"Гра у підтримку Кучми зайшла надто далеко". Огляд британської преси

Четвер, 26 вересня 2002, 11:05
У кількох британських газетах вміщено статті про ситуацію в Україні.

Файненшл таймс пише, що Сполучені Штати все більше вірять у злочинний, на їхню думку, зв'язок між Україною та Іраком: "Напруженість між США та Україною через українсько-іракські відносини зростає. Учора Вашингтон практично звинуватив Київ у порушенні ембарго Об'єднаних Націй на постачанні зброї до Іраку. Український уряд назвав ці звинувачення цілковитою фальшивкою і засудив їх".

Файненшл таймс далі пише про прес-конференцію в Києві, на якій держсекретар міністерства закордонних справ Юрій Сергєєв критикував речника американського департаменту Ричарда Баучера. Саме той говорив про деякі моменти, які вказують на те, що Кольчуга в Іраку все-таки є.

Газета пише: "Пан Сєргєєв заявив, що пан Кучма не міг схвалити план продажу Кольчуг до Іраку, бо це було б порушенням українських законів. Втім, сказав він, на плівку могло бути записане обговорення плану продажу радарів до Іраку, бо українські посадовці, які отримують пропозиції продати зброю нелегально, зобов'язані доповідати про такі випадки".

На цю ж тему висловилася і газета Таймс. У номері за середу часопис згадував Україну поруч із Білоруссю як звинувачених у незаконному постачанні зброї до Іраку, а в четвер присвятив матеріал українському президенту.

Таймс пише: "На українського президента Леоніда Кучму посилюється тиск із вимогами відставки, в той час як він намагається заперечити звинувачення у продажі зброї Іракові, насильстві та корупції. Голова адміністрації Кучми, Віктор Медведчук, заперечив звинувачення у нелегальному продажу зброї Іракові. Він заявив, що Америка спонсорує опозиційні групи в Україні з метою дискредитації президента. Медведчук заявив, що інтереси певних політичних кіл в Україні та за кордоном співпадають".

Таймс також пише, що підозри США грунтуються на записах Мельниченка. Якщо буде доведено, що Ірак має Кольчугу, вважає часопис, стосунки України та США, які й так поступово холоднішали останніми місяцями, різко погіршаться.

Газета пише: "Окрім звинувачень у причетності до зникнення та вбивства журналіста Георгія Гонгадзе два роки тому, недоброзичливці президента Кучми також закидають йому побудову держави, яку можна визначити кількома словами - корупція, нечесні вибори та економічний провал.

Один час Європа та США бачили у Кучмі гаранта стабільності. Захід робив ставку на те, що, незважаючи на всі свої вади, Кучма таки проводитиме економічні реформи і стане альтернативою комуністам".

Таймс далі пише, що гра в підтримку Кучми зайшла надто далеко. Допомогу клали в кишеню без проведення реформ, і навіть наслідки Чорнобильської катастрофи, вважає газета, роздувалися з метою витягнути західну допомогу.

Часопис додає: "Тепер лідерам Євросоюзу треба вирішити, що робити з паном Кучмою. Минулого тижня офіційний представник на економічній конференції в Зальцбурзі сказав панові Кучмі, що Україна не зможе вступити до Євросоюзу протягом щонайменше найближчих двадцяти років. Проте українська опозиція лишається слабкою і роз'єднаною. Також на боці Кучми політична традиція, згідно з якою українці більше схильні тихо нарікати, аніж активно боротися".

Газета Гардіан вважає, що антипрезидентські протести, які почалися у листопаді двотисячного року, не досягли успіху тому, що їх не підтримав тодішній прем'єр Віктор Ющенко. Газета повідомляє своїм читачам, що Ющенко зараз приєднався до опозиції, проте все одно дає зрозуміти, що надає перевагу переговорам, а не вуличним протестам. Цим зауваженням закінчується замітка в Гардіан, із якої читачі дізнаються про зустріч Леоніда Кучми із п'ятдесятьма депутатами від опозиції.

Газета пише коротко: "Український президент відмовився прийняти вимоги депутатів піти у відставку чи призначити дострокові вибори".

Читайте також:

FT: US mistrust of Ukraine-Iraq link grows

Times: Kuchma clings on after US freezes aid

Guardian: Kuchma remains unbowed

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування