Крок США призведе до подальшої ізоляції Кучми - FT

Середа, 25 вересня 2002, 10:01
"Сполучені Штати вдаються до перегляду політики стосовно України", - статтю Financial Times під таким заголовком цитує Бі-Бі-Сі.

Як зазначається у статті, США оголосили про цей широкомасштабний перегляд по тому, як дійшли висновку про персональну причетність президента Кучми до продажу Іраку радарних протиповітряних установок, а саме про те, що пан Кучма особисто затверджував ту оборудку: "Державний департамент заявив вчора, що - в якості першого кроку на шляху перегляду відносин з президентом Кучмою -припиняє надання урядові України допомоги на 54 мільйони доларів щороку. Втім, державний департамент зазначив, що США і надалі надаватимуть підтримку місцевим і регіональним органам влади, так само як і приватному сектору і неурядовим організаціям."

Financial Times цитує уривок з заяви державного департаменту, де зокрема, зазначається: "Перегляд поточної політики відзеркалює наше серйозне занепокоєння тим, що незаконні постачання Іракові здобули ухвалу президента Кучми. Так само це свідчить про нашу налаштованість запобігти подібним постачанням, що порушують санкції ООН проти Іраку, як з боку України, так і будь-якої іншої країни".

Американські урядовці, веде далі Financial Times, заявили, що дійшли висновку про автентичність записів, на яких зафіксовано, як президент Кучма дає добро на продаж радарів Іракові на сто мільйонів доларів. Реакція пана Кучми була незворушною, пише ФТ: "Він неодноразово заперечував продаж Україною будь-якої зброї чи військового устаткування Іракові."

Financial Times пише: "Як би там не було, але крок Сполучених Штатів, ймовірно, призведе до подальшої ізоляції пана Кучми з боку західних країн і водночас посилить тиск на нього внутрішніх сил, які вимагають його відставки"

У заяві пана Кучми, веде далі Financial Times, йдеться про те, що Україна звернулась до Ради Безпеки ООН сформувати спеціальну комісію для розслідування звинувачень на її адресу. Україна, зазначається в заяві, готова надати будь-яку інформацію стосовно цієї справи і готова прийняти інспекторів від компетентних міжнародних організацій, включно з американськими експертами. В інтерв'ю Financial Times керівник служби безпеки України Володимир Радченко підтвердив, що чільні українські урядовці справді хотіли продати радари Іракові, але пан Радченко наполягає, що такі плани були скасовані.

Часопис веде далі так: "Як каже пан Радченко, колишній керівник української установи з питань експорту озброєнь Валерій Малєв виступав на підтримку таких планів ще за тиждень до того, як загинув в автомобільній катастрофі в березні цього року. Саме він, як свідчать аудіозаписи, пропонував президентові Кучмі продати Іракові чотири радарні установки "Кольчуга". Пан Радченко каже, що СБУ не вдавалось до спроб перевірки автентичності записів, втім, інші джерела, за його словами, підтверджують, що усі радари Кольчуга, виготовлені від 1991 року, перебувають на обліку, і жодна з них не потрапила до Іраку."

У згаданих аудіозаписах, пише Financial Times, пан Малєв пропонує відправити радари до посередників в Йорданії в контейнерах, сертифікованих начебто під інші товари, а фахівців з налагодження радарних систем він пропонував відрядити до Іраку з фальшивими паспортами. Пан Кучма, за даними британського часопису, у відповідь на це сказав, щоб йорданці не патякали про оборудку, і надав своє добро.

Financial Times пише: "Після заяви Сполучених Штатів українська опозиція вдалась до зусиль посилити тиск на пана Кучму, аби змусити його або піти у відставку, або погодитись на розподіл влади. Майже 5 тисяч прихильників радикальної опозиції зібралися вчора біля будинку парламенту, закликаючи до імпічменту президента".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування