вже думаємо про вибори. Подивіться в тому законі: 450 округів, 150 партій, і кожна партія делегує на округ свого кандидата. Це знову вчепимось в горло один одному, будемо перегризати горлянки, колошматити себе, людей, Україну. Шановні друзі, у нас місяць часу, місяць часу! За місяць ми повинні створити парламентську більшість. Не зробимо цього восени - весною вже "разгоряченные" коні кинуться у передвиборчу гонку, буде вже не до законів, не до соціальних питань, не до інших проблем. На превеликий жаль, 4 роки з біографії України будуть вичеркнуті. Цьому парламенту буде поставлений хрест.

Шановні друзі, давайте дійсно не допустимо цього, у нас попереду багато роботи. Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.
Слово надається Пустовойтенку Валерію Павловичу. За ним буде виступати Ющенко. Так, так, від двох фракцій, 6 хвилин. "Народовладдя" і НДП фракції.

10:52:06
ПУСТОВОЙТЕНКО В.П.
Я попросив 6 хвилин.
Шановні колеги, я згадую події, які проходили в парламенті України в 1990-1994-х роках. Це дестабілізація також роботи Верховної Ради, дострокові президентські вибори, зміна уряду. І що ми за цей час отримали? Ми так злагоди як в нашому парламенті, так і в нашому суспільстві, не отримали. Тож дозвольте коротко викласти нам позицію фракції Народно-демократичної партії. Наша партія була і залишається провідником єднальних процесів в демократичному середовищі. Свідченням нашої послідовності є і той факт, що у щорічних виборах НДП приймала участь в складі блоку партій, демократичних партій "Єдина Україна". Наша позиція була і залишається конструктивною, зорієнтованою на діалог та співпрацю.

Безперечно, нас радує і той факт, що сьогодні до єднання демократичних сил у парламентську більшість говорять практично всі партії та об'єднання, представлені у Верховній Раді, включаючи як соратників по "Єдиній Україні", так і "Нашу Україну". Але мене і моїх колег-однопартійців дуже хвилює той факт, що, виголошуючи одні і ті ж гасла про співпрацю, ми до сих пір не зрушили з місця, більше того, розгорнулися масові акції протесту, які посилюють і без того високу політичну напругу в наших стосунках. Ми за півкроку до політичного розколу, який може призвести до непрогнозованих політичних та соціальних наслідків.

Отже, три коротких питання, на які я спробую дати відповідь. Що відбувається
сьогодні? Як може розвиватися ситуація далі? І класичне питання: що потрібно
робити, щоб знову конструктивно політично, відновити політичний діалог?

Перше. Ми переживаємо реальний соціальний конфлікт, причина якого полягає у невідповідності між запитами громадянського суспільства, що динамічно розвиваються, і вимагає нових стандартів політичної та економічної демократії та консервативною моделлю влади, що спирається на суто бюрократичні та фіскально-силові методи управління. Адже підсумок, а головне, всі розуміють, що у цій боротьбі не буде переможців, оскільки навіть тимчасовий політичний успіх швидко обернеться реакцією і помстою, і новим економічним перерозподілом.

Друге. Що ж може бути далі, якщо все залишити, як є. На жаль, "Наша Україна"
ініціатор створення формули більшості дев'ять плюс один, і навіть Президент пропонує нелегітимні варіанти організаційної більшості. НДП підтримує політичні угоди про коаліцію, коаліційний уряд, але ж ми маємо усвідомити, що все це поза межами діючої Конституції, діючого законодавства. І ризик не............. рішень і навіть політичних провокацій дуже великий, а межа поміж домовленістю політичних груп, грою надто тонка. Я за цю пропозицію.

І з іншого боку, я глибоко переконаний, що намагання створити суто кількісну
парламентську більшість, що виходить лише з чисельності учасників - це
взагалі помилковий шлях. Така більшість буде об'єктивно нестійкою. Виникає
реальна небезпека того, що у разі формування коаліційного уряду, вона дуже
швидко себе може дискредитувати.

Крім того, я не виключаю, що у разі невдачі з такою нестійкою більшістю з'явиться загроза того, що деякі сили спробують реалізувати в Україні російській варіант прийняття Конституції за допомогою референдуму в обхід
парламенту та громадськості. Ви добре розумієте, які негативи несе у собі
подібний варіант розвитку, адже перспектива виглядає досить протирічливо.

Третє. Я глибоко переконаний у тому, що є реальний шлях виправлення ситуації, там би мовити, виведення із стану полічтиного пату. Коротко п'ять кроків, які я пропоную.

Перше. Політична коаліція - більшість в парламенті. Коаліційний уряд та політично сильний Прем'єр. Нове законодавство для місцевого самоврядування, посилення економічної самостійності органів місцевого самоврядування, створення виконавчих структур представницьких органів у всіх регіонах. Прийняття парламентом коституційного закону про основи зовнішньої та внутрішньої політики, що регламентує напрямки та шляхи реалізації реформи політичної системи.

Проведення конституційної реформи шляхом організації широкого громадянського діалогу, для цього скликання конституційної асамблеї. Якщо відмовитися від політичного протистояння, то ці п'ять кроків повинні ми, починаючи з сьогоднішнього дня.

Перший і головний крок - стабільність вітчизняної поліції зараз залежить від
того, чи буде стабілізована ситуація в парламенті. А для цього потрібна не
просто більшість, а міцна парламентська коаліція - більшість, політична більшість. Ми зараз свідомо йдемо на тимчасовий нелегітимний статус такої
більшості. Але наша мета полягає не лише в стабілізації роботи парламенту
та припинення соціальних хвилювань, але впливи на перерозподіл влади на
користь представницької демократії.

Другий шлях. Але нам не потрібно далі тішитися ілюзіями, що коаліція та
коаліційний уряд все вирішить. Ні разу, ні ........ - це лише початок. Переконаний, що влада має стати більш прозорою та близькою до кожної людини
не в Києві, а в кожній області, в районі, місті, селі, селищі. Тому не потрібно дурити громадян, обмежуватися лише парламентом та урядом. На жаль, діюче законодавство, що регламентує діяльність місцевого самоврядування та держадміністрації гальмує розвиток регіонів. Тому, на мій погляд, було б доцільно переглянути діюче законодавство про місцеве самоврядування та прискорено прийняти нові закони, які дозволяли б позбутися існуючого двовладдя на місцях.

Шість хвилин.

Наступні два кроки. Це Закон про основи зовнішньої та внутрішньої політики
нашої держави і новий конституційний процес. Я пропоную всім представникам
партій, підтримати пропозицію Народної демократичної партії створити
Конституційну асамблею як легітимного органу, мета якого публічно узгодити
засади нового Конституційного устрою і напрацювати проект нової редакції.
Нова редакція Конституції має стати справжнім суспільним договором, а не
продуктом домовленості іванових, петрових та сидорових.

Я закінчую. Тому, шановні народні депутати, колеги, я ще раз звертаюся до
всіх парламентарів фракцій та партій підтримати ініціативу нашої партії про
Конституційну асамблею і на закінчення хочу сказати: ніхто, крім нас в цім
залі хто знаходиться народних депутатів, не зможе навести порядок в нашому
парламенті, в нашій державі. Закликаю всіх для спільної праці. Дякую за
увагу.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається Ющенко Віктору Андрійовичу. За ним буде
виступати Тігіпко Сергій Леонідович.

10:59:41
ЮЩЕНКО В.А.
Шановна президія! Шановні народні депутати! Перед своєю промовою я хотів би
висловити до вас одне прохання.

Шановні друзі! Те, що відбувається сьогодні в Україні, характеризується
двома словами, це - безладдя і беззаконня. Ми повинні... Ми повинні, шановні
депутати, привчитися в цих стінах слухати один одного, бо людина розумнішає
тільки тоді, коли вона слухає. Вона чогось вчиться від інших. Тому я хотів
би почати з того, що я розумію ту емоцію і ті почуття, які бурлять у цьому
залі. Я розумію, що багато сил уже стають полярними. Ми доходимо до тієї межі, де здоровий глузд вже не потрібний. Потрібні емоції. На глибоке переконання нашої політичної фракції, політичні сили парламенту ще здатні говорити, ще здатні діяти, ще здатні вести діалог. Це моє переконання. Тому з іншої сторони ми повинні признати інше. З кожним днем виростає в Україні конфронтація між владою і суспільством, між владою і політичними силами. Ми заходимо в досить складну, глибоку, небачену за 11 років політичну кризу.

Ми повинні усвідомити що є ядром наших протиріч, чому так відбувається в
Україні. Не говорити дурниці про якісь закони, про якийсь бюджет. Шановні
народні депутати, та просніться! Про який закон, про який бюджет ви говорите? Доки ви не пройдете рубікон політичної кризи, ні один закон тут не буде прийнятий, хіба це вам не зрозуміло? Будьте чесними!

Тому перша репліка, шановні, яку я хотів би адресувати до вас, це розуміння
того, в чому є суть української політичної кризи. Суть дуже проста: люди голосують за одних, влада належить іншим. І не мучте себе в інших відповідях - це суть української кризи, це суть української проблеми.

Друге. Як вийти з цієї політичної кризи, кризи, яка дала вже метастази на
парламент; криза, яка дихає і носить характер уже бюджетний; криза, яка через декілька місяців може перетворитися в глибоку фінансову українську кризу, для цього є всі підстави. Як вийти з цієї ситуації, якщо ми є українці і служимо Україні? Самий кращий подарунок для України - це зберегти стабільність. От для цього треба мудрі голови. Це найбільший подарунок, який треба зараз зробити Україні. Як знайти той конструктив, вийти з цієї не бувало складної ситуації?
Тому я хотів би, шановні, не підказуйте, я сам знаю о говорити. Тому я хотів
би жирною лінією, жирну лінію провести, шановні друзі. Зараз ми повинні не
керуватися емоціями, а жити розумом і шукати відповідь у конструктивній
моделі.

Друге, шановні друзі, самий короткий шлях - зверніть увагу на цю думку -
самий короткий шлях до нормалізації, перш за все в українському парламенті я
бачу в тому, що ваше особисте, народні депутати, неприйняття участі в тій
брехні, яка відбувається сьогодні в Україні. Займіть кожний свою позицію,
друзі, будьте політично відповідальними і морально чесними. Це перший крок
як зробити у цих стінах політичну більшість. Повірте, дорога починається від
вас, не з Банківської, від позиції кожного із вас. Хай у вас пробудиться і
людська гідність, і політична відповідальність.

Третє. Доки парламент, шановні друзі, не буде парламентом, а філією Банківської, ми не вийдемо з політичної кризи. Це закон. (О п л е с к и).
Або парламент, шановні друзі, або парламент... Шановні, та почекайте! Або
парламент буде вирішувати проблему кризи, або цим вирішенням буде займатись
вулиця і майдан і з кожним днем гучніше і все сильніше. І давайте визначатись, шановні друзі, або ми маємо свою мудрість і політичну здатність ці проблеми вирішувати, або, дійсно, хай вирішує вулиця.

Шановні, і останнє. 15-те число нами було продемонстровано як діалог і ми залишаємося на цій позиції. Декларацію форуму підписали 50 політичних сил.
16-те число, друзі, було присвячене лише одному: ми знаємо, що ця влада
ніколи не демонструвала прозорого, чесного, послідовного діалогу, і 16-те
існує як мотивація для того, щоб на кінець в Україні відбувся цей діалог, і
прошу по-іншому не розуміти цю ситуацію. Хай канал "Інтер" тільки коментує
як для базарної забавки, але ми повинні бути мудрішими. (О п л е с к и).

І говорячи про діалог, шановні, дозвольте, я буду кінцево відвертий, говорячи про діалог і про що ми хочемо. Як політичні колеги з лівого сектору любили і сьогодні, я думаю, повторюють цю знамениту цитату, на якій багато українців вчилося: коли ми говоримо “Ленін”, ми розуміємо - партія, коли ми говоримо “партія”, подразумєваємо "Ленін", правильно? Правильно. Коли ми
говоримо "влада", ми підрозумєваємо "Президент". Коли ми говоримо "Президент", ми підрозумєваємо "влада". Влада в Україні, шановні друзі, не аплодуйте, бо у мене просто ліміт виходе, влада в Україні є в одних руках: або у нас розпочинаються переговори, і ми находимо конструкцію відповіді, оце - удєл мудрих. Або, шановні друзі, ми розписуємося в тому, що парламент в Україні і політичні сили не здатні вирішити питання і повинні проводитися дострокові вибори. Дякую за увагу.
(О п л е с к и)

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату Тігіпку Сергію Леонідовичу.
Заспокойтесь.

11:07:00
ТІГІПКО С.Л.
Шановна президія, шановні колеги, дійсно, ситуація політично загострюється,
загострюється вона й економічно.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Заспокойтеся, будь ласка.

ТІГІПКО С.Л. За 10 останніх днів другий раз ми бачимо демонстрантів на вулицях Києва. Півроку ми разом з вами працюємо в парламенті, півроку ми говоримо про більшість і півроку ніяких кроків до цієї більшості ефективних ми зробити не можемо. Сьогодні ми маємо неструктуризований парламент, який не може приймати ефективно економічні і політичні рішення, які потрібні сьогодні країні.

Ми маємо погіршення ситуації в економіці. 4 відсотки, які сьогодні ми маємо,
це не відповідь на ті проблеми, які сьогодні є в Україні. Ми маємо загострення бюджетної ситуації. Сьогодні йде недовиконання, ми зараз перейдемо до виконання бюджету, і ми побачимо, що ми не можемо підняти заробітну платню вчителям, ми не можемо підняти заробітну платню лікарям, ми не можемо забезпечити своїх пенсіонерів і так далі. Тобто вся ситуація говорить про те, що у нас є сьогодні серйозний виклик, на який нам потрібно дати відповідь всім разом. Всім разом! Тільки в цих стінах ми можемо покращити ситуацію. Яким він має бути? Опозиція пропонує один шлях, він достатньо конфронтаційний. Це шлях, вони бачать вихід таким.

Є і інший вихід, я вважаю, що він більш ефективний, він більш потрібний сьогодні країні - це еволюційний. Ми всі погоджуємося з тими політичними реформами, які ми повинні провести в нашій країні. І тут всі уже перекона
ні в тому, що це ми підемо цим шляхом, це нас уже об'єднує.

Далі, на мій погляд, ми сьогодні могли б прийняти Закон про опозицію і сформувати максимально широку коаліцію, яка б могла створити більшість. При
цьому я послідовно виступаю за те, щоб ця більшість була максимально широкою. Я звертаюсь до представників "Нашої України", я впевнений, що ми повинні залучити до цієї більшості і соціал-демократів (об'єднаних), тому що це нам дає можливість рухатись... (Ш у м у з а л і)

Я вважаю, я тільки що уважно слухав Віктора Андрійовича Ющенка, і він закликав до розуму, а не до емоцій. Розум, а не емоції, якщо ми хочемо конституційних змін, якщо ми хочемо швидких змін в Україні, то я вважаю, що це потрібно робити.
Паралельно з цим, не дивлячись ні на що, ми повинні створити Конституційну
комісію і вирішувати ті питання, які сьогодні призводять до того, що люди на
вулицях у нас стоять, і що ми не можемо дати відповідь нашим пенсіонерам,
лікарям і вчителям.

Третя позиція, ми б могли швидко, буквально за тиждень сформувати коаліційний уряд, який би мав разом з нами спільну відповідальність. Якщо б це вдалось нам зробити, ми б мали, дійсно, дієву зв'язку парламенту з урядом.

Третє, якщо ми не навчимося слухати один одного, якщо ми не будемо допомагати один одному то спокою в цій країні не буде. Я виходжу з пропозицією, щоб після повернення голова Верховної Ради Володимир Михайлович Литвин, оскільки, я вважаю, що ця фігура для цього більш зараз підходить всього, почав проведення політичних консультацій з лідерами фракцій. Я вважаю, якщо ми даже почнемо збиратись, розмовляти, це вже піде на користь Україні.

Шановні друзі, я впевнений, без розуміння один одного, без діалогу, без
конкретних кроків до більшості до коаліційного уряду виходу у нас немає.
Сьогодні еволюційний шлях буде більш ефективним і більш швидким. Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.
Шановні народні депутати, згідно рішення Погоджувальної ради ми запросили до
Верховної Ради міністра внутрішніх справ і Генерального прокурора, щоб
надали інформацію щодо подій 16 вересня.

З процедури? Будь ласка, запишіться. Висвітіть, будь ласка. О, це дуже
багато записалося.

Вінський, фракція Соцпартії. Ввімкніть мікрофон Вінського.

11:11:46
ВІНСЬКИЙ Й.В.
Я прошу передати слово голові Соціалістичної партії Олександру Морозу.

11:11:55
МОРОЗ О.О.
Шановні колеги, шановний Геннадію Андрійовичу. Я привертаю вагу увагу і всіх
депутатів до того, що на Погоджувальній раді минулого тижня йшлося про
розгляд першим питання про політичну ситуацію в Україні. Власне, до того
зводився і виступ керівника фракції "Наша Україна" Віктора Ющенка та і інших
депутатів: Сергій Тігіпко тільки що про те ж саме говорив. Тому ховатися в
кущі, ховати голову під крило, ніби немає цього конфлікту, не можна. Ми
повинні прийняти ті документи, які дають оцінку цій ситуації, і передбачити
ті кроки, які необхідно зробити Україні, щоб справді була консолідація
суспільства і щоб були позитивні переміни.

Тому не треба робити вигляду, що нібито запросили посадовців, вони зроблять інформацію. Ми знаємо, як це може робитися. Треба розглядати питання по суті, а не слухати інформацію. Наполягаю на тому. Є всі документи підготовлені, вони роздані депутатам відповідно до Регламенту. Розглядати питання по суті: про політичну ситуацію в Україні.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мигович, будь ласка.

11:13:08
МИГОВИЧ І.І.
Іван Мигович. Фракція комуністів, Закарпаття. Прошу передати слово
керівникові фракції Петру Миколайовичу Симоненку.

11:13:20
СИМОНЕНКО П.М.
Симоненко, фракція комуністів. Шановні колеги, я хотів би, звертаючись до
вас на підтримку пропозиції щодо розгляду питання про політичну ситуацію в
Україні, привернути вашу увагу до того, що ми не можемо бути поза тих
процесів, що відбуваються в Україні. Ви є свідками, до речі, хто з вас був
під час проведення масових заходів в областях, як народ сьогодні вимагає
від нас народних депутатів, об'єктивно підходячи до всіх тих процесів, які
відбуваються в Україні, особливо розглядати їх під кутом зору рівня життя
людей, прав і свобод громадянина, права його на працю, на відпочинок, на
можливість навчати дітей, лікуватися і багато чого, так скажемо, що хвилює
сьогодні людей.

Сьогодні ситуація загрозлива у зв'язку з тим, що місцеві органи влади
підвищують тарифи і платежі за житло. Це ситуація не тільки подій у Києві
і законності чи незаконності, це ситуація на межі національної катастрофи,
чи Україна визначить той шлях, який дасть можливість нормально розвиватися Україні і захищати права громадян всіх, чи ми будемо сьогодні свідками того, що остаточно кримінальні угрупування захоплять владу. Тому ми пропонуємо розглядати політичну ситуацію у державі.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кирильчук, будь ласка.

11:14:46
КИРИЛЬЧУК Є.І.
Фракція Блоку Юлії Тимошенко.
Прошу передати слово Олександру Турчинову.

11:15:01
ТУРЧИНОВ О.В.
Шановні колеги, нас не цікавить ............. у вигляді брехні Смірнова,
якого, до речі, наша фракція і інші фракції вимагають зняти з посади за
брехню, за провокацію, у тому числі 16-17 вересня. Нас цікавить і людей, які
прийшли до парламенту, розгляд політичної кризи, яка склалася у країні. Саме
це ми вимагаємо і без цього питання інші питання розглядати не будемо. Ми
вимагаємо у межах розгляду Постанови "Про політичну ситуацію в Україні"
проголосувати питання відставки Президента Кучми і початку процедури
імпічменту, дострокових президентських виборів, відставки Смірнова та інших
брехунів і провокаторів, які винні у тому, що відбувається у країні, які
винні у крові людей. Ми вимагаємо розглядати це питання терміново і не
починати розгляд інших питань без того, щоб не була прийнята постанова
після розгляду цього питання. Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви можете вимагати, але ж не ображайте один одного, ведіть себе
більш толерантно.
Слово надається Добкіну.

11:16:10
ДОБКІН М.М.
Добкін Михайло Маркович, "Демократична ініціатива".
Я вважаю, если мы считаем, что мы живем в демократичесской цивилизованной
стране, нельзя на всю страну перед камерами оскорблять людей, я считаю, даже
безосновательно, я считаю, что мы должны дать слово выступить Генеральному
прокурору и министру внутренних дел. Спасибо.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зарубінський, будь ласка. І закінчуємо, час вичерпано.

11:16:41
ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.
Прошу передати слово народному депутату Олександру Карпову.
Дякую.

11:16:50
КАРПОВ О.М.
Шановні колеги! Апелюючи до необхідності дотримання законів і Конституцій і
Регламенту Верховної Ради, і заявляючи з трибуни Верховної Ради, що всі без
виключення мають діяти так, я хотів нагадати, що відповідно до Регламенту
інформація вноситься в порядок денний і розглядається погодження цього
питання Погоджувальною радою. Всі інші питання, оскільки порядок денний
Верховної Ради затверджений, мають вноситися ініціативно, включатися до
порядку денного і тільки після цього розглядатися.

Як відомо, ми приймаємо рішення з приводу включення і з приводу голосувань в
четвер. Пропозиції надані, в четвер ми маємо повернутися до цього питання,
включити його або не включити до порядку денного і діяти згідно з
Конституцією, законами і Регламентом. Щиро дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Адаме Івановичу, будь ласка. І закінчуємо.

11:18:16
МАРТИНЮК А.І.
Дякую. Мартинюк, фракція комуністів.
Я дуже вдячний за роз'яснення Регламенту шановному регламенту шановним
координатором більшості, якої не існує поки що. Але я хочу звернути увагу
і його, і всіх народних депутатів. Візьміть, будь ласка, порядок денний на
сьогодні і подивіться що там записано. Там немає слова "інформація". Не
дезінформуйте! Там написано "доповідають". Не інформують, а доповідають.
Тобто, ніякого включення без погодження сесійної зали ми не можемо
прийняти. Це одне.

Друге. Олександре Миколайовичу, ви дуже добре знаєте скільки разів ми
перекреслювали вас "народно-українсько-дімський" регламент про те, що ми
голосуємо не обов'язково тільки кожного четверга. Сесія має право у
будь-який момент прийняти рішення про те, що вона не обов'язково в четвер
тільки голосує. Ми сьогодні можемо прийняти рішення про те, що, виходячи з
винятковості, проголосуємо сьогодні про включення до порядку денного про
розгляд цього питання. Так що, ніякого регламенту ми не порушуємо, а
навпаки: ви свідомо нас дезінформуєте.
Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановний Адаме Івановичу, що стосується розкладу засідань, тут
все правильно указано. Ми домовилися, прийняли рішення на Погоджувальній
раді, що сьогодні буде заслухана інформація міністра Внутрішніх справ і
Генерального прокурора. Таким чином, що стосується включення до порядку
денного, це питання голосується у нас за Регламентом у четвер. Можна
вносити, голосувати.

Якщо сьогодні розглядати, треба нам голосувати про процедуру ad hok.
Відійти від Регламенту.

Ви наполягаєте на голосуванні? Наполягаєте. Тобто, за Регламентом, якщо
сьогодні нам ставити питання про політичну ситуацію, ми повинні
проголосувати за відступ від Регламенту, тобто процедура ad hok - 226
голосів. А потім голосувати за включення питання до порядку денного і
розгляду чи сьогодні чи завтра, як це вирішить зал. Таким чином, голосуємо?
З процедури? Так це ж ....... Будь ласка, Мороз Олександр Олександрович.

11:20:48
МОРОЗ О.О.
Шановний Геннадій Андрійовичу! Ви ж не забувайте, що Погоджувальна рада
створила комісію міжфракційну, яку ви очолюєте, для підготовки питання про
політичну ситуацію в Україні. Це було вирішено на минулому тижні на
Погоджувальній раді. Комісія для інформації не створюється, тому вам, до
речі, треба буде брати слово для співдоповіді і треба включати це питання. І
не треба "ad hoc" голосувати по процедурних питання - про включення до
порядку дня саме цього питання, вирішеного на Погоджувальній раді.

ГОЛОВУЮЧИЙ. З цього приводу рішення не приймалося. Приймалося тільки одне
рішення на Погоджувальній раді, Олександре Олександровичу, інформація
керівників Міністерства внутрішніх справ і Генеральної прокуратури. Якщо ви
наполягаєте на відступі від Регламенту... Я все знаю, я знаю про що йде
мова, не треба. І Регламент знаю, і що там написано знаю.
Таким чином, якщо ви наполягаєте на голосуванні, голосуємо процедуру "ad
hoc". Прошу ввімкнути систему "Рада", а депутати будуть визначатися.

11:22:11
За-163
163 голоси, рішення не прийнято. По фракціях, будь ласка.
Слово для інформації надається міністру внутрішніх справ Юрію Олександровичу
Смірнову, будь ласка. До 10 хвилин. На чому ви наполягаєте?
(Ш у м у з а л і)

Шановні , на вимогу депутатської групи "Євровибір" і "Народний вибір"
оголошуєтсья перерва на 30 хвилин.

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати. Сідайте, будь ласка.
Шановні народні депутати, окремі керівники фракцій висловили таку думку, що
стосується процедури розгляду питань: виступ міністра внутрішніх справ,
Генерального прокурора - по 10 хвилин, запитання їм - по 10 хвилин, і потім
виступи від фракцій.

Ставимо на голосування? Потрібен визначатись зал. Треба голосувати, за
Регламентом це процедура, треба голосувати.

Якщо... Треба, треба. Якщо зал визначиться, буде така процедура. Будь ласка, увімкніть систему "Рада". Сідайте, будь ласка, всі, сідайте, сідайте. Будемо визначатись за ту процедуру, за яку я сказав. Сідайте, сідайте, будь ласка, угомоніться.

Да ніякої процедури! У нас уже часу було стільки на процедури! Сідайте, сідайте, час іде. Увімкніть систему "Рада". Прошу голосувати.

12:17:47
За-199
Рішення не приймається.
На вимогу окремих народних депутатів ще раз ставлю на голосування. Будьте
уважні!

Одну хвилину. Фракція просить час. Заспокойтеся, будь ласка! Всі готові
голосувати? Голосуємо. Включіть систему "Рада".

12:18:58
За-203
203. По фракціях.
Ще раз повторюю. На нараді, яку зараз проводили, окремі керівники фракцій
висловили таку думку: інформація міністра внутрішніх справ - 10 хвилин,
запитання, відповідь на запитання - 10 хвилин, інформація Генерального
прокурора - 10 хвилин, відповідь на запитання - 10 хвилин. А потім надати
слово на виступи від фракцій.
Все зрозуміло? Голосуємо.

12:20:18
За-251
251, рішення прийнято.
Слово для інформації надається міністру внутрішніх справ України Юрію
Олександровичу Смірнову. Будь ласка, Юрій Олександрович. Вгомоніться, будь
ласка. Заспокойтеся.

СМІРНОВ Ю.О.

Шановна Президія, шановні народні депутати.
16 вересня ряд партій і блоків організували масові заходи з метою привернення уваги до своїх політичних вимог.

Про свої наміри організатори акції повідомили ще влітку і відразу почали широку агітаційну компанію, закликаючи вийти на вулиці Києва та інших населених пунктів тисячі людей. У зв'язку з цим МВС, керуючись Законом України "Про міліцію" зорієнтувало органи внутрішніх справ на забезпечення громадського порядку безпеки громадян, конституційних вимог під час цих акцій. Головні події за задумом організаторів повинні були розгортатися у Києві. 6 вересня ініціатори акції повідомили Київську міську адміністрацію про намір зібрати на Європейській площі столиці кілька сотень тисяч громадян. Планувалося також пікетування ряду державних установ, військових частин, вокзалів і навіть мостів. Є такий документ, підписаний паном Павловським.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, заспокойтеся, запитання потім.

СМІРНОВ Ю.О. Київська міська адміністрація, проаналізувавши можливі наслідки
цих акцій, звернулася у Шевченківській районний суд міста Києва з проханням
обмежити право на масові збори у центральній частині міста, заборонити пікетування держустанов, встановлення наметів, тощо. Це було обумовлено тим, що перебування великої кількості людей у центральних районах столиці створить загрозу нормальному ритму життя міста, руху транспорту, функціонуванню державних установ, громадського порядку і безпеці громадян.

12-го вересня суд визнав ці аргументи переконливими і заборонив проведення акцій у центральних районах міста Києва. Це широко висвітлювалося в засобах
масової інформації. У свою чергу відділ державної виконавчої служби Шевченківського районного управління юстиції в місті Києві проінформував про
це все зацікавлені сторони. Відповідне повідомлення з вимогою забезпечити
правопорядок під час виконання рішення суду було направлено і органам
внутрішніх справ. Для попередження незаконних дій, забезпечення безпеки
громадян органи внутрішніх справ вжили примітивних заходів, зокрема, провели
зустрічі з координаторами акцій, прес-конференції, організували виступи в
засобах масової інформації, встановили інформаційні стенди з роз'ясненням
норм законодавства, відповідальності за його порушення.

Однак, відразу ж після оголошення судового рішення організації акцій привселюдно оголосили про намір ігнорувати цей вердикт. Порушуючи статтю 39
Конституції України, вони закликали громадян прибути на Європейську площу.

16-го вересня з 11-ої години учасники акції почали збиратися в різних частинах міста. Сформувавши колони, вони направилися до Європейської площі. Колони, які очолювали народні депутати України, рухалися від станції "Метро"Арсенальна", "Софіївської" і "Контрактової площі", блокувавши
протягом декількох годин транспортний рух на вулицях Грушевського, Михайлівської, Сагайдачного і Володимирському узвозі. Міліція була змушена
по мірі блокування руху на вулицях приймати рішення про відвід транспорту на
другорядні магістралі.

За фактами блокувань транспортних комунікацій у районах вулиць Грушевського,
Михайлівської, Сагайдачного, Володимирського узвозу і на Європейській площі
Головним управлінням МВС України в місті Києві порушено чотири кримінальні
справи за частиною першої статті 279 Кримінального кодексу України.
Блокування транспортних комунікацій.

Усупереч судової заборони з 15 до 17 години на Європейській площі відбувся
мітинг, на якому були присутні близько 15 тисяч громадян.
(Ш у м у з а л і. С м і х)

ГОЛОВУЮЧИЙ. Заспокойтесь!
(Ш у м у з а л і)

СМІРНОВ Ю.О. Я согласен. Назовите цифру больше.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні! Ми зараз...

СМІРНОВ Ю.О. Больше назовите, я согласен.
Усупереч судової заборони з 15 до 17 години такий мітинг відбувся. Після
закінчення, на заклик організаторів акції, його учасники розділилися на 2
колони. Одна, заблокувавши рух транспорту на вулиці Грушевського і
Шовковичної, пішла дорогою вулиці Інститутської і почали монтувати намети
на проїжджій частині.

Інша колонна, перекривши рух на вулиці Хрещатик, Інститутській, Шовковичній
і Лютеранській, пройшла до Адміністрації Президента за закликом народного
депутата Олександра Турчинова почала встановлювати на вулиці Лютеранській.
Оперативність, з якою були поставлені намети, свідчить про завчасну
підготовку до цієї акції, тобто навмисне ігнорування відповідного рішення
суду. Розміщення 126 наметів блокувало центральні вулиці міста Києва
протягом 12 годин, що створило не тільки перешкоди для нормального
функціонування ряду державних установ, але й обмежило Конституційні права,
свободи громадян, паралізувало життєдіяльність району, який став місцем
скоєння злочину.

За даним фактом прокуратура міста Києва порушила кримінальну справу за
частиною 1 статті 279 Кримінального кодексу "Блокування транспортних
комунікацій".

У відповідності зі статтями 1, 10 Закону України "Про міліцію" для
припинення злочину було потрібно негайне втручання правоохоронних органів.
Хочу підкреслити, що представники міліції, починаючи з 18 години 16-го
вересня більше 10 разів попереджували учасників акції про неприпустимість
порушення громадського порядку і блокування транспортних комунікацій.
Просили їх до 4-ої години 17 вересня добровільно зняти намети, щоб дати
можливість комунальним

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування