МЗС ТА ГЕНПРОКУРАТУРА НАЗИВАЮТЬ США БРЕХУНАМИ

Середа, 25 вересня 2002, 15:31
Міністерство закордонних справ України висловлює свою рішучу незгоду із обвинуваченнями на адресу України у продажу озброєнь Іраку, які від імені США були висловлені 24 вересня речником Держдепартаменту. Про це йдеться у заяві МЗС України, поширеній в середу.

Як зазначено у документі, українська сторона вважає, що наведена при цьому аргументація не витримує критики ані за критерієм запропонованих у якості доказів даних, ані за поясненнями причин слушності нинішнього моменту для висування таких безпідставних звинувачень.

Адже Вашингтон не впевнений у кінцевій поставці Україною систем пасивного радіолокаційного спостереження "Кольчуга" до Іраку і базується тільки на припущенні про деякі ознаки того, що це могло відбутися, ідеться у заяві.

МЗС України наголошує, що за відсутності будь-яких вартих уваги доказів американська сторона заявила про початок перегляду політики щодо України, першим кроком чого стане призупинення надання їй допомоги в рамках Закону про підтримку свободи за програмами, які включають "роботу з Урядом України у реформуванні податкового та комерційного права, пенсій та державного управління".

Для України часткове призупинення допомоги США має символічне, але цілком негативне значення, зазначено у заяві. "Для нас принциповим є те, чи керується Адміністрація США в політиці щодо України мотивами сприяння розбудові демократичної, ринкової, інтегрованої до Європи України, чи сьогоднішні кроки американської сторони продиктовані якимись іншими міркуваннями", - йдеться у документі.

МЗС заявляє, що Україна як держава - надійний учасник антитерористичної коаліції на чолі зі США - готова до співробітництва з метою доведення безпідставності звинувачень, висунутих до неї останнім часом. "Ми впевнені, що це непорозуміння буде швидко владнане і не затьмарюватиме українсько-американські відносини", -наголошується у заяві.

Із спеціальною заявою в середу також виступила Генеральна прокуратура України, яка провела розслідування і встановила, що Україна не поставляла станцій "Кольчуга" до Іраку.

Як зазначено у документі, заступник генерального прокурора України Олександр Атаманюк повідомив, що Головне управління військових прокуратур Генеральної прокуратури України розслідує кримінальну справу, порушену за фактами незаконної торгівлі зброєю та легалізації грошових коштів, здобутих контрабандою зброї.

У ході слідства перевірено й дані, оприлюднені у засобах масової інформації та у мережі Інтернет про нібито здійснені Україною поставки товарів та послуг військового призначення до Іраку всупереч санкціям ООН.

Встановлено, що у 2000 році Україна дійсно продала за посередництвом ізраїльської фірми "LR Avioniks Technologies LTD" для потреб Міністерства оборони Федеративної Демократичної Республіки Ефіопії три системи "Кольчуга".

За даними посередника та виробника (ВАТ "Топаз"), які забезпечували пусконалагоджувальні роботи та гарантійне обслуговування експортованих станцій "Кольчуга", вони розміщені на території Ефіопії, експлуатуються Міністерством оборони зазначеної країни, третій стороні не передавалися.

До Іраку Україна станцій "Кольчуга" не постачала.

У документі також зазначається, що жодних офіційних звинувачень щодо поставок Україною до Іраку товарів та послуг військового призначення чи подвійного використання з боку Ради Безпеки ООН, міжнародних організацій чи урядів окремих країн не висувалося.

Таким чином, зазначено в повідомленні, опублікована інформація у повному обсязі спростована проведеним розслідуванням та здобутими доказами і є повністю вигаданою та не відповідає дійсності.

Прес-служба нагадує, що у зв'язку з викладеним 19 липня 2002 року заступник генпрокурора України Олександр Атаманюк виніс постанову про відмову у порушенні кримінальної справи за епізодом нібито здійснених Україною всупереч санкціям Ради Безпеки ООН поставок до Іраку товарів військового призначення, у тому числі станцій радіотехнічної розвідки "Кольчуга", стосовно посадових осіб та громадян України на підставі пункту 1 статті 6 Кримінально-процесуального кодексу України, тобто внаслідок відсутності події злочину.

УНІАН

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування