Україна заперечує продаж зброї Іраку

Середа, 25 вересня 2002, 14:41
Ukraine Denies Selling to Iraq

Її лідер виступає проти опозиції

У вівторок й Україна, й Бєларусь заперечували свою причетність до продажу зброї і чутливих технологій Іраку з порушенням санкцій ООН, незважаючи на те, що в декількох звітах обидві країни називаються постачальниками уряду президента Саддама Хусейна.

Оскільки президент Буш готується до можливої війни з Іраком, кінцевою метою якої є скинення Хусейна, обвинувачення в співробітництві з Багдадом може серйозно нашкодити цим колишнім радянським республікам. У понеділок Сполучені Штати вже заявили про призупинення 55 мільйонної допомоги Україні через обвинувачення в тому, що вона продала Іраку високотехнологічну радарну систему, яка може засікати американські та британські військові літаки, що патрулюють повітряну зону над Іраком, заборонену для польотів.

Зростаюча конфронтація із Заходом збіглася за часом з політичними проблемами українського президента Леоніда Кучми. У вівторок на вулиці міста знову вийшли близько 5 тисяч маніфестантів, які вимагають, аби президент пішов у відставку після восьми років правління, заплямованого, на їхню думку, корупцією й економічним хаосом. Щоб сильніше натиснути на президента і змусити його піти у відставку, близько п'ятдесяти опозиційних членів парламенту оголосили голодування.

Кучма сам кинув виклик опозиції, коли вже у вівторок прокуратура порушила справу проти трьох опозиційних лідерів - Юлії Тимошенко, Олександра Мороза та Петра Симоненка, які у понеділок разом з 200 прихильниками (насправді, за даними УП їх було лише 25) увірвалися на один з телеканалів і зажадали прямого ефіру, щоб висловити своє невдоволення керівництвом країни. Керівник каналу, замість того, щоб дати їм виступити, скасував вечірній випуск програми новин, але все закінчилося досить мирно.

Коментуючи обвинувачення у продажу зброї Іраку, глава прес-служби українського МЗС Сергій Бороденков на брифінгу в середу сказав, що "таких постачань в Ірак не було і не могло бути", додавши, що "Україна відповідально ставиться до своїх міжнародних зобов'язань".

Бороденков приписав обвинувачення, вперше озвучені колишнім президентським охоронцем, політичним інтриганам. "Очевидно, що дехто зацікавлений у тому, щоб погіршити відносини між Україною і США", сказав він.

Високопоставлені білоруські чиновники аналогічним чином опротестовували твердження, що Бєларусь допомагала Іраку відновити його систему ППО, а також передавала йому матеріали та технології подвійного призначення, за допомогою яких Хусейн міг би розробити зброю масового знищення.

"Наша країна не настільки сильна, щоб кидати виклик світовому співтовариству, у нас просто немає зброї масового знищення", сказав Олександр Лукашенко в інтерв'ю Бі-бі-сі у вівторок.

Головне джерело проблем для Кучми – його колишній охоронець, Микола Мельниченко, що втік з України 2 роки тому з аудіозаписами, які свідчать про причетність президента до різноманітних скандалів.

Якийсь час тому Мельниченко оприлюднив запис, де голос, що був ідентифікований як такий, що належить Кучмі, схвалює постачання до Іраку радарної системи "Кольчуга", що коштує 100 млн. доларів. "Кольчуга" вважається досить могутнім оборонним засобом, здатним на відстані 480 миль непомітно виявляти літак, що наближається.

Уряд США, оголосивши про призупинення фінансової допомоги, заявив, що його експертами була встановлена автентичність записів Мельниченка. Крім того, в адміністрації Буша є свідчення того, що Ірак володіє системою "Кольчуга".

У Вашингтоні представник держдепартаменту США Ричард Баучер заявив наступне: "Ми не упевнені, що ці системи знаходяться в Іраку. З іншого боку, існує кілька ознак, які вказують, що вона може бути там, і ми продовжуємо роботу над їх оцінкою".

В інтерв'ю на минулому тижні один з провідних парламентаріїв України заявив, що парламентське розслідування так і не змогло підтвердити ці обвинувачення, але він також зазначив, що незабаром будуть прийняті нові правила, що дозволять надалі запобігти незаконній торгівлі зброєю.

"Це дуже важливе питання, і зараз ми приділяємо йому багато уваги", сказав Борис Андресюк, глава парламентського комітету з питань національної безпеки.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...